"Askeri sanayi ve güvenlik endüstrisi", Berlin Duvarı'nın yıkılmasından 30 yıl sonra bile Avrupa'yı bölmekten kar sağlıyor

Rapor, AB'nin göçmen karşıtı duvar inşası çılgınlığından mali kar koparan şirketleri sıralıyor

Avrupa'nın bazı bölgelerinde sınır hatları, göçmen akışını kesmek için jiletli tel örgülerle kaplandı (AFP) 

Berlin Duvarı'nın yıkılışından 30 yıl sonra, Avrupa sınırlarındaki göçmen karşıtı askerileşme faaliyetleri kıta boyunca yeni bariyerler inşa eden büyük işletmelere devasa kazançlar yaratıyor.

Yeni bir rapor göçmenlere dair paniği izleyen duvar inşası çılgınlığından fayda sağlayanlar arasında bazı güvenlik, inşaat ve teknoloji şirketlerinin yanı sıra üç silah firmasını da sayıyor: Thales, Airbus ve Leonardo.

Doğu ve Batı Almanya'nın 1990'da birleşmesinden bu yana Avrupa Birliği (AB) ülkeleri sınırlara yaklaşık bin kilometre boyunca duvar örerken, 2015'te göçün ciddi biçimde siyasi gündeme alınmasından sonra duvar inşaatlarında keskin bir artış gözlemleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aktivistler, duvar inşaatıyla eşzamanlı artan deniz devriyelerinin kısmen, "AB sınır siyasetini şekillendiren ve mali kazançlar elde eden güçlü askeri sanayi ve güvenlik endüstrisi tarafından yönlendirildiğini" belirtiyor. Araştırmacılar, Avrupa Güvenlik Organizasyonu (EOS) isimli lobi grubuyla birlikte Airbus, Leonardo ve Thales firmalarının 2014-2019 tarihlerinde Avrupa Komisyonu'yla, kayıtlı 226 lobi görüşmesi gerçekleştirdiğini ve sadece 2017'de lobi faaliyetleri için 2,65 milyon avro (yaklaşık 17 milyon TL) harcadıklarını ifade ediyor.

Bir bütün olarak ele alındığında bugüne kadar inşa edilen fiziki bariyerlerin uzunluğu Berlin Duvarı'nın yaklaşık 6 katına ulaşmış durumda. Bunların çoğunun belirtilen amacıysa, yerlerinden edilmiş kişilerin Avrupa'ya ulaşmasını engellemeye çalışmak.

Ulusötesi Enstitü, Silah Ticaretine Karşı Kampanya (Stop Wapenhandel) ve Delàs Centre tarafından hazırlanan rapor, 2006-2017 tarihlerinde duvar ve tel örgü inşasına 900 milyon avro (yaklaşık 5,7 milyar TL), insanları Avrupa sahillerinden uzak tutmak için deniz operasyonlarına da 676,4 milyon avro (yaklaşık 4,3 milyar TL) harcandığını belirtiyor.

Firmalar ayrıca Avrupa Komisyonu Dış Sınırlar Fonu'ndan 2007-2013 tarihlerinde 1,7 milyar avro (yaklaşık 10,8 milyar TL), 2014-2020 dönemini kapsayan AB İç Güvenlik Fonu'ndansa 2,76 milyar avro (yaklaşık 17,5 milyar TL) kazanç elde etti.

Brüksel ve AB üyesi devletler, sınır kontrolü harcamalarını 2021'de başlayacak yeni AB bütçe dönemi itibarıyla Entegre Sınır Yönetimi Fonu için 8,02 milyar avro (yaklaşık 51 milyar TL), AB sınır ajansı Frontex içinse 11,27 milyar avroya (yaklaşık 72 milyar TL) ulaşacak şekilde artırmayı planlıyor.

Raporun yazarı Mark Akkerman, "Avrupa askeri ve güvenlik endüstrisi başarılı lobicilik (faaliyetleri) aracılığıyla göçe insani bir zorluk yerine güvenlik tehdidi görüntüsü vermeyi başardı (...) Bu durum sınırlarımızı militarize etmede görünüşe göre sınırsız kamu fonu sağlarken, mültecilere insanca yanıt verebilmek için ihtiyacımız olan politikalar ve yatırımların yanı sıra zorunlu göçün temel nedenleriyle mücadeleyi de engelledi" diyor. 

Raporda adı geçen bir başka firma olan İspanyol jiletli tel üreticisi European Security Fencing isimli şirketinse bariyer inşasında "alana hakim olduğu" belirtiliyor. Firmanın jiletli telleri Macaristan/Sırbistan, Bulgaristan/Türkiye, Avusturya/Slovenya ve Birleşik Krallık (BK)/Fransa'nın da dahil olduğu sınırlarda kullanılıyor.

Araştırmacılar ayrıca, Vize Bilgi Sistemi (VIS), Schengen Bilgi Sistemi (SIS II) ve Fransız teknoloji şirketi Sopra Steria'nın geliştirdiği Avrupa Daktiloskopi (Eurodac) gibi "sanal duvarlara" katkıda bulunan firmaları da tespit etti.

 

 

Rapor silah devleri arasında saydığı, sahil güvenlik gemileri için radar ve sensör sistemleri üreten Fransız silah ve güvenlik şirketi Thales'in, Avrupa Uzay Ajansı ve Frontex için sınır güvenliğinde sahte yüksek irtifa uydularının (HAPS) kullanımını araştırdığını belirtiyor.

İtalyan silah firması Leonardo'nun sınır güvenliğinde kullanılan helikopterlerde önde gelen tedarikçi olduğu, sınır devriyelerinde kullanılan insansız hava araçlarındaysa ana tedarikçiler arasında yer aldığı ifade ediliyor. Airbus da sınır kontrolü için helikopter tedariği gerçekleştiriyor: Pan-Avrupa silah ve havacılık devi ve alt birimleri, AB'nin finanse ettiği en az 13 sınır güvenliği araştırma projesine katıldı.

Ulusötesi Enstitüsü'nden Niamh Ni Bhriain şu ifadeleri kullandı:

Berlin Duvarı'nın yıkılışını kutlarken, gezegenimizde yaşayan en savunmasız insanları dışarıda tutmak amacıyla Avrupa genelinde bu kadar yeni duvarın inşa edilmesi trajik. Bu rapor, yeni duvar örme çağının, AB sınır siyasetini şekillendiren ve mali kazançlar elde eden güçlü bir askeri sanayi ve güvenlik endüstrisi tarafından yönlendirildiğini gösteriyor.

Çalışmalarıyla rapora katkıda bulunan araştırmacı Ainhoa Ruiz Benedicto ise, "Bu şirketlerin sınır siyaseti ve bütçeler üzerindeki hakimiyeti, göç eden ve sığınma arayan kimselerin insan haklarının aşınmasında kritik rol oynuyor. Bu aynı zamanda ölümcül: Sadece Akdeniz'de, savaştan, baskıdan veya yoksulluktan kaçmak için artık çok daha tehlikeli ve ölümcül rotaları izlemeye zorlanan en az 15 bin kişi öldü" dedi.

Avrupa Birliği geçen hafta ilk kalıcı ve bağımsız sınır güvenlik birimlerini resmen kurarak mevcut güvenlik güçlerini neredeyse 10'a katladı.

Avrupa Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ve AB İçişleri, Göç ve Vatandaşlık Komiseri Dimitris Avramopoulos yaptıkları ortak açıklamada şunları söyledi:

Avrupa Sınır ve Sahil Güvenliği şimdi her zamankinden daha güçlü. Üye devletlerin dış sınırlardan sorumluluğu devam edecek olsa da bağımsız birlikler sahada benzeri görülmemiş operasyonel bir destek sağlayacak. (Yeni birliğin) yetkilileri kimlik belirleme, belge kontrolü, sınır gözetimi ve iade operasyonlarında ulusal sınır muhafızlarına yardım edebilecek (...) Üye devletlerin sınırlarını koruma ve Avrupa vatandaşlarının güvenliğini sağlamada gereken araçlara sahip olmalarını temin için hiçbir çabadan kaçınmadık (...) Ama işimiz henüz bitmedi. Komisyon şimdi, ajansın yeni görevini hızlı bir şekilde üstlenmesini sağlamak ve bağımsız birliklerin tam kapasitesi olan 10 bin sınır muhafızı sayısına hızla ulaşmasını sağlamak için tam destek sağlayacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU