Irak'ta 'devrimin sanatı': Duvarlar protestocuların sesi oldu

Irak’ın başkenti Bağdat’taki protestocular, taleplerini Tahrir Meydanı’nda bulunan duvarlara taşıdı

Fotoğraf: AFP

AFP’de yer alan habere göre 20 yaşındaki Fatma Hussam, üzerine boya sıçramış plastik eldivenle duvarı boyayan ressam grubunu yönlendirmek için büyük bir çaba gösteriyor. Hussam, gösterilere katılan genç kızlara dikkat çekmek için kısa bir süre önce, diğerlerinin de yardımıyla,  2. Dünya Savaşı’nda ismini duyuran Amerikan ikonu Naomi Parker’ın Irak versiyonunu resmetmeyi başarmış. Resmin kenarına da ‘kadınlarımız da öyle’ ibaresini iliştirmiş.

Hussam, bugün, Bağdat’taki Tahrir Meydan’ının altına uzanan bir tünelin kenarındaki duvarda, Iraklı göstericilere ‘vatan istiyoruz’ sloganını attıran bir kadını çizmekle meşgul. Pembe başörtüsü takan genç kız, “Ülkemizde bir sürü sanatçımız var. Ancak sanatlarını icra edecek hiçbir yer yok. Bu nedenle Tahrir Meydanı’nı ülkemizdeki devrime ek olarak sanat devrimi için de kullanmaya karar verdik” dedi.

ırak duvar resimleri AFP (1).jpg
Fotoğraf: AFP

 

1 Ekim’de Bağdat başta olmak üzere çeşitli illerde ‘rejimin devrilmesi’ talebiyle başlayan gösterilere, Erbain törenleri nedeniyle ara verilmişti. 24 Ekim’de başlayan ikinci dalga gösteriler, yönetimin ‘demir yumruğuyla’ karşılaştı. Gösterilerde bugüne kadar 300 kişi hayatını kaybetti.

Alanda bulunan ressamlardan 23 yaşındaki Muhammed Abdulvehhab, Irak haritasını ülke bayrağının renkleriyle çizmeye çalışırken, “Biz değişim nesliyiz. Bu değişim daha güzele doğru bir değişim” ifadelerini kullanıyor.

ırak duvar resimleri AFP (2).jpg
Fotoğraf: AFP

 

Başka bir ressam ise Ekim ayından bu yana hayatını kaybeden onlarca ‘şehidin’ anısına, çizdiği kanlı ellerle ‘sevgi’ kelimesini resmediyor duvara.

Irak yönetimi, protestocular arasında gösterileri amacından saptırmaya çalışan ‘ajanların’ olduğu suçlamasını dile getirirken, Abdulvehhab, “Biz, yıkım veya devlete düşmanlık etmek için burada değiliz. Irak’a yeniden sevincin ve renklerin geri gelmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu.

ırak duvar resimleri AFP (3).jpg
Fotoğraf: AFP

 

Bağdat’ta yaşayan ve 16 yıldır bu tünelin üzerinden geçerek işe gittiğini söyleyen 38 yaşındaki Muhammed Abbas, ‘amaç gerçekleşecek’ ifadesini kullanıyor. “Burayı 16 yıldır böyle güzel görmedim. Ülkemizin buna gerçekten ihtiyacı var” diyen Abbas, nüfusu 10 milyona ulaşan başkentteki kirlilik sebebiyle genellikle duvarların kirli ve siyaha kaplandığını belirtiyor. Ülkedeki yolsuzluklara son verilmesi taleplerinin dile getirildiği gösterilerin olduğu yöne doğru yürüyen Abbas, “Gençler, devletin Bağdat’a milyarlar harcamasına rağmen yapmadığını başardılar” diye ekliyor.

ırak duvar resimleri AFP (5).jpg
Fotoğraf: AFP

 

39 yaşındaki İbrahim, her gün öğle saatleri sonrasında adeta bir festivali andıran tünelin içinde yürümeye karar veriyor. Uddan klarnete farklı enstrümanlar çalmak için buraya akın eden müzisyenler olduğu gibi ahşap oymacılığı yapan ve yaralı protestocuların taşınmasında kullanılan, gösterilerin ikonu haline gelen üç tekerlekli Tuk Tuk araçlarından yapılma anahtarlıklar satanlar da bulunuyor. İbrahim, “Bu sanatçılar tüm dünyaya barışçıl bir mesaj gönderiyor. Dünyaya şunu diyoruz: Irak halkı yaşıyor” ifadelerini kaydetti.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU