Hatırla, hatırla, 5 Kasım'ı hatırla: Dünyanın dört köşesinden en ilginç havai fişek gösterileri

Birleşik Krallık’ta Guy Fawkes’un 5 Kasım 1605’te parlamento binasına düzenlediği komplo her yıl bahçelerde büyük ateşlerin yakılmasıyla hatırlanırken, ateş gösterileriyle yapılan diğer sekiz garip geleneğe de göz atıyoruz

Birleşik Krallık'ta Guy Fawkes günü olarak bilinen 5 Kasım her yıl çeşitli törenlere sahne oluyor (The Unstablelement)

"Hatırla, hatırla, 5 Kasım'ı hatırla." Birleşik Krallık’ta gerçekleşmesinin önüne geçilen terörist saldırının hatırlanması artık temsili maketlerin yakılmasıyla ve renkli havai fişeklerin patlatılmasıyla yapılıyor. Birleşik Krallık'ta bazı yerlerde Fawkes'u hatırlamanın daha küçük topluluklara hitap eden farklı yöntemleri var. Işıltılı, havai fişekli böyle ilginç ve büyüleyici bayramları olan tek ülke Birleşik Krallık değil. İşte, dünyanın dört bir yanından ateşten ilham almış en garip 8 etkinlik.

Lewes: Maketten siyasi figürler

 

afp.jpg
Domuzla David Cameron'ı yan yana getiren kukla 2015 etkinliğinin en ilginç parçasıydı (AFP)

 

Sussex'teki pastoral Lewes kasabası, cümbüşün ve isyanın heyecan verici biçimde bir araya geldiği Şenlik Ateşi Gecesi kutlamalarıyla meşhur. 19. yüzyılın ortalarında iki şenlik ateşi topluluğunun yasal işlemlere uygun biçimde resmileştirilmesine kadar kasabanın sakinleri geleneksel olarak isyan etme fırsatını değerlendiriyordu. Şenlik Ateşi Oğlanları ve Kızları (Bonfire Boyes and Belles) diye nitelendirilen kundakçılar binaları rastgele yakıyordu. Bugün, her biri çoğunlukla gündemdeki ünlülere ve siyasetçilere atfedilen, yakılmak üzere maketler yapıp kasaba boyunca yürüyen 5 topluluk var. Örneğin 2015'te domuzla yan yana tasvir edilen David Cameron'ın, Jeremy Clarkson'ın ve Sepp Blatter'ın kuklaları seremoniyle ateşe verilmişti.

Ottery St Mary: Katran varilleri

 

amusing planet.jpg
Yanan variller Ottery St Marry sokaklarında taşınıyor (Amuzing Planet)

 

Dar bir sokakta kalabalıkta sıkışmış olduğunuzu ve birisinin alev almış büyük bir varille üzerinize doğru hızlıca koşarken kenara çekilmeye çalıştığınızı düşünün. Eğlenceli değil mi?

Katran fıçılama etkinliği yaklaşık 400 yıldır geleneğin güçlü bir şekilde devam ettiği Devonshire'ın küçük Ottery St Marry kasabasında her yıl düzenleniyor. Yaklaşık 17 varil ateşe veriliyor ardından variller taşıyıcının kafasının üstünde sokak boyunca taşınıyor ve izleyicilerin sayısının çok olması alevin önünden çekilmenin zorlaşabildiği anlamına geliyor. Yerel barların her biri etkinliğe kendi varili ve kendi taşıyıcı takımıyla destek veriyor; kişinin kendi kafası üstünde devasa bir alev topu taşımasının ikircikli gururu çoğunlukla ailelerde nesilden nesile aktarılıyor. Gün ilerledikçe variller daha da büyüyor, öğleden sonra ve akşamın erken saatlerinde kadınların ve erkeklerin varilleri meydana çıkıyor ama gece yarısına doğru taşınan sondaki variller en az 30 kilogram ağırlığında oluyor.

Hollanda: Yılbaşı Gecesi

 

ndtv.jpg
Hollandalılar Yılbaşı Gecesi'nde havai fişek gösterileri için çıldırıyor (NDTV)

​​​​​​​

 

Yılbaşı Gecesi'nde havai fişek gösterisi yapmak çığır açan bir konsept olmasa da, Hollandalılar gece yarısı sadece şirin kıvılcımlar ateşlemiyor. İşleri daha da öteye götürüyorlar. Resmi olarak hazırlanmış bir etkinliğin sağlık ve güvenlik düzenlemelerinin yüküyle uğraşmak yerine, insanlar parklarda, sokak köşelerinde (yani nerede yer varsa) kendi havai fişeklerini ateşliyor. Tam gece yarısı olduğunda, erkekler, kadınlar ve çocuklar "adeta savaş alanı" diye tabir edilen bir atmosfer yaratarak, yıllardır ülkeyi birçok kaza ve yaralanmaya sebep olan kaosa sürüklüyor.

Shetland Adaları: Up Helly Aa

 

afp2.jpg
Viking uzun gemileri Up Helly Aa festivalinde yakılıyor (AFP)

 

Her yıl ocağın son salı günü Shetland Adaları'ndaki Lerwick'te düzenlenen Up Helly Aa çılgınca güzel bir etkinlik. Kökeni 1880'lere uzanan etkinlik, binlerce kişinin katıldığı meşaleyle aydınlatılmış tören alayının bir Viking uzun gemisini yakmasıyla sonlanıyor. Bölge halkı o gün için Vikingler gibi giyiniyor (yani, neden yapmayasınız ki?) bir kişi de Jarl (İskandinav soylusu ç.n.) takımının lideri Guizer Jarl'ı canlandırıyor (baş şef).

Yunanistan: Rouketopolemos

 

reuters.jpg
Kiliseler arası dostane fişek savaşı Paskalya'nın geldiğini gösteriyor (Reuters)

 

Chios adasının Vrontados köyü uzun süre önce Paskalya'yı kutlamak için yumurta avı yerine çok daha ilgi çekici başka bir şey tercih etti. Adanın iki rakip kilisesi, Angios Marcos ve Panaghia Ereithiani, Hz. İsa'nın ölümden dirilişini roket savaşı yaparak anmayı tercih ediyor. Akşam saat 8'den 12'ye kadar, eğreti toplardan fırlatılan ucu barutlu tahta çubuklar amansızca ateşleniyor ve savaş geleneksel olarak kiliselerden birinin çan kulesi vurulduğunda sonlanıyor. Genelde bu günlerde iki kilisenin de galip geldiğini iddia etmesi en azından bir sonraki seneye rövanş için sebep yaratıyor.

Meksika: Ulusal Piroteknik Festivali

 

afp3.jpg
Meksika'nın Ulusal Piroteknik Festivali, ateşli olan her şeyin bir kutlaması (AFP)

 

Tultepec'teki bu festivalde ne vaadediliyorsa o yapılıyor. Mart ayında düzenlenen ateş alan her şeyin bir kutlaması olan bu dokuz günlük heyecan verici etkinlik bir saçmalıkla öne çıkıyor - boğa koşusuna benzeyen etkinlik ateşle gerçekleştiriliyor. Havai fişeklerle donatılmış 200'den fazla ahşap, boğa şeklindeki yapılar 6 saat boyunca sokaklardan törenle geçiyor. Aynı zamanda şatolar yarışması da mevcut; karışık biçimde düzenlenmiş 24 ila 30 metre yükseklikteki kaleler resim oluşturmak ve kalenin parçalarını hareket ettirmek için havai fişeklerle bezenmiş.

Stonehaven: Ateş topu sallama

 

stonehoven fireballs.jpg
Stonehaven, Hogmanay'i sallanan ateş toplarıyla kutluyor (Stonehaven Fireballs)

 

İskoçların Hogmanay kutlaması, bölge halkının kelimenin tam anlamıyla kafalarının üstünde büyük ateş topları sallayarak kutladığı Stonehaven'da daha da heyecanlı. İzleyiciler şenliklere katılabilir ve etkinlik artık neredeyse binlerce insanı çekiyor. Gece yarısından itibaren, her yaştan insan yanan tel kafesleri yarım saat boyunca kafalarının üstünde sallıyor. Her kafes sallayan kişinin kendi gizli tarifiyle yapılmış yanıcı maddeyle dolu ve kafesin 60 ila 90 cm uzunluğunda tel bir tutamacı var. Festivalin fikri esasında Yeni Yılın ruhunun temiz bir başlangıç yapabilmesi için geçen yıldan kalan kötü ruhları yakmak.

Çin: Eriyik demir fırlatma

 

reuters2.jpg

Nuanquan yerlileri eriyik demir kullanarak havai fişek gösterisi yapıyor (Reuters)

 

Ateşe dayalı aktiviteler NuanQuan'ın Çinli Yeni Yıl kutlamalarından daha yoğun olmuyor. Kasabada geçmişte birçok demirci dükkanı vardı ve Yeni Yıl'da gerçek havai fişek kullanmaya parası yetmeyen demirciler, bunun yerine şehrin duvarlarına eriyik metal fırlatıyor, kıvılcımlar çıkartıp, soğuyan demiri de çiçek şekilleri yapmak için kullanıyor. Kasaba şimdi geçmişine, modern bir eriyik metal gösterisiyle saygı gösteriyor. 980 derece sıcaklıktaki metale karşı korumanın sadece koyun derisi ceket, gözlük ve hasır şapka olduğu etkinlik korkaklara göre değil. Eriyik demir, alüminyum ve bakır karışımına değip yanmaması için kullanılan tahta kaşıklar etkinlikten günler önce suya batırılıyor. Katılımcılar, kaşıkları batırıyor ve metali şehir duvarlarına fırlatıp etkileyici bir kıvılcım sağanağı yaratıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Miraç Eren Dereli

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU