Deprem korkusu kentsel dönüşüme ilgiyi artırdı ama...

İstanbul'da yaşanan son depremin ardından binasını yeniletmek isteyenlerin sayısında bir artış yaşandığı ifade ediliyor. Ancak bu sefer, müteahhitler, yüksek para isteyerek veya kira desteği vermemekle isteksiz davranıyor

Deprem İstanbul'da kentsel dönüşüm isteyenleri artırdı / Fotoğraf: AA

Silivri açıklarında yaşanan ve İstanbul’u da etkileyen 5.8’lik depremin ardından binasını "kentsel dönüşüme" kapsamında yenilemek isteyenlerin sayısı arttı.

Daha önce kendi içinde anlaşamayan pek çok bina sakini bu anlaşmazlıkları bir kenara bırakarak müteahhitlerden teklif almak için başvurmaya başladı.

Ancak ekonomik sıkıntılardan dolayı müteahhitlerin yeni projelere girmeye ya isteksiz baktığı ya da inşaata başlama karşılığında kat sahiplerinden alacağı payın arttırılması, kira ödememe veya ek para gibi fazladan taleplerde bulunduğu öne sürülüyor.

Koçak: Müteahhitler yeni projelere isteksizleşmeye başladı

Gayrimenkul uzmanı Hatice Kolçak iddiaları doğruluyor.

Gerek artan inşaat maliyetleri gerekse satışların düşmesinden dolayı bu sefer müteahhitler yeni projelere isteksizleşmeye başladı.  Risk almak istemiyorlar. Ayrıca artık herkes kentsel dönüşüm müteahhiti de olamıyor. Belediyelere yüzde 10 teminat yatırmaları lazım. Bu nedenle kentsel dönüşüm yapan müteahhit de azaldı.

“Ya fazladan pay istiyorlar, ya kiraya karışmam diyorlar”

Kolçak, müteahhitlerin binasını kentsel dönüşüme sokmak isteyen insanlardan fazladan talepleri olduğuna dair iddiaları da doğruluyor.

Örneğin eskiden müteahhit dairelerin yarısını yani yüzde 50’sini alırken şimdi yüzde 60’ını alayım diyebiliyor. Veya kentsel dönüşümde devletin evi yapılanlara bir kira yardımı var ancak bu yeterli değil. O nedenle eskiden müteahhitler ‘Kiraya ben de katkı sağlarım’ teklifinde bulunuyordu. Şimdilerde ise projeyi yaparım ama kiraya karışmam diyebiliyor.

yeniprojeler.jpg
Artan maliyetlerden dolayı müteahhitler yeni projelere temkinli / Fotoğraf: AA

 

Emlakçı Toraman: Müteahhitler nazlanıyor!

Kentsel dönüşüm projelerinin gözde ilçelerinden Kartal’da emlakçılık yapan Hikmet Toraman da depremin ardından çok sayıda kişinin binalarını kentsel dönüşüme sokmak amacıyla müteahhitlere başvurduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

Tabir yerindeyse artık müteahhitler nazlanıyor. Çünkü maliyetler yüksek, paylarına kalan daireleri satmakta zorlanıyorlar. Bu nedenle inşaat yapma karşılığında maliyeti karşılamak için kat maliklerinden ek para talep edenler de oluyor.

anlaşma.jpg
Müteahhitler kentsel dönüşüme gitmek isteyenlere yeni şartlar ileri sürüyor / Fotoğraf: AA

 

Koçal: Müteahhitler ev sahiplerine verdikleri payı düşürdüler

En büyük tüketici örgütlerinden Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal da iddiaları doğrulayanlardan.

Koçal, rant peşinde olan çevrelerin yaşanan durumu fırsatı çevirmeye çalıştığı düşüncesinde.

Bir tarafta deprem gerçeği nedeniyle kentsel dönüşümün yapılması gerçeği diğer taraftan, rant oranını biraz daha yükseltme çalışmaları gerçeği karşısında mağdur olan yine vatandaşlarımız.  Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, inşaat malzemelerine gelen zamlar nedeniyle maliyetlerin yükselmesi gerekçe gösterilerek, kentsel dönüşüm için müteahhitler ev sahiplerine verdikleri payları düşürmeye başladılar, ya da bir daire artı ilave para talep edip ayrıca kira yardımı da yapmayacakları yönünde sözleşmeyi ev sahiplerine sunuyorlar.

Durbakayım: Deprem kentsel dönüşümü tekrar gündeme aldı

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da kentsel dönüşüme rağbetin yeniden arttığını doğruluyor ve bir de uyarıda bulunuyor.

Deprem gerçeği, sektörde geçen yaz başlayan durgunlukla birlikte yavaşlayan kentsel dönüşümlerin tekrar gündeme gelmesini sağladı. Yaklaşık 5-6 yıl önce kentsel dönüşüm projelerinde yapılan tutarsız sözleşmeler, sektördeki durgunlukla birlikte birçok mağdur yarattı. Projeyi almak için hak sahiplerine taahhüt edilen oranlar, açıktan verilen paralar ve taahhütler, yapılmaya çalışılan projelerde karşılığını bulamadı. Bu süreçte müteahhitlerin kapısını çalan hak sahipleri, dairelerini depreme karşı güçlendirmek yerine ekstra rant elde etmeyi ön plana aldı. Ancak ekonomik durgunlukla birlikte rantı ön plana alanlar birer birer mağdur oldular.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU