Kyoto’da geyşaları rahatsız eden turistlere para cezası verilecek

Geyşalar ziyaretçileri, fotoğraf çekmek için peşlerine düşmekle suçluyor

Geyşalık, 1600-1868'de Japonya’da ortaya çıkmış bir kültür unsuru (Nicepik)

Japonya’nın Kyoto şehri, geyşaları rahatsız eden turistlere olay yerinde para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Geyşa ve maiko’ların (çırak geyşa) tarihi Gion bölgesindeki özel sokaklarda peşlerine düşüldüğünü, rızaları olmadan fotoğraflarının çekildiğini ve hatta yabancı ziyaretçilerin kimonolarına dokunduğunu ve peruklarını detaylı bir şekilde incelediğini bildirmelerinin ardından bölge halkı, bu kadarının da fazla olduğuna karar verdi. 

Şimdi yerel halk geyşaları rahatsız ederken yakalanan birine 10 bin Japon Yeni (yaklaşık 520 TL) para cezasıyla karşılık verecek.

The Telegraph’a göre, 25 Ekim Cuma günü para cezasına ilişkin yeni işaretler sokaklara yerleştirilirken ziyaretçilere de saygılı olmalarını hatırlatan broşürler dağıtıldı. 

Turistlere bir geyşayla selfie veya geyşanın fotoğrafını çekmeden önce izin almaları gerektiği ve bunu sadece halka açık sokaklarda yapabilecekleri söylendi.

Japon yayın kuruluşu NHK’ya konuşan, yerel halk ve dükkan sahipleri derneğinin başkanı Mimiko Takayasu, bu adımın “Gion’un geleneksel atmosferini koruyacağını” umduğunu söyledi.

Turistlerin fotoğraf yasağını ihlal etmemelerini sağlamak için özel sokaklara kapalı devre televizyon sistemi kuruldu. Ancak sistemin kimin tarafından izleneceği veya yeni düzenlemeleri kimin uygulayacağı belirsiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kyoto sakinleri, turist yoğunluğundan kaynaklanan baskıyı giderek daha fazla hissediyor. Japon gazetesi The Asahi Shimbun’a göre geçen yıl bu zamanlar, kentin Gion-Shinbashi bölgesinde yerel halk ve işletme sahipleri “yarı çıplak yürüyüşçüler, özel mülke izinsiz giren gezginler ve uzun süre fotoğraf çekenlerle” mücadele etmek için “çevre koruma” komitesi kurmak üzere bir araya geldi.

Grup turistlerden daha iyi davranışlar sergilemelerini talep eden bir bildiri imzaladı. Grup temsilcisinin yardımcısı Kanji Tomita “Eğer herhangi bir karşı önlem alınmazsa, Gion’un zarif görünümü bozulacak” dedi.

Kampanya özellikle poz verirken daha az zaman harcamaları önerilen “selfie” heveslilerini ve herkesin içinde soyunanları hedef aldı.

Söz konusu bildiri, Kyoto Konvansiyon ve Ziyaretçi Bürosu’nun ziyaretçilerin geyşaları rahatsız etmemeleri, sarhoşken bisiklet sürmemeleri, restorana kendi yiyecek ve içeceklerini götürmemeleri veya eski binalara ve eşyalara dokunmamalarını öneren “görgü kuralları kılavuzunu” yayımlaması takip etti.

Kyoto’yu 2017’de 2012’ye kıyasla 5 kattan fazla bir artışla yaklaşık 7,4 milyon yabancı turist ziyaret etmişti.

Rugby Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan ülkeye gelen ziyaretçi sayısı bu ay daha da arttı, sadece turnuvanın açılış haftasında 270 bin taraftar geldi. 

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU