Göç İdaresi'nden Uluslararası Af Örgütü raporuna yalanlama: Suriyelilerin geri dönüşü hukuka uygun olarak sağlandı

Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin 'gönüllü geri dönüş' adı altında tehdit ve darpla ülkelerine dönmek zorunda bırakıldığı öne sürülmüştü. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, UAÖ raporunun asılsız olduğunu belirtti

Fotoğraf: AFP

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Türkiye’deki Suriyeli mültecilerle ilgili yayınladığı araştırmasında, mültecilerin gönüllü geri dönüş belgelerini imzalamaları için polis tarafından darp ve tehdit edildikleri iddia edilmişti.

Raporda, sınır dışı edilen insanlara, sınır dışı edilme nedeni olarak genellikle kayıtlı olmamaları veya kayıtlı oldukları ilin dışında bulunmaları gösterildiği ifade edilmişti. 

Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden konu ile ilgili yapılan açıklamada, Suriyelilerin hukuksuz olarak Suriye'ye sınır dışı edildikleri iddiasının gerçeği yansıtmadığı, gönüllü geri dönüşlerin uluslararası hukuka uygun olarak sağlandığı bildirildi.

Geri göndermenin hangi durumlarda uygulanamayacağına ilişkin yasağı içeren "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu"nun ilgili maddesi hatırlatılan açıklamada, "Bu kapsamda geri göndermeme ilkesine tamamen uyulmakta, Suriyelilerin hukuksuz olarak Suriye'ye sınır dışı edildikleri iddiası gerçeği yansıtmamaktadır." ifadesine yer verildi.

“Bugüne kadar toplam 364 bin 663 kişi gönüllü olarak geri döndü”

Türkiye'nin her zaman ülkesine sığınanlara kapılarını açarak koruma sağladığı ve bu kişilerin tüm temel hak ve hizmetlerden ayrım gözetmeksizin faydalanmalarına olanak verildiği vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

"17 Ekim 2019 tarihi itibarıyla ülkemizde yaklaşık 4 milyon sığınmacı bulunmaktadır. Bunların 3 milyon 674 bin 588'ini geçici koruma altında bulunan Suriyeliler oluşturmaktadır. Ancak Türkiye'nin uyguladığı politikalara adil olmayan eleştiriler getirilmesi bugüne kadar sarf edilen çabayı ve özveriyi gölgede bırakmakta ve bu alanda neredeyse tek başına mücadele eden Türkiye'ye hiçbir yapıcı katkı sağlamamaktadır.

Gönüllü geri dönüş kapsamında ülkemizden çıkışı gerçekleştirilen Suriyelilerin geçici korumaları 'Gönüllü Geri Dönüş' sebebiyle sonlandırılmakta ve geri dönüşler uluslararası hukuka uygun olarak sağlanmaktadır. Bu kapsamda bugüne kadar toplam 364 bin 663 kişi gönüllü olarak geri dönmüştür"

 

Konuya ilişkin yayınlanan raporların Türkiye tarafından her zaman dikkate alındığı kaydedilen açıklamada, bu raporlarda ele alınan hususların, Türkiye'nin yanı sıra uluslararası alandaki çabaya da katkı sağladığı ancak raporlarda yöneltilen iddialara cevaben verilen katkıların dikkate alınmamasının üzüntüyle karşılandığı vurgulandı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU