İşveren, zengin olduğunu düşündüğü kişiye daha yüksek maaş öneriyor

Yeni bir araştırma işverenin, sosyal sınıfının daha yüksek olduğunu düşündüğü adayları iş için daha yetkin gördüğüne işaret ediyor

Araştırmaya göre sosyoekonomik durumunun yüksek olduğu düşünülen kişiler iş görüşmelerinde daha şanslı olabilir (Unsplash)

İşe alım görüşmesini yapanların, başvurusunda bulunan adayların sosyoekonomik statülerini konuşmaya başladıktan saniyeler sonra belirledikleri yeni bir araştırmayla ortaya kondu.

Yale Üniversitesi’nin, Proceedings of the National Academy of Sciences’da yayımlanacak araştırmasına göre işe alım müdürleri bir kişinin sosyal sınıfı hakkında sadece 7 kelimeyi nasıl telaffuz ettiklerine bakarak hemen fikir ediniyor. 

Araştırma, işverenin başvuruda bulunan kişinin sosyal sınıfının daha yüksek olduğunu düşündüğünde, bu kişiyi düşük statüdeki diğerlerine kıyasla iş için daha yetkin görmesinin daha olası olduğunu belirledi.

 

 

Çalışma ayrıca işverenin, sosyoekonomik durumunun daha yüksek olduğunu düşündüğü birine daha yüksek başlangıç maaşı önerme ihtimalinin de kuvvetli olduğunu iddia ediyor.

Araştırmaya öncülük eden Yale Üniversitesi’nde örgütsel davranış alanında öğretim üyesi Michael Kraus ve ekibi, farklı sosyal arka plana sahip 20 adayı seçerek onları laboratuvar sorumlusu pozisyonu için görüşmeye davet etti. 

Adayların kendilerini tanıtmaları kayıt altına alınırken, bu kayıtlar daha sonra adayların özgeçmişlerini görmeyen 274 işe alım müdürüne dinletildi. Müdürlerden bu kişilerin mesleki yetenekleri ve sosyal sınıfları hakkında karar vermeleri, onlara başlangıç maaşı belirlemeleri istendi.

“Sosyal sınıftan bariz bir biçimde nadiren konuşuyoruz fakat buna rağmen işe alım tecrübesi olanlar, adayın birkaç saniyelik konuşmasından sosyoekonomik durumuna dayalı yetkinlik ve uygunluk çıkarımı yapıyor” diyen Kraus sözlerini şöyle sürdürdü:

Daha eşitlikçi bir topluma geçmek istiyorsak başkalarına yönelik ilk izlenimlerimizi yönlendiren bu yerleşmiş psikolojik süreçlerle mücadele etmeliyiz. Bu işe alım eğilimlerinin önerebileceklerine rağmen, yetenekli kişiler sadece zengin veya iyi eğitimli ailelerde doğanlar arasında bulunmuyor. Toplumdaki her statü seviyesinden adayları etkin bir şekilde işe alan uygulamalar, fırsatları en uygun kişilerle eşleştirecek en iyi konumdalar.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU