Yere yığılan atın görüntüleri sosyal medyada infial yarattı: "Roma'daki faytonlar hayvan istismarıdır"

Aktivistler uygulamayı yasaklaması için belediye başkanına çağrı yapıyor

Hayvan hakları aktivistleri, sokakta yere yığılan bir atın videosunun ortaya çıkmasının ardından, Roma’da at arabalarının tamamen yasaklanması için çağrı yaptı.

Aktarılanlara göre hayvan bir rögar kapağına basıp kaydı ancak fayton sürücüsü tıbbi müdahaleye gerek görmedi.

Alleanza Popolare Ecologista adlı hayvan ve çevre aktivisti grubun üyesi Rinaldo Sidoli, Facebook’ta videoyla beraber, “Oradan geçenlerin veterinere gitme önerilerine rağmen hiçbir şey olmamış gibi Piazza di Spagna’ya doğru seyahatine devam eden sürücünün davranışını kabul edilemez buluyoruz” yazını paylaştı.

Paylaşımda ayrıca, “Hayvanları çağ dışı gelenekler adına merhametsizce çalıştırmak, hayvan istismarıdır” ifadeleri yer aldı.

Tek başına faytonların bile 800 kilogram olduğunu iddia eden Sidoli, Roma’daki atların araç trafiği ve kaygan yüzey gibi tehlikeli koşullarda ağır yük çekmek zorunda kaldığını söyledi.

Olay 17 Ekim’de, sabah saat 10.30 civarı Via Condotti’de yaşandı ve video o zamandan beri 54 bin kez izlendi.

Alleanza Popolare Ecologista, at arabalarının kullanımını tamamen yasaklaması ve “bu nedensiz hayvan sömürüsünü durdurması” için Roma Belediye Başkanı Virgia Raggi’ye çağrıda bulunuyor.

Atın düştüğünü gören turistlerin de dehşete kapıldığını söyleyen grup şunları ekledi:

Parlamento’nun, İtalyanların hayvan haklarına dair artan duyarlılığını dinleme zamanı geldi.

The Independent’a konuşan Society for the Protection of Animals Abroad (Yurtdışındaki Hayvanları Koruma Derneği - SPANA) Başkanı Geoffrey Dennis “Roma’dan gelen görüntüler içler acısı ve (at) sahiplerini eğitmenin neden önemli olduğunu gösteriyor” dedi.

Öte yandan Dennis, tek çözümün bunları tamamen yasaklamak gerekmediğini söyledi:

Uygulanabilir hayvan refahı yasalarıyla korunan nezaketin ve merhametin olduğu yerlerde, çalışan hayvanlar için gerekli standartlar güvence altına alınabiliyor. Hayvan refahı iyice anlaşılırsa atlı faytonlar ahlaki bir şekilde çalışmaya devem eder ve yaşamsal kazançlarını buradan sağlayan hayvan sahiplerine destek olur.

Roma’nın önceki birçok belediye başkanı uygulamayla mücadele edeceğine söz vermişti. Raggi de 2016’daki seçim kampanyasında yasak vaat etmişti.

2017’de yerel yönetim atları sokaklardan Roma’nın parklarına taşıma; haziranla eylül arasında ve sıcaklık 30 dereceyi aştığında da atlı turların yapılmasını yasaklama planlarını duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak pratikte pek bir değişim olmadı. Halbuki Raggi temmuzda, Roma'nın "hayvanları koruma ve himaye etmede lider konumda olduğunu" iddia etmişti.

Ulusal hayvan koruma ajansı ENPA da atlı faytonları bırakma çağrılarına ses verdi. The Guardian’a konuşan bir sözcü, “Belediye başkanı seçim kampanyasında, atları Roma’nın kaotik sokaklarından kurtaracağına dair söz vermişti. Ulusal siyasetçilerden bu acil durumla ilgili sorumluluğu üstlenmesini istiyoruz” dedi.

 

Dünya Hayvanları Koruma Örgütü'nün Birleşik Krallık kampanyalar başkanı James MacColl, The Independent'a şunları söyledi: x

Roma makamlarının, bir atın yorgunluktan çöküşünü takiben at arabalarını yöneten kuralları acilen incelemesi ve sağlıklı bir işleyişe dair kontrollerin gözden geçirilmesi gerçekleşene kadar uygulamayı durdurmayı düşünmesi gerekiyor. Roma’nın at arabalarının temiz, tatlı su, yiyecek, uygun veterinerlik bakımı ve gelenek bekleyen atların gölgesine erişebilmelerini sağlamak için taahhütte bulunulmalıdır.

Şu anda Roma’da çalışan yaklaşık 80 at bulunuyor ve 32 kişi de at arabası sürme ehliyetine sahip. Raggi, başka kimseye ruhsat verilmeyeceğini ifade etti.

Öte yandan bu, atların refahına dair endişelere yol açan ilk olay değil. 2012’de polis, sıcak havada İspanyol Merdivenleri’nden düşen ata defalarca vurduğu iddia edilen bir adamı durdurmak zorunda kalmıştı.

Sorumlu Turizm'in (Responsible Travel) değerler bölümü sorumlusu Krissy Roe, tatilcilere şu tavsiyede bulundu: 

İnsanla hayvanın tüm etkileşimlerinde olduğu gibi anahtar nokta turistin değil hayvanın önceliğe konması gereğidir. Temel tavsiye, ticaretinizi her zaman hayvanlara iyi bakacak işletmelerle yaptığınızdan emin olmaktır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU