Üç yaşındaki Halepli öksüz mülteci Mecid kimliğine kavuştu

Zorlu yaşam öyküsünü Independent Türkçe’nin duyurduğu Mecid Şeyh Ali, geçici koruma kapsamına alındı. 2016 doğumlu Mecid, göçmenlere sunulan sağlık ve eğitim olanaklarından faydalanabilecek

İstanbul Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nden geçici koruma kimlik belgesi çıkarılan Mecid Şeyh Ali / Fotoğraf: Independent Türkçe 

Annesi kendisine hamileyken Suriye'de bir bombardımanda hayatını kaybeden ve kundakta bebekken Türkiye'ye getirilen Mecid'in ilk kez Independent Türkçe'de yer alan üç yıllık kimlik özlemi "mutlu son" ile bitti.

Türkiye'de üçüncü yaşını doldurmasına rağmen bir kimlik belgesi olmadığından sağlık, eğitim gibi hizmetlerden yararlanamayan Mecid için İstanbul Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nden geçici koruma kimlik belgesi çıkartıldı. 

Suriye vatandaşı Mecid artık Türkiye’nin uluslararası koruması altında.
 

Mecid kimlikle.png
Kimliğini alan Mecid gülücükler saçarken / Fotoğraf: Independent Türkçe


Böylelikle kendisine “eşit imkan” tanınan Mecid Şeyh Ali, kamu hizmetlerinden daha kapsamlı şekilde faydalanabilecek. 

Koruma kapsamına alınan Mecid, göçmenlere sunulan sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanabilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ndeki işlemler sırasında ailenin yanında olan Independent Türkçe ekibi, geçen ay Esenyurt'taki evlerine konuk olmuş, Mecid'in hikayesini teyzelerinden dinlemişti. 

Annesini kendisine 8 aylık hamileyken Halep’teki bombardımanda kaybeden Mecid, annesinin cansız bedenine yapılan sezaryen operasyonu sayesinde dünyaya gelmişti.

Yaşamını teyzeleri ve kuzenleriyle birlikte kendilerine kapılarını açan Türkiye'de sürdüren Mecid, henüz üç günlükken, önce Halep’ten Antakya’ya, ardından da İstanbul’a getirilmişti. 

Mecid'in teyzeleri, Suriyeli çocuğun hâlâ bir kimlik belgesi olmadığını ve bu nedenle sağlık, eğitim gibi hizmetlerden yararlanamadığını anlatmışlardı.

DAHA FAZLA HABER OKU