Kadın olmak için en iyi ve en kötü ülkeler açıklandı: Türkiye 114. sırada

Kadın, Barış ve Güvenlik Endeksi'ne göre dünya ülkelerinin yüzde 90'ı cinsiyetçi yasalara sahip

National Geographic dergisinin kasım sayısı, "Kadınlar: Değişim Yüzyılı" başlığıyla çıktı (National Geographic)

Kadın, Barış ve Güvenlik Endeksi; kadınların topluma katılımı, güvenlik duygusu ve adalete erişimi gibi ölçütleri baz alarak, 167 ülkeyi iyiden kötüye doğru sıraladı.

Konuyla ilgili veriler, National Geographic dergisinin “Kadınlar: Değişim Yüzyılı” başlığıyla çıkan kasım sayısında yer aldı.

Georgetown Kadın, Barış ve Güvenlik Enstitüsü ve Oslo Barış Araştırmaları Enstitüsü’yle işbirliği yapan National Geographic, sıralamayı dün internet sitesinde de yayımladı.

Listenin ilk sırasındaki Norveç'i; Finlandiya ve Danimarka gibi kuzey ülkeleri izlerken, Türkiye 114. sırada yer aldı.

Kadın olmak için en uygun 10 ülke şöyle sıralandı:

  1. Norveç
  2. İsviçre ve Finlandiya
  3. Danimarka
  4. İzlanda
  5. Avusturya
  6. Birleşik Krallık
  7. Lüksemburg
  8. İsveç ve Hollanda

Öte yandan veriler, dünya ülkelerinin yüzde 90’ının kadınlara negatif ayrımcılık yapan en az bir yasaya sahip olduğunu gösterdi.

Araştırma ayrıca, 2018’de 379 milyon kadın aile içi şiddet gördüğünü ortaya koydu. Bu oranların da çatışmalardan etkilenen ülkelerde üç kat fazla olduğu ortaya çıktı.

Güney Sudan'da kadınların en az yüzde 47'sinin geçen yıl eşinden şiddet gördüğü belirtilirken, Yemen de 167. olarak listenin son sırasında yer aldı.

Kadınlar için yaşamın en zor olduğu ülkeler (kötüden iyiye) şöyle sıralandı:

  1. Yemen
  2. Afganistan
  3. Suriye
  4. Pakistan
  5. Güney Sudan
  6. Irak
  7. Demokratik Kongo Cumhuriyeti
  8. Orta Afrika Cumhuriyeti
  9. Mali
  10. Libya

Araştırmada başka ilgi çekici veriler de ortaya çıktı. Buna göre Ruanda, Moldova, Türkmenistan, Ermenistan ve Benin gibi ülkeler son zamanlarda kadınların eğitiminde, finansal erişiminde ve yönetim organlarındaki temsiliyetinde kayda değer artışlar gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küresel istihdamdaki cinsiyet ayrımı yüzde 30’a dayanırken, Ruandalı kadınların yüzde 93’ünün çalışma hayatında yer aldığı bildirildi. Türkmenistanlı kadınların finansal erişim oranları da 2017’den bu yana yüzde 1'den yüzde 36’ya yükseldi.

Benzer şekilde İran’daki finansal katılımın da yüksek seviyede olduğu anlaşıldı. Buna göre İranlı kadınların yüzde 90’ından fazlası yakın zamanda bankacılık işlemleri yaptı veya hesap açtırdı.

Senegal, Benin ve Papua Yeni Gine’nin izlediği Türkiye’deyse kadınların yönetimdeki temsiliyetinin ve çalışma hayatına katılımının kritik seviyelerde olduğu görüldü.

Öte yandan Türkiyeli kadınların, birçok ülkeye kıyasla eşlerinden daha az şiddet gördüğü ve cep telefonu kullanan kadın sayısının hayli yüksek olduğu ortaya çıktı.
 

Independent Türkçe için derleyen: Çağla Üren

 

DAHA FAZLA HABER OKU