Görme engelli ve engelsiz kadınlar bisikletle Selanik’e gidecek

Engelsiz Pedal Derneği’ne bağlı Zincir Kıran Kadınlar oluşumunun 8 üyesi, tandem (ikili) bisiklette pedal arkadaşlığı yaparak 4 Kasım’da İpsala’dan Selanik’e hareket edecek. 450 kilometrelik turun 10 Kasım’da Atatürk’ün evinde tamamlanması planlanıyor

2011 yılında kurulan Engelsiz Pedal Derneği, tandem (ikili) bisiklet üzerinde dezavantajlı gruplar ile engelsiz bireylerin bisiklet sürebilmelerine olanak sağlıyor. Dernek bünyesinde bir yıl önce kurulan Zincir Kıran Kadınlar adlı bir oluşum bulunuyor. Yeti kaybı olmayan kadınlar ön seleye, görme engelli kadınlar ise arka seleye oturuyor ve “pedal arkadaşlığı” projesi kapsamında ikili bisikletle farklı rotalarda sürüş gerçekleştiriyorlar.

Kadınların karşılaştığı zorlukları, "kırılması gereken birer zincir" olarak nitelendiren üyeler, gruplarına Zincir Kıran Kadınlar adını vermiş. Bu oluşumun her kadına açık olduğunu söyleyen ekip üyeleri Serap Demirezen, Elif Kain ve Hülya Çelik, şu sözleri söylüyor:

Ailevi ya da çevresel faktörler nedeniyle baskı gören kadınlar, özgürlük duygusunu geri plana atıyor. Biz de kadınların gündelik hayatta karşılaştıkları zorluk ve baskılarla özgürlüklerinin kısıtlanmasına engel olmak istiyoruz.

Böylelikle kadınların sosyal hayata katılım sağlamalarına destek verip, onların hareket özgürlüğü elde etmesini ve toplumdaki önyargıların kırılmasına katkı sağlamayı hedefliyorlar. 

"10 Kasım’da rotamız Selanik'te Atamızın evi" 

Kadınların pedal arkadaşlığı yaparak aynı bisiklet üzerinde birlikte özgürleştikleri oluşum, bugüne dek pek çok güzergahı tamamlamış. Şimdi ise tur rotalarına bir yenisini eklemeyi hedefliyorlar. 4 Kasım Pazartesi günü Edirne İpsala’dan hareket edecek olan 8 kadının hedefi, 450 kilometre boyunca pedal çevirip Atatürk'ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım’ı Yunanistan'ın Selanik kentinde karşılamak. Demirezen, Kain ve Çelik, şunları söylüyor:

Bu rota, hem bizi biz yapan değerlere sahip çıkmamız açısından, hem de tandem bisikletin hayatlarımıza kattığı değer ile sürüşümüz esnasında karşılaştığımız insanlarda oluşturacağımız farkındalık sebebi ile biz Zincir Kıran Kadınlar için oldukça önemli bir kırılma noktası olacaktır.

Zincir Kıran Kadınlar oluşumunun üyelerinden Elif Kain, engelliliğin bir eksiklik ya da acınacak bir durum olarak görülmemesini istiyor. Engelliliğin bir "farkılık" olduğu yorumunu yapan 25 yaşındaki yüksek lisans öğrencisi Kain, görmemesinin kendisini engellemediğini söylüyor. İngilizce ve Fransızca bilen Elif Kain, "İstanbul'un tadını çıkarıyorum" diyerek sosyal bir birey olduğunu anlatıyor. Elif Kain, Zincir Kıran Kadınlar oluşumunun daha fazla kişi tarafından bilinmesini istiyor.

 

 

4’ü görme engelli, 4’ü yeti kaybı olmayan 8 kadın, 6 gün sürecek rotalarında başlangıcını İpsala olarak belirlemiş. İpsala-Dedeağaç, Dedeağaç-Gümülcine, Gümülcine-İskeçe,  İskeçe-Kavala, Kavala–Asprovalta ve son olarak Asprovalta-Selanik etaplarında pedal çevirecek olan kadınlar, hedeflerine ulaşıp Atatürk'ün ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım'da Selanik'te olmayı hedefliyor. Sosyolog Serap Demirezen, şu sözleri söylüyor:

Zincir Kıran Kadınlar olarak, Atamızın yıldönümü olan 10 Kasım’da Yunanistan’ın Selanik kentinde yer alan Atatürk’ün evine varmak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Rotamızı Yunanistan olarak seçmemizin en önemli sebebi, 10 Kasım’da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’teki evini ziyaret etmek, Atamıza, Türkiye Cumhuriyeti’ni var ettiği ve onu her koşulda yücelttiği için teşekkür etmek.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Demirezen, pedaldaşlık yapmanın verdiği hissiyatı şu sözlerle anlatıyor:

Arka ve ön selede iki kadının dayanışma ve iletişim halinde pedal çevirdikleri bu turlarda, kadınlar yalnızca spor yapmaz, birlikte yeni yerler keşfeder, yeni insanlar tanır, fiziksel ve psikolojik olarak güçlenir ve sosyalleşir. En önemlisi de zincirlerini kırmak için pedal çeviren tüm kadınlar, bisikletin bir terapi ve bir mutluluk aracı olduğunu katıldıkları her sürüş etkinliğinde tekrar deneyimleme fırsatı bulur.

“Gelin pedaldaş olalım”

Serap Demirezen, Kadıköy’deki merkezlerinde iki tamdem bisikletlerinin bulunduğunu, görme engelli ve engelsiz üyelerin sözleşip, bu bisikletlerle sürüşe çıktıklarını söylüyor. Demirezen, ağustos ayında derneğin görme engelli üyelerinden Zeynep’le birlikte tandem bisiklette üç günde İstanbul’dan Çanakkale’ye sürüş gerçekleştirip, Fazıl Say konserini dinlemeye gittiklerini anlatıyor. Serap Demirezen, özellikle görme engellilerin Zincir Kıran Kadınlar oluşumundan haberdar olmasını istiyor:

Bisiklet, çok özel anların paydaşı. Buraya herkesi davet ediyorum. ‘Gelin pedaldaş olalım’ diyorum. Burada kadına dair, engelliliğe dair insanlğa dair ne varsa, tüm önyargıları yıkalım. Katılın bize.

 

 

Engel tanımayan kadınlar, destekçilerden gelecek yardımlara açık olduklarını kaydediyor:

Kullandığımız tandem bisikletlerin ve ekipmanlarımızın konforlu olması için çalışıyoruz. Bizi finansal ya da doğrudan kendi ürünleriyle destekleyebilecek kişi ya da markalara ulaşmaya çalışıyoruz.

Engelsiz Pedal Derneği’ne katılmak isteyenler, derneğin sosyal medya hesabından ekibe ulaşıp, katılım sağlayabilir.

 

 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU