Srebrenitsa Soykırımı’nı inkar eden Handke’ye Nobel Edebiyat Ödülü verilmesi Balkanlar'da infiale yol açtı

Srebrenitsalı anneler, Milosevic hayranlığıyla da tanınan Avusturyalı yazara verilen ödülün geri çekilmesini istedi. Boşnak ve Arnavut liderler kararın “utanç verici” olduğunu belirtirken, Taçi, “Bu karar sayısız kurbana tarifsiz bir acı yükledi” dedi

Peter Handke, savaş suçlarından yargılanırken hücresinde ölü bulunan Milosevic'in 2006'daki cenaze törenine katılmıştı (AP) 

Srebrenitsa Soykırımı’nı inkar eden açıklamaları ve eski Sırp lider Slobodan Milosevic’e duyduğu hayranlıkla tanınan Avusturyalı yazar Peter Handke’nin 2019 Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmesi Balkanlar’da tepkiyle karşılandı.

1992-1995 yıllarında Bosna'da yaşanan savaşta 8 binden fazla sivilin katledildiği Srebrenitsa Soykırımı'nı inkar eden ve Sırp savaş suçlularının haklarını koruyan yazara Nobel Edebiyat Ödülü verilmesi, Bosna Hersek'te büyük tepki çekti.

Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyesi Şefik Caferoviç, Handke’ye ödül verilmesini “rezalet ve utanç verici” sözleriyle yorumladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği, Handke'nin bu ödülü hak etmediğini ifade ederek, ödülün kendisinden geri alınmasını istedi.

Soykırımda eşlerini ve çocuklarını kaybeden Boşnak kadınlar, Srebrenitsa'da yaşananların herkes tarafından bilindiğini ve suçluların uluslararası mahkemelerce cezalandırdığını anımsatarak, soykırımı inkar eden birine böylesine önemli bir ödül verilmesinin utanç verici olduğunu belirtti.

Arnavutluk'taysa Başbakan Edi Rama attığı tweet’te “Bir Nobel ödülü nedeniyle kusma hissi yaşayacağımı hiç düşünmezdim” ifadelerini kullanırken, Dışişleri Bakanı Gent Cakaj, Twitter hesabında yaptığı paylaşımda “soykırımı inkar eden” bir kişinin böyle bir ödüle layık görülmesinin “utanç verici” olduğunu söyledi.

Handke’nin savunucusu olduğu Sırp lider Milosevic, Kosova Savaşı sırasında yaptıkları nedeniyle de 1999’da savaş suçlarıyla itham edilmişti.

Zizek, Avusturyalı yazarı “savaş suçları savunucusu” olarak niteledi

Tepkisini Twitter’dan gösteren bir diğer Balkan lideri olan Kosova Devlet Başkanı Haşim Taçi,  “Nobel ödülüyle ilgili verilen karar, sayısız kurbana tarifsiz bir acı yükledi” dedi.

Slovenyalı filozof Slavoj Zizek ise Avusturyalı yazarı “savaş suçları savunucusu” olarak nitelendirdi.

İtalyan La Stampa gazetesindeki yazısında Nobel jürisinin aldığı kararı eleştiren yazar Gianni Riotta da Handke'nin Milosevic'e verdiği desteğin görmezden gelindiğini vurguladı. 

Diğer taraftan Sırp medyasında yer alan haberlerde yazar Handke “mükemmel bir dost” sözleriyle övülürken, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, “Peter Handke’ye teşekkür ettiğimiz çok şey var. Umarım bunu biliyordur” dedi.

 “Sırpları destekliyorsanız, ayağa kalkın” demişti

Uluslararası mahkemede savaş suçlarından ve soykırımdan yargılandığı sırada hayatını kaybeden eski Sırp lider Slobodan Milosevic'in büyük bir hayranı olan Handke, Kosova'da savaş devam ederken yayımladığı bir makalesinde de “Sırpları destekliyorsanız, ayağa kalkın” ifadelerini kullanmıştı.

 

AFP.jpg
Toplu mezarlardan Srebrenitsalılara ait kalıntılar çıkmaya devam ediyor (AFP)

 

Saraybosna'daki Müslüman Boşnakların "kendi kendilerini öldürdüklerini ve suçu Sırplara attıklarını" savunan Handke, Sırpların Srebrenitsa'da soykırım yaptığına asla inanmadığını ileri sürmüştü.

2001'de Belgrad'da tutuklanıp Lahey'e gönderilen Milosevic, Eski Yugoslavya için kurulan Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne (ICTY) çıkarılmış ancak 2006'da Scheveningen Cezaevi'ndeki hücresinde ölü bulunmuştu.

Milosevic'i cezaevinde ziyaret eden ve Sırp lider lehine tanıklık etmek için girişimlerde bulunan Handke, Milosevic'in cenaze töreninde yaptığı konuşmada "Yugoslavya için, Sırbistan için, Slobodan Milosevic için buradayım" demişti.

Yıllar önce bu ödülün kaldırılmasını istemişti

Dokuz milyon İsveç Kronu para ödülü de alacak olan yazar Peter Handke, 2014’te yaptığı açıklamada Nobel Edebiyat Ödülü’nün, kazananlara “sahte bir azizlik mertebesi” yüklediği gerekçesiyle kaldırılması çağrısında bulunmuştu.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

DAHA FAZLA HABER OKU