Hükümet kurma görüşmelerinin çöktüğü İsrail'de, Netanyahu hakkındaki yolsuzluk duruşması başlıyor

Koalisyon kurmakta zorlanan ateş hattındaki Başbakan, rüşvet davalarına siyasi "cadı avı" diyerek ilgilenmedi

İsrail'de nisandan bu yana hükümet kurma girişimleri başarısızlıkla sonuçlanıyor (AFP)

Binyamin Netanyahu'nun, ana muhalefetle beraber birlik hükümeti kurma çabaları duvara çarparken, çarşamba günü başlayan mahkeme öncesi Netanyahu duruşmada açılması muhtemel yolsuzluk davasıyla mücadele edecek.

İsrail başbakanı, ülkenin başsavcısına dosya vermesi için son şansı olan İsrail adalet bakanlığındaki adli kovuşturmaya çarşamba günü şahsen katılmayacak.

Yüksek savcı, Avichai Mandelblit şubatta, duruşmaların sonucundan sonra dava 4000, dava 1000 ve dava 2000 diye listelenmiş soruşturmalarda Netanyahu aleyhine cezai dava açma niyeti olduğunu söylemişti.

Netanyahu üç davada yolsuzluk ve güveni kötüye kullanma, dava 4000'de de rüşvet suçlamalarıyla yüzleşebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suçlamaları reddederek, siyasi sebeplerden dolayı görevden zorla alınması için medyanın ve solun organize ettiği bir "cadı avının" mağduru olduğunu söyledi.

Bu durum, salı gecesi Mavi-Beyaz İttifakı'nın lideri Benny Gantz'ın, Netanyahu'nun merkezi bir ittifak kurma çabalarının bir parçası olarak görüşme talebini reddetmesiyle ulusal birlik hükümetinin kurma çabalarının durduğu esnada meydana geldi.

İsrail'in eylül seçimi bir sonuca varmadı ama geçici hükümeti yöneten Netanyahu koalisyon hükümetini bir araya getirme çabasıyla görevlendirildi.

Gantz, muhtemel yolsuzluk suçlamalarından dolayı Netanyahu başında kaldığı sürece Likud'la hükümet kurmayı reddetti.

Netanyahu'nun sözcüleri çarşamba günü yapılacak duruşma ya da koalisyon görüşmeleri hakkında yorum yapmayı reddetti.

Ancak avukatları çarşamba günü Adalet Bakanlığı önünde, İsrail medyasına, uzlaşma ya da müsamaha anlaşması yapmaya çalışmayacaklarını söyledi.

The Times of Israel'e göre avukatı Ram Caspi, "Hukuk sistemine ve emniyet teşkilatına tamamen ve şartsız güvenim var. Başsavcının kararını profesyonel ve münasip bir şekilde vereceğine dair hiçbir şüphem yok" dedi.

Başka bir avukat Amit Hadad, savunma ekibinin pazartesiye kadar sürmesi tahmin edilen duruşmalarda yeni kanıtlar sunacağını söyledi.

İsrail Devlet Televizyonu'nun (KAN) yaptığı alıntıya göre, "Bitirdiğimizde davayı kapatmaktan başka bir seçenek olmayacak" dedi.

"Dava kapatılmalı" diye ekledi.

Netanyahu hala bir ifade yayımlamadı ama geçmişte soruşturmayı "kusurlu" diyerek eleştirmişti.

Salı akşamı destekçilerinin gösterilerde duruşmaya karşı "Asla yalnız yürümeyeceksin" sloganları attığını gösteren bir görüntüyü Twitter'da paylaştı.

Netanyahu şu an 4000, 2000 ve 1000 olarak bilinen üç rüşvet davasıyla karşı karşıya. Tüm suçlamaları defalarca yalanladı.

 

reuters.jpg

Netanyahu, haftalık kabine buluşmasında, zamanın kabine bakanı Avichai Mandelblit'i dinliyor. Mandelblit, eski çalışma arkadaşına dava açılıp açılmayacağına karar verecek başsavcı (Reuters)

 

Dava 4000'de, polis, Netanyahu'nun iletişim bakanıyken İsrail'in önde gelen telekomünikasyon şirketi Bezeq'e, şirketin sabinin internet haber sitesi Walla'da daha olumlu yayınlar yapılması karşılığında mevzuata ilişkin iyilik yaptığını iddia etti.

Dava 2000, Netanyahu'nun, Yedioth Ahronoth gazetesiyle, daha olumlu haberler karşılığında rakibinin sirkülasyonunu sınırlama sözü vererek yaptığı anlaşmaya odaklanıyor.

Üçüncü soruşturma olan dava 1000'de polis, Netanyahu'nun Hollywood'un önemli isimlerinden Arnon Milchan'ın da dahil olduğu zengin arkadaşlarından aldığı pahalı hediyelerin siyasi yardımlar karşılığında olduğunu iddia ediyor.

Gelecek haftanın duruşması diğer iki davaya odaklanırken duruşmanın ilk iki gününün dava 4000 üzerinde yoğunlaşması bekleniyor.

Adalet bakanlığının aralık ayında kesin bir karar vermesi bekleniyor.

Başbakan aynı zamanda görevde kalabilmek için birlik hükümeti kurmaya çalışıyor.

Beklenen yolsuzluk davalarından korunmak için kesin bir zafer arıyordu.

Eylül seçimlerinde, Netanyahu'nun sağcı müttfikleri de Gantz'ın merkez sol bloku da 120 sandalyeli Knesset'te çoğunluğu elde etmek için gerekli 61 koltuğu kazanamadı.

Ancak Başkan Rivlin Reuven hükümeti kurması için ilk şansı Netanyahu'ya verdi çünkü Likud ve müttefikleri daha fazla sandalye kazandı.

Ama Mavi-Beyaz İttifakı, salı günü Netanyahu'nun istediği uzlaşma buluşmasını reddederek siyasi çıkmazın hızlı bir şekilde çözülmesini engelledi.

Parti yaptığı açıklamada, "Mavi-Beyaz İttifakı, bu etapta, uzlaşacak ekipler arasında daha fazla buluşma yapılması için gerekli ön koşulların yerine getirilmediğini belirtiyor" dedi.

Açıklamada ayrıca, "Bu yüzden, çarşamba günü bir buluşma düzenlenmeyecek... bu durumda iki partinin liderleri, emekli korgeneral Benny Gantz ve başbakan Netanyahu'nun arasında bir görüşme düzenlemesi için sebep yok" ifadeleri yer aldı.

 

 

Çıkmaz, bir yıl içinde üçüncü bir seçim yapılması ihtimaline dair endişeleri artırdı. Eylül seçimleri, Netanyahu'nun Nisan seçimleri sonrasında hükümet kurmayı başaramamasının ardından 6 ay içinde gerçekleşen ikinci seçimdi.

Fakat başka bir seçime gidilmesi fikri, bir yıldır geçici hükumetle birlikte siyasi belirsizlik içinde olan İsrail'de rağbet görmüyor. 

İsrail Demokrasi Enstitüsü'ün çarşamba yayımladığı bir araştırmaya göre, İsrailli Yahudilerin yüzde 65'i birlik hükümetini tercih ederken sadece yüzde 15'i yeniden seçime gidilmesini istiyor.

Bu esnada Arap ya da Filistin kökenli Arap İsrail vatandaşlarının üçte biri birlik hükümeti isterken yüzde 17'si yeni seçim istiyor ve yarısının kesin bir tercihi yok.

Aynı anket, İsraillilerin yarısından biraz fazlasının devletin Binyamin Netanyahu'ya mahkemeyle anlaşılması sonucu ceza indirimi sunulmaması gerektiğini düşündüğünü ortaya koydu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Miraç Eren Dereli

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU