Macar muhalefeti: Parlamentodaki toplantılarımız dinleniyor

Macaristan için Diyalog partisi polise suç duyurusunda bulundu

Budapeşte'deki Macaristan Parlamentosu binası

Macar muhalefet partisi parlamentodaki özel toplantılarının dinlendiğini ve seçim kampanyasına zarar vermek için hassas siyasi içeriğin sızdırıldığını söyledi.

AB yanlısı çevreci parti Macaristan için Diyalog, sosyal medyada dolaşan kayıtlar hakkında polise suç duyurusunda bulundu.

Kayıtlar, sol-liberal partilerin oluşturduğu bloğun Budapeşte belediye başkan adayı Gergely Karácsony'ye ait. Karácsony kayıtlarda müttefikleri ve seçimdeki şansı hakkında siyasi açıdan hassas yorumlar yapıyor.

Pazar günkü gerçekleştirilen basın toplantısında parti lideri Timea Szabó kayıtların Karácsony'nin kampanyasını baltalamak için alındığını ve çarpıtıldığını iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Macar basınına, "Bu Watergate Skandalı'nın Macar versiyonu. Bu dava 21. yüzyıl Macaristan'ında şimdiye kadarki en büyük skandal" diye konuştu.

Szabó kayıtların çeşitli toplantılardan alındığını ve yürütülen soruşturmayla hangi toplantılardan ve hangi tarihlerden olduklarının belirlendiğini söyledi. Parti lideri kayıtlardan birinde toplantılara götürdüğü bebeğinin sesini de tanıdığını belirtti.

Timea Szabó parlamento yönetimi için çalışan birinin toplantılara kulak misafirliği yapmış olabileceğini ancak sözde casusluğu kimin gerçekleştirdiğini müfettişlerin bulacağını söyledi.

Macaristan siyasetini Viktor Orban'ın aşırı sağ Fidesz Partisi yön veriyor. Fidezs Partisi'ni büyük ölçüde muhalefetin sesini marjinalleştiren hükümet yanlısı medya destekliyor.

 

reuters,.jpg
Macaristan Başbakanı Viktor Orban (Reuters)

 

Macaristan hükümeti, Avrupa Komisyonu ve STK'lar tarafından hukukun üstünlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle eleştiriliyor. Eleştiriler arasında basın özgürlüğü kısıtlamaları ve yargı bağımsızlığının baltalanması gibi suçlamalar da yer alıyor.

Bu yıl içinde iktidar partisi Fidesz, hukukun üstünlüğüne yaklaşımı nedeniyle AB Parlamentosu grubu ana akım, merkez sağ Avrupa Halk Partisi grubundan uzaklaştırılmıştı.

Parti, Yahudi karşıtı ve İslamofobik nefret kampanyaları yürütmekle suçlanıyor. Ayrıca Orban, özellikle "liberal demokrasinin" sona ermesine dair de çağrıda bulundu ve "Hristiyan demokrasisi" kurmak istediğini söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU