Yargı Strateji Belgesi'nin ilk paketi TBMM Başkanlığı’na sunuldu

Meclis Başkanlığı’na sunulan Yargı Strateji Belgesi'nin ilk paketi, ifade özgürlüğü, yeni yargılama usulleri, mağdur hakları ve OHAL kapsamında el konulan pasaportlarla ilgili düzenlemeler içeriyor. Paket, hukuk mezunlarına da yeni bir sınav getiriyor

Fotoğraf: AA

Kamuoyunda merakla beklenen, Yargı Strateji Belgesi'nin ilk paketine ilişkin 39 maddelik kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Konuyla ilgili olarak basın mensuplarına açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, “Bundan sonra Yargı Strateji Belgesi çerçevesinde farklı paketleri de Meclis Başkanlığı’na sunmuş olacağız. Bugün 39 maddeden oluşan ilk teklif verilmiş oluyor" dedi.  

Siteye değil içeriğe kısıtlama

Kanun teklifindeki öne çıkan düzenlemeleri aktaran Muş, istinaf mahkemelerinde kesinleşen ve ifade özgürlüğüne temas eden suçlara Yargıtay yolunun açılacağını belirtti. Düzenlemeyle içtihat birlikteliği sağlamayı amaçladıklarını söyleyen Muş, internette sitelere uygulanan erişimin engellenmesinin yerine, şikayet edilen içeriğe kısıtlama getirileceğini aktardı.

Seri mahkeme usulü ve duruşmasız yargılama geliyor

Düzenlemenin iki yeni yargılama usulü getireceğini belirten Muş, şunları söyledi:

Seri mahkeme usulü yani cumhuriyet savcısıyla şüphelinin anlaşması. Bu, dünyada ABD'den Avrupa'daki pek çok ülkeye kadar olan bir uygulama. Bunu ceza ve adalet sistemimize getiriyoruz. Aynı şekilde belli bir yıla kadar olan suçlarda 'basit yargılama' yani 'duruşmasız yargılama' usulünü de Türk hukuk sistemine getirmiş olacağız. 

Düzenlemenin mağdur haklarını da güçlendireceğini aktaran Muş şu ifadeleri kullandı:

Bu kanun teklifiyle adli görüşme odaları ve çocuk izleme merkezlerinin faaliyete geçmesini gündemimize alıyoruz. Amacımız çocukları mahkemelerin koridorlarından korumak ve mümkünse bir defada bunların ifadesini alıp bir daha bu çocukların bu tip bir yargılama süreci içerisinde, onların hem ruhsal hem de gelişmesine olumsuz etkileri olabilecek süreçleri minimize etmeyi amaçlıyoruz.

Avukat, hakim, savcı ve noter olmak için en az 70 puan almak şart 

Düzenlemeyle hukuk fakültelerini mezunları için getirilen Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı hakkında da bilgi veren Muş, şunları söyledi:

Bundan sonra hukuk fakültelerinden mezun olanlar, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'na girecekler. Bu sınavdan en az 70 puan almak zorundalar. Hakim, avukat, savcı, noter olmak isteyenler 70 aldıktan sonra diğer kurallara göre adım atacaklar.

Muş, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın bu yıl hukuk fakültelerine girenleri etkilemeyeceğini, gelecek yıl kayıt yaptıranların sınava tabi olacaklarını söyledi.

Kurulacak, Türkiye Adalet Akademisi’yle hakim ve savcı adaylarının mülakatlarını yapan kurulun tabanını genişleteceklerini ifade eden Muş, kıdemi en az 15 yıl olan avukatlara yeşil pasaport alma hakkı getirileceğini dile getirdi.

El konulan pasaportlar da pakette

Yargı paketinde OHAL döneminde el konulan pasaportların belirli kurallar çerçevesinde iade edilmesine ilişkin bir düzenlemenin de yer aldığını anlatan Muş gazetecilerin sorularını da yanıtladı. "CHP ile ikinci bir görüşmeniz daha olacaktı, gerçekleşti mi?" sorusu üzerine Muş, "Teklifi verdikten sonra bir görüşmemiz oldu. O görüşmeden sonra bir görüşmemiz daha olmadı" dedi.

‘Muhalefetten ciddi eleştiri yok’

Muş, muhalefet partilerinin eleştirileri için ise "Yaptığımız görüşmelerde muhalefet partilerinin teklifin içeriğiyle alakalı çok ciddi eleştirileri yok. Olumlu bir paket, Türkiye'de hukuk sistemiyle alakalı atılmış önemli bir paket. Belli başlı bazı eleştiriler, teklifler vardı. Teklif içinde onlarla alakalı belli başlı bazı düzenlemeler yaptık" ifadelerini kullandı.

Muş, beklenen ceza infaz indirimi içeren düzenlemenin hazırlanan diğer paketlerde yer alacağını da sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU