Dinozorların kitlesel yok oluşu milyonlarca yıl boyunca okyanusların dengesini de bozmuş

Yeni araştırmada yaban hayatı çeşitliliğinin kaybının uzun vadeli risk teşkil ettiği vurgulandı

Dünya'ya bir asteroitin çarpması sonucu bitki ve hayvan türlerinin yaklaşık 4'te üçünün nesli tükendi (Reuters) 

Dinozorları öldüren kitlesel yok oluşun milyonlarca yıl boyunca okyanusların dengesini bozduğu yeni bir araştırmayla ortaya kondu.

13 milyon yıllık fosil kalıntılarını inceleyen bilim insanları, Dünya'ya devasa bir asteroitin çarpmasının ardından okyanus ekosisteminin dibindeki küresel plankton türlerinin 2 milyon yıl boyunca altüst olduğunu buldu.

Nature adlı bilimsel yayında yer alan araştırmaya göre, planktonların eski sayılarına ulaşması 8 milyon yıl sürdü.

Southampton, Bristol, UCL, Frankfurt ve Kaliforniya üniversitelerinden araştırmacılar, Kretase/Paleosen Kitlesel Yok Oluş'un ardından okyanus ekosisteminin nasıl "yeniden başladığını" inceledi. Çalışmada 66 milyon yıl önce asteroid çarpmasının yol açtığı bu küresel çevresel yıkımın, Dünya'daki bitki ve hayvan türlerinin yaklaşık 4'te üçünü yok ettiği bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Southampton Üniversitesi sözcüsü "Bu yok oluş dinazorları öldürmesiyle ünlüdür ama geniş türlerin toparlanması için kritik önem taşıyan ve deniz ekosisteminin dibinde bulunan önemli gıda kaynaklarını ortadan kaldırarak okyanus planktonu gibi çok daha küçük canlıları da tahrip etti" dedi.

Bulgular çeşitlilik kaybının ekosistemin verimliliğini nasıl etkileyebildiğini de gösterdi.

Araştırmanın baş yazarı Sarah Alvarez, bilim insanlarının kalkerli nannofosiller kullanarak, 13 milyon yıllık okyanus planktonu fosil kalıntılarını topladığını ve analiz ettiğini açıkladı.

Cebelitarık Üniversitesi'nde çalışan Alvarez "Bolluk, çeşitlilik ve hücre büyüklüğünü 700 binden fazla fosilden, muhtemelen bugüne kadar tek bir sahadan çıkarılmış en büyük fosil veri kümesinden ölçtük” dedi.

Araştırmanın ortak baş yazarı, paleobiyolog Samantha Gibbs de bu araştırmanın, bugün dünya genelinde deneyimlenen türde bir çeşitlilik kaybının teşkil ettiği riski vurguladığını belirtti.

Gibbs şunları söyledi:

Günümüzde türlerin yok olması, ekosistemdeki kilit canlıların ortadan kalkması riskini taşıyor. Bu fosil kalıntılarıyla gösterdiğimiz şey, kilit rolleri yerine getiren doğru oyunculara sahipseniz işlevin yerine geleceğidir. Bugün biyolojik çeşitliliği azaltarak, çoğunun önemini henüz tam olarak anlamadığımız kritik ekosistem oyuncularımızı kaybetme riskiyle karşı karşıyayız.

Bilim insanları, 2017'de, son yıllarda insan nüfusundaki aşırı artış ve aşırı tüketimden dolayı yaban hayatının yok olmasına bağlı olarak Dünya tarihinde 6. bir kitlesel yok oluşun yolda olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu.

2018'de yapılan bir başka çalışmaysa önümüzdeki 50 yıl içinde kaybolması beklenen biyolojik çeşitlilik seviyelerinin geri kazanılmasının 3 ila 5 milyon yıl alabileceğini belirtmişti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU