Greta Thunberg, erkeklerin acımasız sözlerine maruz kalıyor çünkü o 16 yaşında seksüalize edilmemiş bir kız çocuğu

Onlarca yıldır pop yıldızları, aktrisler ve modeller ergenliklerinden itibaren yetişkin izleyicilere hitap eden belirgin bir seksüalite sergilemek için eğitiliyor. Genç aktivist bu beklentiyi karşılamıyor ve bedelini de ödüyor

BM'de tüyler ürperten bir konuşma yapan Thunberg o günden beri erkek siyasetçilerin aşağılayıcı yorumlarıyla karşı karşıya örneğin muhafazakar yorumcu Micheal Knowles, Fox News'te katıldığı bir programda ondan "akıl hastası İsveçli çocuk" diye bahsetti (AP)

İklim adaleti grevlerine katılan milyonlarca kişi için Greta Thunberg, kendi nesline miras kalacak küresel felakete haklı olarak öfkeli olan 16 yaşında ilham verici biri. Ancak önde gelen bazı erkekler için o "sinir bozucu velet", "çevreci delilerin çevresinde dans ettiği bir figür" ve "ilginç...kız...tanrı korusun".

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Leave.EU'ya bağış yapan Arron Banks, "sıradışı bir yat kazası" kurbanı olması istediğini bile ima etti, bu sıralarda Donald Trump alaycı bir şekilde "parlak ve büyüleyici bir gelecek için sabırsız çok mutlu bir kız çocuğu" olduğunu söyledi. 

Özellikle erkeklerden gelen böylesine saldırgan kınamalar için ne yapmış olabilir diye merak edebilirsiniz. Ne de olsa, David Attenborough, Leonardo DiCaprio ve Mark Ruffalo da benzer sözler söylemişti, ekolojik kıyametimizi azarlamışlardı ancak yine de Greta'nın çektiği kadar nefret çekmediler. Belki de sorun sözde değil sözcüdedir.

Toplumumuzun 16 yaşındaki kız çocukları için bir iştahı var ama sadece şekerle kaplı sunulurlarsa.

Onlarca yıldır pop yıldızları, aktrisler ve modeller ergenliklerinden itibaren yetişkin izleyicilere hitap eden belirgin bir seksüalite sergilemek için eğitiliyor. Ya ahlaksızlığın içine çekilmek için hazır, naif bir masumu oynamaları gerekiyor (Britney Spears'ı o okul kıyafetinde düşünün) ya da en baştan beri utanmaz birini (hatırlayın Rihanna da çocuk yıldızdı). İki türlü de seksüalizasyondan kaçış yok.

Bedeniyle ilgili yorumlardan kaçınmak için çuval gibi sokak kıyafetleri giyen, şimdi 17 yaşındaki pop yıldızı Billie Eilish'i ele alalım. Dedi ki: "'Bir kere de kız gibi giyin. Dar kıyafetler giyersen çok daha güzel olursun ve kariyerin çok daha iyi olur' diyen kişiler var. Hayır olmazdı. Gerçekten olmazdı." İstekleri göz ardı edildi; yakın zamanda bir dergi üstsüz bir resmini çizdi ve kapağına koydu.

Neden böyle şeyler oluyor? Çünkü kız çocuklarının sadece yeterince seksüalize edilmişlerse halkın önüne çıkmasına izin veriliyor. 

 

 

Peki ya ortalama Joe'nun (-Joe Public, sıradan Amerikalıyı anlatan bir deyim ed.n.) seksüalize etmemeye karar verdiği, halkın gözü önündeki kız çocukları? Göz alıcı sırıtmaları, dudak bükmeleri olmayanlar? Onlarla da dalga geçiliyor - tıpkı küçük Greta gibi. Parkland okul katliamından sağ kurtulan Emma Gonzalez'e silah kontrolü çağrısından sonra silah taraftarı lobiciler hakaret anlamında kullanarak "dazlak lezbiyen" demişti .

Aynı şey Thunberg'le beraber iklim değişikliğinin yönünü değiştirmeye çalışanlara da oldu. ABD iklim grevinin ortak düzenleyicisi ve Minnesota senatörü İlhan Ömer'in kızı Isra Hersi bir kenara itildi çünkü genç siyahi Müslüman olarak dikkate alınamayacak kadar "itici" olduğuna karar verildi.  

Bu hafta Twitter'da bu iki yüzlülüğe dikkat çektiğimde bana söylendiğine göre Malala Yusufzay bu kurala bir istisna gibi gözüküyor çünkü Batı toplumu çocukluğunu kabul etti ve sesini çıkarttığında seksüalize etmeye çalışmadı. Onun derdi -kız çocuklarının ve kadınların eğitim görmesi- Batı'da o kadar da tartışmalı değildi. Ama en başta neden halkın gözü önüne çıktığını hatırlayın. O zaman 14 yaşındaki kız çocuğunun, adet gören kız çocuklarının (işte seksüalize etme ve nesnelleştirme) okula gitmelerini istemesi Taliban'ın askerlerini o kadar sinirlendirdi ki, onu kelimenin tam anlamıyla kafasından vurdular. Karşılaştırma için suikast girişimlerini kullanmak, karşılaştırma yaparken çıtayı çok fazla aşağı çekmek demek ve bizim çok daha iyi olduğumuz anlamına da gelmiyor. Statükoya karşı konuşmaya cesaret eden kız çocukları karşılaştıkları cinsiyetçilikten çok daha iyisini hak ediyor.  

İklim, haklı olarak Thunberg'in odak noktası olmaya devam edecek ama o ve diğer kız çocuklarına sırf halkın gözü önüne çıktıkları için gördükleri muamele geri kalanlarımız için öncelikli bir sorun olmalı. Kız çocuklarımız önemli şeyler söylemeyi ya da hayati önem taşıyan mücadelelerde savaşmayı bırakmayacak.

Bu yüzden kız çocuklarını kontrol altına almak için tasarlanmış modası geçmiş, iğrenç beklentilerle kız çocuklarının değerini tartmayı bırakmak da bize - özellikle de nasıl davranmaları gerektiğini bilecek kadar yaşı olan yetişkin erkeklere - kalıyor. 

 


*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Miraç Eren Dereli

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU