Greta Thunberg'e "alternatif Nobel Ödülü"

Genç kız "acil iklim eylemine yönelik siyasi taleplere ilham ve güç verdiği" için 1 milyon İsveç Kronu’yla ödüllendirildi

Greta Thunberg, BM iklim zirvesinin yapıldığı ABD'ye yelkenliyle gitmişti (AP) 

Greta Thunberg, iklim konusundaki aktivizmi nedeniyle İsviçre'nin alternatif Nobel Ödülü olarak bilinen "Doğru Yaşam Ödülü"nü kazandı.

16 yaşındaki Thunberg, "bilimsel gerçekleri yansıtan acil iklim eylemine yönelik siyasi taleplere ilham ve güç verdiği" için bu ödüle layık görüldü.

Thunberg bu yılın ödülünü, Amazon yağmur ormanlarını korumak için mücadele eden Brezilyalı yerli lider Davi Kopenawa, Çinli kadın hakları avukatı Guo Jianmei ve Batı Sahra insan hakları savunucusu Aminatou Haidar'la paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vakıf sözcüsü, "2019 Doğru Yaşam Ödülü'yle, milyonlarca insana, devredilemez haklarını korumak ve Dünya dediğimiz gezegenin tamamında yaşanabilir bir gelecek için mücadele etmek için liderlikleriyle güç veren gerçekçi 4 vizyoneri onurlandırıyoruz" dedi.

Her bir kazanan, 1 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 580 bin TL) alacak.

Tekneyle yaptığı seyahatin ardından Thunberg, pazartesi günü New York'taki BM iklim zirvesini coşkulu bir açılış konuşmasıyla başlatmış ve konuşmasında karşısında toplanmış dünya liderlerini kınamıştı.

Thunberg konuşmasına “Bütün bu olanlar çok yanlış" diye başlamıştı.

“Burada olmamalıydım. Okyanusun diğer tarafında, okulumda olmalıydım" diyen Thunberg, "Yine de hepiniz umut için biz gençlere mi geliyorsunuz? Ne cüretle? İçi boş laflarınızla hayallerimi ve çocukluğumu çaldınız" diye eklemişti.

 

 

İklim aktivisti şunları da söylemişti:

İnsanlar acı çekiyor. İnsanlar ölüyor (...) Ve dilinizden dökülen tek şey para ve ebedi ekonomik büyümeye dair peri masalları. Buna nasıl cüret edersiniz?

Thunberg bir yıl önce İsveç parlamentosunun dışında tek başına başlattığı iklim protestosuyla dünyanın dikkatini çekmişti.

Dünyanın dört bir yanındaki aktivistlere, özellikle de gençlere, hükümetlerin iklim değişikliğiyle mücadeledeki başarısızlığına karşı savaşmaları için ilham kaynağı olmuştu.

Cuma günü milyonlarca genç, zirveye katılan liderlerin bu konuda acilen harekete geçmesini talep etmek için sokağa çıkmıştı.

Thunberg İsveç ve Norveç parlamenterlerince Nobel Barış Ödülü'ne de aday gösterilmişti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU