Rus donanmasına ait tekne deniz aygırı saldırısının ardından "battı"

Güvertede bulunan denizciler ve bilim insanları tehlikeli olayı yara almadan atlattı

Franz Josef Toprakları seferinde yer alan ana Rus gemisi (Rusya Kuzey Filosu)

Rus donanmasına ait bir teknenin, Kuzey Kutup Bölgesi'nde yapılan bilimsel keşif seferinde deniz aygırı saldırısına uğradığı ve bu yüzden battığı düşünülüyor.

Rusya Kuzey Filosu'ndan denizciler, Kuzey Kutbu'nun Rusya tarafından kontrol edilen bir parçasında, kutbun 900 km güneyinde yer alan bir takımada olan Franz Josef Toprakları'nda Rusya Coğrafya Topluluğu'yla ortak bir görevde yer alıyordu.

Keşiften bir grup, Cape Heller'da şişme tekneyle karaya çıkmaya çalıştığında, dişi bir deniz aygırının saldırısına uğradı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Coğrafya Topluluğu tarafından yapılan bir açıklamada "Deniz aygırları muhtemelen yavruları için korkmuştu ve karaya çıkmak için kullanılan plastik tekneye saldırdı" ifadeleri kullanıldı.

Açıklama “Tekne battı, ancak takım liderinin hızlı hareket etmesi sayesinde bir trajedi önlenmiş oldu. Tahliye edilen tüm katılımcılar güvenli bir şekilde kıyıya ulaştı” diye devam etti. 

Donanma kendi yaptığı açıklamada, deniz aygırı saldırısını doğruladı ancak teknenin battığına dair herhangi bir bilgi vermedi.

Kuzey Filosu Basın Servisi yaptığı açıklamada "Cape Heller'da karaya çıkma sırasında, bir grup araştırmacı yavrularını koruyan ve keşif seferine ait tekneye saldıran bir dişi deniz aygırından kaçmak zorunda kaldı" dedi.

Açıklamada "Tekneyi hayvanlara zarar vermeksizin uzaklaştırabilen Kuzey Filosu denizcilerinin net ve iyi koordine edilmiş eylemleri sayesinde ciddi bir sıkıntı olmadığı” da belirtildi.

Keşif seferi, bir yüzyılı aşkın bir süre önce bu ıssız, dondurucu takımadaların haritasını çıkarmaya çalışan kutup kaşiflerinin adımlarını takip etmeyi amaçlıyordu.

 

 

Coğrafya Topluluğu deniz aygırı saldırısının bölgenin insanlar için ne kadar tehlikeli olduğunun bir kez daha altını çizdiğini söyledi.

Vahşi hayvanlardan kaçmanın yanı sıra, kaşifler ayrıca fırtınalardan kaçınmak ve tehlikeli derecede düşük sıcaklıklarda hayatta kalmak zorunda kaldı.

Franz Josef Toprakları'nın çoğu buzulların altında yer alıyor ve takımadada ekim-şubat ayları arasında 128 günlük bir kutup gecesi yaşanıyor. Kış ortasında sıcaklıklar -40 dereceye kadar düşebiliyor.

Coğrafya Topluluğu “kesintisiz kuzey rüzgarları”nın takımadanın kıyılarına daha fazla buz sürüklediğini ve adalar arasındaki dar boğazlarda artık çok daha sık görülen buz dağlarının deniz seyrini zorlaştırdığını belirtti.

Deniz aygırı saldırısına uğrayan küçük lastik botların açıldığı ana Rus gemisi Altay kurtarma şilebi hala Kuzey Kutup Bölgesi'nde ve keşif seferlerine bilim insanları ve denizcilerle birlikte devam ediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU