Köylüler palm yağı için ormanı yaktı, zehirli duman gökyüzünü kızıla boyadı

Malezya'da zehirli duman yüzünden birçok okul kapandı. Endonezya hükümetiyse meseleyle baş edememekle suçlanıyor

Temmuzdan beri devam eden yangınlar sebebiyle Endonezya'da 800 bin hektardan fazla yağmur ormanı zarar gördü. Zehirli dumanla kaplanan ülkede gökyüzü yoğun bir kırmızı renge büründü.

Kontrol altına alınamayan devasa yangın solunum yolu problemlerine sebep oluyor. Aralarında en az 6 çiftçi ve iki çocuğun bulunduğu çok sayıda ölüm ihbarı alındı.

Bitişik şehir devleti Singapur'da duman her tarafı sardı ve hava kirliliği tehlikeli seviyelere ulaştı.

Endonezya hükümeti yangınlardaki resmi ölüm rakamlarını yayımlamayı reddediyor. Yangınlar genellikle palm yağı elde edilecek palmiye ağacı ekimine alan açmak için çıkarılıyor. Bunlar büyük ölçüde, ağaç kesip köklerini yakmak için gerçekleştirilen yasa dışı operasyonlar olarak adlandırılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gittikçe kötüleşen durum, Malezya'nın resmen şikayette bulunup Endonezya'yı yangınlarla mücadelede yeterli çabayı harcamamakla suçlamasıyla diplomatik tartışmayı da tetikledi.

Geçen hafta Malezya'da yüzlerce okul duman yüzünden kapatılmak zorunda kalmıştı. Hükümet yarım milyon yüz maskesi dağıtmıştı.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi 20 (NOAA-20) görüntü uydusu, Sumatra'da 777 ve Borneo adasının Endonezya kısmındaki Kalimantan'da 363 olmak üzere ısınan noktalarda artış tespit etti.

Tahrip edici alevler hazirandan bu yana yaşanan uzun ve kurak mevsim sebebiyle daha da kötüleşti.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo bu hafta yanmış orman alanlarından birini ziyaret etti. Widodo gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgedeki yangınları kontrol altına almaya yardımcı olmak için fazladan 5 bin 600 personel gönderdiğini ve su dökmek için 52 uçak görevlendirdiğini söyledi.

AP'ye göre yangınların başlamasından bu yana polis 185 kişiyi gözaltına aldı. Ülkedeki çevre yasaları, toprağı temizlemek için ateş yakmayı yasaklıyor. Gözaltına alınanlar 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabiliyor.

 

 

Ancak ağır cezalara rağmen palm yağına olan talep arttıkça yağmur ormanlarında yasa dışı alan açılması da artış gösterdi. 2018'de dünyadaki palm yağının yarısından fazlası Endonezya tarafından üretildi.

Dünyada en yaygın kullanılan bitkisel yağ olan palm yağı, ekmek, cips, dondurma, kahvaltıda yenen gevrekler, çikolata gibi günlük yiyeceklerde ve şampuan, toz deterjan gibi kozmetik ürünlerinde bulunuyor. Dünya Vahşi Yaşam Fonu'na (WWF) göre paketli gıdaların yaklaşık yüzde 50'si palm yağı içeriyor.

Yağmur ormanlarında açık alanlar oluşturmak, Endonezya ve Malezya genelinde benzersiz doğal yaşam alanlarını tahrip etti. Bu durum kaplan, fil ve orangutan türlerinin neslini de tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.

Yetkili makamların yasa dışı ağaç kesimini önlemek için mücadele ettiği bölgelerde hızlı ormansızlaştırma meydana geldi.

2002'den bu yana Endonezya genelindeki orangutan sayısının 150 bin azaldığı tahmin ediliyor.

Endonezya'daki yangınlar küresel ölçekte tepkiye sebep olan Amazon ormanlarındakine benzer alan açma çalışmalarından sonra yaşandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU