İran’a yakınlığıyla bilinen ve ABD'yi tehdit eden Haşdi Şabi komutanı görevden alındı

Haşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih Feyyaz, yeni yapılanmada Haşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis’in görevine son verdi

İran'a yakınlığıyla bilinen Haşdi Şabi komutanı Ebu Mehdi Mühendis görevinden alındı / Fotoğraf: ABNA24.com

Haşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih Feyyaz tarafından Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’ye sunulan Haşdi Şabi’nin yeni yapılanmasıyla ilgili taslak, Abdulmehdi tarafından onaylandı.

Yeni yapılanmada, İran’a yakınlığıyla bilinen Haşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis, görevinden uzaklaştırıldı.

Haşdi Şabi içerisinde İran etkisi kırılıyor mu?

Mühendis’in görevden uzaklaştırılması, Haşdi Şabi içerisindeki İran’ın etkisinin büyük oranda kırılması olarak görülüyor.

Geçtiğimiz günlerde İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta Falih Feyyaz ile bir araya geldiği ve Mühendis’in görevinden uzaklaştırılmamasını istediği belirtiliyor.

Feyyaz’ın ise Süleymani’ye, Irak’ın içerisinde bulunduğu şartların Mühendis’in görevinden uzaklaştırılmasını gerektirdiğini bildirdiği ifade ediliyor.

 

Haşdi Şabi güçleri
Haşdi Şabi güçleri / Fotoğraf: AA

 

Dün akşam dahil son iki ayda 12 saldırı gerçekleşti

Dün akşamda Irak’ın Enbar ilinin batısındaki Rutba bölgesinde Haşdi Şabi’ye ait bir karargaha insansız hava aracı (SİHA) ile saldırı düzenlendi.

Haşdi Şabi komutanlarından Kasım Müslih yerel medyaya yaptığı açıklamada, hedef alınan kampta Haşdi Şabi güçlerinin yanı sıra sınır polisleri ve Irak ordusundan da bir gücün bulunduğunu belirterek, saldırının kimler tarafından düzenlendiğini henüz tespit edilmediğini söyledi. 

Komutan Müslih, “Bombalama oldukça şiddetliydi ve bölgedeki yerleşim yerlerinde de etkisi görüldü. Ancak saldırı kampın dışında olduğu için herhangi can ve mal kaybı olmadı” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyelerinden Abdulhalık Azzavi ise yaptığı açıklamada, Haşdi Şabi’ye ait karargah ve depolara son iki ay içinde 10'dan fazla saldırı düzenlendiğini belirterek, bu saldırıların bazılarının gizli tutulduğunu ve hükümetin bu saldırılara ilişkin soruşturma sonuçlarını kamuoyuna açıklamadığını savundu.

Komisyonun saldırılarla ilgili çalışmasını bitirdiğini belirten Azzavi, SİHA’lar ile düzenlenen saldırı sayısının 12’ye ulaştığını ve bazılarının da İsrail’e ait olduğunun tespit edildiği bilgisini paylaştı.

Ebu Mehdi Mühendis saldırılardan ABD'yi  sorumlu tutmuştu

Haşdi Şabi'nin mühimmat deposunun bulunduğu Şuheda, Eşref, Sakr, Beled ve Kaim'deki üslerine 19 Temmuz-25 Ağustos'ta hava saldırıları düzenlenmişti.

Saldırı ile ilgili yaptığı açıklamada üslerine yönelik saldırılardan ABD'yi sorumlu tutan Mühendis, İsrail'e ait 4 insansız hava aracının (İHA) Azerbaycan üzerinden Irak'a geldiğini iddia etmişti.

Mühendis, kendilerini ve üslerini korumak için ellerindeki mevcut silahların dışında gelişmiş silahları da kullanabilecekleri uyarısında bulunmuştu.

Ebu Mehdi Mühendis, İran – Irak savaşının yaşandığı Baas rejimi sürecinde İran saflarında yer almasıyla biliniyordu. Mühendis’in ayrıca Haşdi Şabi içerisinde bir milis grubu da mevcuttu.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU