Britanya'da Muhafazakar üyeler, İslamofobik paylaşımları yüzünden partiden uzaklaştırıldı

Bir Boris Johnson destekçisi İslam'ı "nefret dini" diye nitelerken, bir meclis üyesi de "İslam ve kölelik suç ortaklarıdır" yazdı

Londra'da bir protestocu, "İslamofobi özgürlük değildir" yazılı pankart taşıyor (AFP)

Birleşik Krallık'taki Muhafazakar Parti, internette İslamofobik gönderiler paylaşayan birçok üyesinin üyeliğinin askıya alındığını söyledi.

2012 Londra Belediye Başkanlığı kampanyasında çalıştığı düşünülen bir Boris Johnson destekçisi, İslam'ın “nefret dini” olduğunu söylerken, Muhafakazar Partili bir meclis üyesinin de "İslam ve kölelik suç ortaklarıdır" diye yazdığı görüldü.

Ayrıca, Facebook ve Twitter'da yapılan “Müslüman pisliği” ve “Bu ülkede Müslüman istemiyorum” gibi yorumlar tespit edildi.

Birbiriyle bağlantılı olmayan 20'den fazla gönderi, isimsiz bir Twitter kullanıcısının BBC'ye bildirmesiyle ortaya çıktı.

Gönderiler ortaya çıktıktan sonra, Muhafazakar Parti sözcüsü hepsinin değil ama birçoğunun üyeleri tarafından yazıldığını doğruladı ve bu kişilerin üyeliklerini askıya aldıklarını belirtti.

Muhafazakar Parti, açıklamasında şöyle söyledi:

Muhafazakar Parti, önyargı ve ayrımcılığa asla seyirci kalmaz.

Parti, açıklamasında, İslamofobinin parti tabanında bir salgına dönüştüğü iddialarına dair araştırma yapmaları çağrılarına da değinerek şunları ekledi: “Bu tür örneklerin münferit olduğundan ve kökünü kazıyacak güçlü süreçlerin bulunduğundan emin olmak için bir soruşturma koşullarını zaten oluşturuyoruz."

Yine de partinin, konuyla ilgili artan bir sorun olduğunu gösteren çok sayıda kanıta rağmen ayak sürüdüğüne dair suçlamalar devam ediyor. Kanıtlar arasında, haziran ayında yayınlanan bir YouGov anketi de yer alıyor. Anketin sonuçlarına göre Muhafazakar Parti üyelerinin 3'te 2'si ülkenin bazı bölgelerinde artık şeriat hukuku uygulandığına inanıyor.

Britanya Müslüman Konseyi 2018'den bu yana konuyla ilgili araştırma çağrısı yaparken, bakan Sacid Cavid de partisini defalarca kez, sorunla başa çıkmaya çağırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cavid, bu yaz parti liderliği tartışması sırasında aday arkadaşlarından konuyla ilgili bir soruşturma başlatmalarını istemişti. Her aday, başlatma sözünü vermişti ama yeni başbakan Boris Johnson henüz bu sözü yerine getirmedi.

Johnson'un müttefiklerinden olan İş, Enerji ve Temiz Büyüme Bakanı Kwasi Kwarteng de bu cuma 4. Radyo'ya konuştu ve partisinin, İslamofobi suçunu işledikleri tespit edilen bu üyeleri kovarak "kararlı" bir eylemde bulunduğu söyledi. Ancak buna rağmen bir soruşturma önerisi yapılmayacak gibi görünüyor.

Kwarteng “Partinin ilk aşamada bu sorunla başa çıkmaya yetecek yapı ve disipline sahip olduğunu düşünüyorum” dedi.

Britanya Müslüman Konseyi Genel Sekreteri Harun Han ise konuyla ilgili şunları söyledi:

Ortaya çıkanlar bizi şaşırtmadı. Bunlar, Muhafazakar Parti içindeki kurumsal İslamofobinin bir tezahürü ve sorunun boyutunu gösteren anket sonuçlarını doğruluyor. (...) İslamofobi'ye dair bağımsız ve spesifik bir soruşturma çoktan yapılmış olmalıydı. Muhafazakarlar'ın cevabı maalesef acıklı.

Han, "Bu sorunu inkar etmeye devam ettikçe, İslamafobi'nin Muhafazakar Parti için endemik bir sorun olduğu giderek daha belirgin hale geliyor” diye ekledi.

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU