Çocuğunuzla cinselliğe dair konuşmaya ne zaman başlamalısınız?

Cevap beklediğinizden daha erken olabilir

(Nicepik)

Konu çocuklarıyla cinsellik hakkında konuşmaya gelince, ebeveynler genellikle küçük yaşlarda anlatılan "leylekler" hikayesinin yeterli olacağını düşünüyor.

Fakat ebeveynlik uzmanları, bu sohbetin çok daha önce yapılmasını ve birden fazla "seansa" yayılmasını tavsiye ediyor.

The Independent'a konuşan uzman Michele Borba'ya göre, çocukların cinselliğe dair etkin bir şekilde eğitilmesini ve ebeveynlerinden rahatça tavsiye alabilmesini sağlamak için, konu hakkında konuşmaya iki yaşından başlamak çok önemli.

Borba "Bunun yaptığımız en büyük hatalardan biri olduğunu düşünüyorum çünkü görüştüğüm çok sayıda çocukta ve ebeveynde gördüğüm kadarıyla -araştırmalar 2 yaşında başlamamızın daha iyi olacağını söylese de- bu konuyu 8, 9, hatta 13, 16 yaşlarına kadar erteliyoruz" dedi.

Bu, tek bir uzun ders değil, kısa küçük sohbetler. Araştırma, olağan ve küçük başlangıç konuşmaları yaparsanız çocukların bu konuda konuşmakta çok daha rahat olacağını söylüyor. Ayrıca bu, yürümeye başlayan bir çocuğa cinsel ilişkileri öğretmek değil. Yıllar sürecek bir konuşmaya vücut bölümlerinin gerçek adlarını kullanarak ve çocuklara öğreterek başlamak...

Dr. Borba “Vajina ve penis gibi terimleri, onlar daha küçükken kullanın, bu her şeyi çok daha kolay hale getirir. Ve çocuklar anne ve babasıyla zaten her şey hakkında konuşabileceğini düşünür” diye konuştu.

Aksi takdirde, ebeveynler rahatsız olmuş gibi görünebilir ve bu da çocukların konunun ta kendisinden rahatsız olmasına neden olabilir.

Borba “Bu konunun doğal görünmediğini hissettirdiğiniz anda, bunu algılar ve önemli şeyler hakkında bizimle konuşmaktan çekinirler” dedi.

Borba, çocukların ebeveynleriyle herhangi bir konu hakkında rahatça konuşabileceği bir ilişki kurduktan sonra, ebeveynlere çocuklarının büyüdükçe öğrendiği ve maruz kaldığı şeyleri takip etmelerini de öneriyor.

Çocuklarınıza cinselliği anlatmak için gerçekten “doğru bir yaş” olmadığını söyleyen Borba, konunun aslında “bir adım önde durup ve çocuğunuzun ne ile karşılaşacağını görmek” olduğunu söylüyor.

En sık karşılaşılan durumlar arasında çok fazla beklememiz veya çocuğun bir arkadaşından yanlış şeyler öğrenmesi yer alıyor.

Borba'ya göre, ebeveynler gerektiğinde cevap verebileceklerinden emin olmak için çocuk sağlığı kitapları okuyabilir ve çocuklarının ne öğrendiği hakkında fikir edinmek adına diğer ebeveynlerle konuşmayı da düşünebilir.

Borba ayrıca, “yaş, evre ve bunu neden bilmek istediklerini” dikkate alarak, bu önerilerin geçerli her konuda uygulanmasını öneriyor.

Çocuğunuz size bir soru sorduğunda, ilk sorunuz 'Ne demek istediğini söyler misin?' olmalı.

Borba, çocuklarının aklındaki açıklamaların sıklıkla yanlış olduğunu söyledi.

 

 

Ebeveynler çocuklarına neyi sorguladıklarını açıklama fırsatı tanıyarak neyi bilip bilmediklerini takip edebilir ve onlar hazır olmadan çok fazla şey paylaşma endişelerini dindirebilir.

Borba'nın ebeveynlere verdiği bir diğer öneri de çocuklarına, cinsellikle ilgili konularda “arkadaşlarının ne söylediğini” sormaları:

Böylelikle şunu deme şansınız olur: 'Bu tam olarak doğru değil, ama bu konuda konuşma fırsatımız olmasına sevindim.'

Bu konuşmalar sırasında, ebeveynlerin tartışmayı ilgi alanları, değerler ve din gibi faktörlere dayanarak kişiselleştirmesi de önemli. Bunun yanı sıra akran baskısını kaldırarak çocuklara "hayır" diyebilmenin önemini öğretecek yöntemlerin uygulanması da çok kritik.

Eğer çocuklar cinsellik konusunda ebeveynlerine başvurmuyorsa veya ebeveynler bu konuyu nasıl ele alacağından emin olamıyorsa, Borba konunun gündelik bir şekilde, bir film veya bir dergi aracılığıyla gündeme getirilmesini öneriyor.

Kısacası, çocuklarla cinsellik hakkında konuşmak için "doğru" bir yaş yok ama akılda tutulması gereken temel kural, bu konuşmaya beklediğinizden daha erken başlamak.

Borba, sözlerini “Çoğumuz bu büyük konuşmayı 10'lu yaşlarında yapacağımızı düşünüyoruz ancak o zamana kadar zaten bu şeyleri öğrenmiş oluyorlar. Ve çoğunlukla, yanlış öğrenmiş oluyorlar” diyerek noktaladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU