Huawei: Mate 30’da Google uygulamaları bulunmayacak ama onları edinmenin “bir yolu olacak”

Şirketin Tüketici Elektroniği Grubu CEO'su Gmail, Google Haritalar, YouTube ve Google Play’e erişimin “çok kolay” olacağını söyledi

Huawei'nin bu hafta lansmanını yapacağı Mate 30 serisinin amiral gemisi Mate 30 Pro'nun ultra kavisli ekranının kullanıcılara neredeyse çerçevesiz bir yapı sunacağı belirtiliyor (Huawei) 

Huawei Tüketici Elektroniği Grubu CEO'su Richard Yu bu hafta piyasaya sürülecek ve içinde Gmail, Google Haritalar, YouTube ve diğer popüler uygulamaların bulunmayacağı Huawei Mate 30’da, bu uygulamaları indirmenin bir yolu olacağını ileri sürdü.

Google geçen ay dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon tedarikçisinin çıkaracağı en iyi amiral gemisi modeline Google uygulamalarının indirilemeyeceği bilgisini teyit etmişti. Karar Huawei'nin ABD hükümeti tarafından kara listeye alınmasının ardından alınmıştı.

Google uygulamalarının Huawei’nin yeni modeline indirilemeyecek olması Mate 30’ların dağıtımının Google Play uygulaması olmadan yapılacağı anlamına geliyor. Android kullanıcıları Spotify, Uber ve Whatsapp gibi üçüncü parti uygulamaları Google Play’le telefonlarına indiriyor.

Ancak Yu, bu yeni modeli satın alacakların Android cihazlara indirilebilecek tüm uygulamalara erişim sağlamasını “çok kolay” hale getirecek bir "yol" olduğunu belirtti.  

Berlin’de gazetecilere açıklama yapan Yu, Android işletim sisteminin açık kaynak özelliğinden ötürü kullanıcılara ayrıca “pek çok seçenek” sunacağını da sözlerine ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnternet sansürünün katı uygulanmasından ötürü çoğu Google hizmeti şu anda Çin’de zaten yasak. Bu, Huawei’nin Çin’de geliştirilmiş rakip bir uygulama mağazasının İngilizce sürümünü kullanabileceği anlamına geliyor.

Bunun bir örneği Google’un uygulama ve hizmetlerinin indirilmesine imkan tanıyan Çinli yazılım geliştirici Meizu’nun uygulama mağazası.

Dahili bir uygulama mağazası için hangisini seçerse seçsin, bunun ABD'li bir firmaya ait olmayacağı neredeyse kesin. Huawei’ye ürün ve hizmet satmak isteyen 130’dan fazla şirketin ABD Ticaret Bakanlığı’na yaptığı başvuruların hiçbiri onaylanmadı.

Huawei’yle ticaret yapma yasağı, ABD’li resmi makamların Çin’in cihazları casusluk amacıyla kullanabileceği endişelerini dile getirmesinin ardından alınmıştı. Huawei istikrarlı şekilde bu iddiaları yalanlarken, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının tırmanmasının da bu sürece herhangi bir yardımı dokunmadı.

Huawei geçmişte özellikle de ABD ve Avrupa’da sattığı cihazlarda kullandığı yazılımlar için ABD’li şirketlere bel bağlıyordu.

Yu daha önce Huawei’nin kendi ürünlerini yapmak için Google gibi ABD’li şirketlerle çalışmaya devam etmeyi tercih ettiğini söylemişti.

Daha fazla kamera lensi ve 5G bağlanılırlığa sahip olacağı iddia edilen Mate 30 modelinin lansmanı 19 Eylül’de Münih’te yapılacak.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU