AfD'li siyasetçiler okudukları ifadelerin Hitler'e mi yoksa partilerinin liderine mi ait olduğunu ayırt edemedi

Parlamenterlere bazı ifadelerin hangi aşırı sağ liderine ait olduğu soruldu

Höcke'nin Yahudi Soykırımı anıtının yerini sorgulaması tartışmalara neden olmuştu (Reuters)

Almanya'nın aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nden (AfD) siyasetçiler, karşılaştıkları ifadenin parti liderlerinden birinin mi yoksa Adolf Hitler'in mi olduğunu ayırt etmekte zorlandı.

Bir dizi AfD'li parlamento üyesine, partinin Almanya'nın doğusunda yer alan Türingiya eyaletinin başkanı Björn Höcke'nin yazdığı bir kitaptan ifadeler gösterildi.

 

 

Daha sonra ifadelerin Höcke'nin yazılarından mı yoksa Adolf Hitler'in 1925 tarihli kötü şöhretli otobiyografisi Kavgam'dan mı alıntılandığı soruldu.

ZDF kanalının yaptığı röportajlar esnasında görüntülenen parlamenterlerden hiçbiri soruları cevaplamaya gönüllü değildi.

AfD'li parlamenter Martin Reichardt, sıkıntı verici röportaj sırasında şunları söyledi:

Soruyu cevaplayabileceğimi sanmıyorum çünkü Kavgam'ı okumadım. Ve bunun Höcke'den olup olmadığını da bilmiyorum.

Bir diğer parlamenter Jens Maier, "Eğer tahmin etmek zorundaysam, Höcke'den çok Kavgam'danmış gibi geliyor" diye yanıt verdi.

Meslektaşlarının soru karşısında zorlandığı video kendisine gösterilen Höcke bir basın ofisinin araya girmesinin ardından kendi röportajını sonlandırdı.

Yayıncılara "bunun her şeyden çok kimsenin kitabını okumadığını gösterdiğini" belirten parti eyalet lideri böyle bir karşılaştırmanın "saçma" olduğunu söyledi.

Höcke'nin yazıları Nazi ırk ideolojisinde merkezi bir rolü olan "soyu bozulma" gibi terimleri cömertçe kullanıyor. Höcke daha önce 2017'de Berlin'deki Yahudi Soykırımı anıtının yerini "başkentin tam kalbinde duran bir utanç anıtı" diyerek sorgulamış ve tartışmalara yol açmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU