Doğu Afrika kanserle mücadele etmek için birleşti

Yetersiz sağlık hizmetleri nedeniyle son yıllarda kansere binlerce kurban veren Doğu Afrika ülkeleri, hastalıkla mücadele için ortak araştırma ve tedavi merkezi kuracak. Verilere göre, Doğu Afrika’da 1.5 milyon kişiye bir onkolog düşüyor

Fotoğraf: Twitter

Doğu Afrika'da bulunan 8 ülkenin oluşturduğu Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD), Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da “Kanser İnisiyatifi” adlı bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda, yetersiz sağlık hizmetleri nedeniyle binlerce can alan kansere karşı araştırma ve tedavi uygulamalarının yapılacağı ortak bir tesisin kurulmasına karar verildi.

2020’nin başında Etiyopya’da temeli atılacak merkez, IGAD’a bağlı ülkelerin vatandaşlarına hizmet verecek.

AİDS ve vereremden çok öldürüyor

IGAD Yönetici Sekreteri Mahboub Maalim, aslında 10 yıol önce kurulması düşünülen tesisin 1 kısıtlı imkanlar nedeniyle bugüne kadar hayata geçirilemediğini aktardı.

Kanser İnisiyatifi’nin öncülerinden Dr. Mulaku Game ise toplantıda yaptığı konuşmada, kanserin AIDS, sıtma ve veremden daha çok insanın ölümünden sorumlu olduğunu söyledi.

Etiyopya Sağlık Bakanı Amir Aman, ülkesinde 2020’de yapımına başlanması planlanan merkezin iki yıl içerisinde tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Merkezde, tedavinin yanı sıra hastalığa çare bulmak için araştırmaların da yapılacağını belirten Aman, yaşanan uzman sıkıntısına da dikkat çekti Aman, "Doğu Afrika’da her 1,5 milyon insana yalnızca bir onkolog düşüyor" dedi.

Afrika’da sık görülen kanserlerin başında rahim kanseri, meme kanseri, prostat kanseri, bağırsak kanseri ve akciğer kanseri geliyor.

Araştırmalara göre Etiyopya’da her yıl 67 bin yetişkin kansere yakalanıyor. Hastaların 47 bini hayatını kaybediyor. Çocuklarda görülen kanser vakalarında hayatta kalma oranı ise sadece yüzde 20.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU