15 yaşındaki Mısırlı kız çocuğu "kendisine tecavüz etmeye çalışan" otobüs şoförünü öldürdüğü için cinayetle suçlanabilir

Kadın hakları grupları, cinsel saldırıya karşı kendini savunan kız için hoşgörü çağrısı yapıyor

Temmuz 2019'da kendisine tecavüz etmeye çalışan bir otobüs şoförünü öldüren 15 yaşındaki bir kız çocuğuna yönelik adli kovuşturma, Mısır’ın hukuk sisteminin kadınlara yaklaşımı konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi (AP)

Mısır'da 15 yaşındaki bir kız çocuğu, ona tecavüz etmeye çalıştığı iddia edilen otobüs şoförünü öldürdüğü için cinayet suçlamasıyla karşı karşıya kalabilir.

Temmuzda yaşanan olayda, kendisine bıçak zoruyla tecavüz etmeye çalıştığı söylenen adamı bıçaklayarak öldüren kız çocuğuna yönelik adli kovuşturma, Mısır'ın hukuk sisteminin kadınlara yaklaşımı konusundaki endişeleri yeniden alevlendirdi.

Kız, otobüs şoförünün onu Kahire yakınlarında ıssız bir kırsal alanda kaçırdığını ve saldırgandan ancak bıçağını kapıp onu birkaç kez bıçaklayarak kaçabildiğini söyledi.

Tutuklanmasından kısa bir süre sonra, 15 yaşındaki kızın bir bekaret testine girmesi gerekti. Aktivistler bizzat bu invaziv prosedürün kendisinin cinsel saldırı olduğunu söylüyor.

Kıza yasal destekte bulunmayı teklif eden kadın hakları grupları, cinsel saldırıya karşı kendini savunduğu için hoşgörü gösterilmesi gerektiğini savunuyor.

Kadın hakları grupları, yargıcın çocuğun lehine karar vermesinin önemli bir yasal emsal teşkil edebileceğini ve kadın mağdurları suçlayan kökleşmiş bir kadın düşmanı kültür olarak gördükleri şeyle mücadeleye yardımcı olacağını umuyor.

Kahire Hukuk ve Kalkınma Vakfı Başkanı İntizar Said, konuyla ilgili şunları söyledi:

Bu dava Mısır toplumundaki ikiliği ortaya koyuyor. Ben şahsen ilk günden beri ona (kıza) sempati duyuyorum. Ama Facebook sayfamda onun hakkında yazdığımda, bazı erkek avukatlar benim sayfamda o kızın edepli bir kadın olmadığını söyleyerek ona saldırdı.

Kız çocuğu, polis sorgusunda otobüse binmeden önce erkek arkadaşıyla buluştuğunu söyledi. Bu, flörtün hoş karşılanmadığı Mısır toplumunda kızın güvenilirliğini azaltabilecek bir ifade.

Erkek arkadaşı gözaltında tutularak suçla ilgili olası bağlantıları soruşturuluyor.

Tutuklanmasından sonra kızdan vajinal bir teste girmesi istendi ve testte bakire olduğu belirlendi. Bu, Mısır toplumu bağlamında kızın davasına yardımcı olabilecek bir unsur olarak görülüyor.

 

 

Kız çocuğunun hukuk ekibinin bir parçası olan avukatlık grubundan Said, “(Otobüs şoförünün) ona tecavüz etmeye çalıştığını ancak başaramadığını söyledi. Bu yüzden bu teste gerek olmadığına inanıyorum” dedi.

Dava, Mısır kültürünün kadın bekaretine olan takıntısını gözler önüne seriyor. Mısır'ın muhafazakar bölgelerinde, yeni gelinin bekaretini kaybetmesi akrabaları tarafından herkesin görebileceği bir yere kanlı bir çarşaf asarak kutlanıyor.

Feministler çocuğun serbest bırakılması için kampanya yürütüyor ve cinayetten daha hafif bir suçla yargılanması çağrısında bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak geçen ay soruşturma hakimi, savcının kızın serbest bırakılmasını isteyen ön mahkeme kararına itirazını onayladı ve 30 günlük ek tutuklama süresi çıkardı.

Avukatları kızın cinayetten değil de namus cinayetinden suçlanmasını umuyor. Namus cinayeti, erkek aile üyelerinin ailenin namusuna leke sürdüğüne inanılan kadın aile üyelerine karşı işlediği geleneksel öç alma cinayetlerine deniyor.

Mısır ceza kanununa göre namus cinayetiyle suçlanan erkekler daha hafif cezalar alıyor. Bu, aktivistlerin onlarca yıldır mücadele ettiği bir ayrımcılık.

Bekaret testine girmek zorunda kalan kadınlara yasal ve psikolojik destek sunan Nazra Feminist Çalışmaları'nın kurucusu Mozn Hasan, “Toplumda korkutucu bir kadın düşmanı dayanışma duygusu var" dedi:

Yasa, bir erkek namusunu savunmak için hareket ettiğinde onun duygusal durumunu dikkate alıyor ki bu çok ataerkil bir durum. Ancak bu kadınlar için geçerli değil.

Yine de soruşturma hakiminin, suçlamalara karar vermeden önce ayrıntılı bir adli tıp raporu alması bekleniyor.

Said, “İlk defa ona tecavüz etmeye çalışan adamı öldürecek kadar ileri giden bir kızla karşılaşıyoruz. Mahkeme lehine karar verirse, Mısır hukuk sistemi için bir emsal olacak ” diye ekledi.

AP'den de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/africa

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU