Akupunktur iğnesini fazla derine batırınca hastanın akciğerini deldi

Akciğerinin delindiği fark edilmeyen hasta eve gönderildi

Hastanın işlem sırasında ciğerinin iki kez delindiği kaydedildi (Pixabay) 

Yeni Zelanda’da akupunktur uygulayan kişi, kadın hastanın kol ve bileğindeki yarasını tedavi ettiği esnada akupunktur iğnelerini fazla derine batırınca hastanın akciğerini deldi.  

İsmi paylaşılmayan kişi hastanın akciğerini deldiğini fark etmeyerek onu evine gönderdi.  

Daha sonra nefes almakta zorluk çekmeye başlayan hastayı eşi hastaneye götürünce akciğerin zarar gördüğü anlaşıldı.

Akciğerin delinmesinden dolayı hastaya bilateral apikal pnömotoraks (akciğeri örten tabakayla göğüs duvarını örten tabaka arasında kalan plevral boşluğa hava girmesi ç.n) teşhisi kondu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mart 2018’de yaşanan olay pazartesi günü Yeni Zelanda Sağlık ve Malullük Komiseri Anthony Hill’in yayımladığı raporla ortaya çıktı. Raporda, akupunkturu uygulayan kişinin ülkedeki Sağlık ve Malullük Tüketici Hakları kanununu ihlal ettiği kaydedildi.

Hill, hastaya akciğerinin zarar görebileceği risk hakkında bilgi vermediği ve tehlikeli kabul edilen "jian jing" bölgelerine iğne batırmadan önce hastadan yazılı bir taahhüt almadığı gerekçesiyle akupunktur uygulayan kişiyi eleştirdi.

Akupunkturu uygulayan kişinin, işlemden sonra ve hastanın göğüs bölgesinde acı hissettiğini söylemesine rağmen akciğeri deldiğini fark etmemesine de bir anlam veremediğini belirten Hill “Akupunktur uygulayan kişi gereken özeni göstermedi… ve (hastanın) pnömotoraks’tan kaynaklanabilecek semptomlarını fark edemedi. Böylelikle hizmeti yeterince önem ve kabiliyette sunmamış oldu” diye konuştu.

Hill raporunda söz konusu akupunktur işlemini uygulayan kişinin daha fazla eğitim almasını önermenin yanı sıra, bu kişinin eğitim göreceği klinikte hastanın her zaman rızasının alınmasına yönelik yasal tedbirleri geliştirmesi gerektiğine de işaret etti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU