73’ünde ilk kez anne olan yaşlı kadın ikiz dünyaya getirdi

80’li yaşlardaki babaysa, onaylanırsa dünya rekoru sayılacak ikizlerin doğumundan sonra felç geçirdi

Hindistan’ın doğusunda 73 yaşındaki bir kadının ikiz kız çocuğu dünyaya getirdiği ileri sürüldü.

Andra Pradeş eyaletinde meydana gelen olayda doktorlar anne olan kadının dünyanın en yaşlı doğum yapan kişisi olduğunu ileri sürdüler. Perşembe günü sezaryen ameliyatıyla dünyaya gelen ikiz kız çocuğu tüp bebek tedavisi sonucu doğdu.

Doğumu yaptıran doktorla konuşan BBC’nin Telugu servisine göre, yaşlı kadın 73 yaşında. Ancak aileyle ve doktorla konuşan Hindustan Times ve Indo-Asian News Service kadının 74 yaşında olduğunu söyledi.

Kişilerin tam yaşlarının bilinmemesi Hindistan’da yaygın görülen bir durum. Ülkede çok sayıda kişinin doğum belgesi de bulunmuyor.

Ancak her şekilde doğumu yapan kadının yaşı kendisini şimdiye dek doğum yapan en yaşlı kadın unvanını almada güçlü bir aday kılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BBC Telugu’ya konuşan 73 yaşındaki yeni anne Erramatti Mangayamma “Hayatımın en mutlu anı” sözlerini kullandı.

Mangayamma Indo-Asian News’a ise “Tanrı dualarımızı kabul etti” diye konuştu.

Yaşlı kadın tüp bebek tedavisinde başarılı oluncaya dek geçmişte eşi Sitarama Rajarou’yla çok sayıda doktor gördüklerini söyledi.

BBC Telugu’ya konuşan baba Rajarou da “Çok mutluyum…Her şey doktorların sayesinde oldu” dedi.

Baş doktor Uma Sankar da “Anne de bebekler de iyi” yorumunda bulundu.

SWNS’ye göre Sankar yaşlı kadının hamilelik ve doğum sırasında herhangi ciddi bir sağlık durumu yaşamadığını kaydetti.

Sankar şunları söyledi:

Yaşlı olduğu için yumurtlama dönemi görülmüyordu. Biz de bundan ötürü bir donörden yumurta nakli gerçekleştirdik ve eşinden (Rajarou’dan) sperm örneği aldık. Şükür ki, kendiliğinden ilk döngüde (first cycle) hamile kaldı ve geçen ocakta gebeliği tespit edildi. Herhangi sağlık sorunu olmadığı için (süreç) kolay geçti. Her bir bebek yaklaşık iki kilo ve ikisi de sağlıklı. Doğum sonrası da onun (yaşlı kadının) ciddi bir sağlık sorunu yaşayacağını düşünmüyorum.

Mangayamma’nın tam yaşının bilinmemesinin yanı sıra eşinin yaşıyla ilgili de çeşitli iddialar var. BBC’nin Telugu servisi Rajarou için herhangi bir yaş belirtmezken, BBC yaşlı adamın 82 yaşında olduğunu, Hindustan Times ve SWNS ise 80 yaşında olduğunu kaydetti.

BBC’nin başka bir haberindeyse Rajarou’nun ikizler doğduktan bir gün sonra, cuma günü felç geçirdiği ve şu anda hastanede tedavi gördüğü belirtildi.

Dünyada kayıt altına alınan şimdiye dek doğum yapan en yaşlı kadın 66 yaşındaki İspanyol Maria del Carmen Bousada’ydı. Tüp bebek tedavisi sonrası bir çocuk dünyaya getiren kadın, doğumundan iki yıl sonra yumurtalık kanserinden hayatını kaybetmişti.

2016’daysa Hindistan’ın Pencap eyaletinde “70 yaşında olduğuna inanılan” bir kadının iki yıl tüp bebek tedavisi gördükten sonra ilk çocuğunu dünyaya getirdiği kaydedilmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU