Kaçakçılar kedigiller için büyük tehdit: Haftada iki cansız kaplan ele geçiriliyor

Yetkililer "ilaç" ve hatta dans maskeleri tedarik etmek amacıyla yasa dışı ticarette kullanılan hayvan cesetleriyle sürekli karşılaşıyor

Kaplanlar, Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin Kırmızı Listesi'nde, nesli tükenmekte olan hayvanlar kategorisinde yer alıyor (Traffic)

Yetkililerin haftada ikiden fazla ölü kaplan bulduğu bir araştırmada kaçakçıların büyük kedilerin soyunun kurumasına yol açtığı ortaya çıktı.

2000 ile 2018 yılları arasında 2 bin 359 ölü kaplanla karşılaşan 32 ülkeden yetkililer, bu rakamın "abartısız" olduğunu ifade etti.

Söz konusu rakam yılda 131, haftadaysa iki kaplana denk düşüyor. Üstelik hayvanların çoğu, yaban hayatı uzmanlarının koşullarını korkunç diye nitelendirdiği üretim çiftliklerinden.

Yabani kaplan sayısı, hem yaşam alanlarının tahrip edilmesi hem de "geleneksel Asya tıbbı" ticareti için derileri, kemikleri, etleri ve tonikleri yüzünden yasa dışı avlanmaları nedeniyle azaldı. Geriye sadece yaklaşık 3 bin 900 kaplan kaldı.

En fazla kaplan cesedinin bulunduğu üçüncü ülke olan Endonezya’da, bu ayın başlarında geleneksel dans maskeleri yapan atölyede bir düzine kaplan derisi ele geçirildi.

Yaban hayatındaki ticaret ağını izleyen Traffic adlı örgütün araştırmasında, yetkililerin ele geçirdiği hayvanların vücut kısımlarının büyük bölümünün "kaplan çiftlikleri" diye adlandırılan ve hayvanları tutsak eden kaynaklardan geldiğine dikkat çekildi. Doğu Asya'da hayvanlar vücut parçaları için bu çiftliklerde beslenip yetiştiriliyor.

Tayland'da ele geçirilen kaplanların yarısında fazlası (yüzde 58) ve Vietnam'da yüzde 30'u da hayvansal ürünlere talebi artırdığı düşünülen bu tür üretim çiftliklerinden geldi.

Vietnam'daki kaçakçılık vakalarının çoğu, araştırma yazarlarının kaplanların esaret altında yetiştirildiğinden şüphelendiği, Tayland ve Vietnam arasındaki Laos'daki hayvan cesetlerini kapsıyor.

Traffic'in Güneydoğu Asya ofisinden Ramacandra Wong, “Bulunan kapların esir tesislerinden olması, söz konusu tesislerin bu türlerin korunması çabalarını baltaladığı ve kara para aklamayla diğer yasa dışı faaliyetlere fırsatlar sunduğu konusunda hatırlatıcı görevi görüyor" dedi.

 

 

Asya'da 13 ülkede bulunan kaplanlar, Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) tehdit altındaki türlerin Kırmızı Liste'sinde, nesli tükenmekte olan hayvanlar kategorisinde yer alıyor.

Her yıl bütün haldeki ortalama 58 kaplan derisi ele geçiriliyor.

Dünyada en fazla vahşi büyük kedinin bulunduğu Hindistan’da ise 18 yıl içinde 626 cansız kaplan bulundu. Hindistan’ı rekor seviyeye taşıyan bu sayı, ele geçirilen kaplan sayısının 4’te birine denk geliyor.

Araştırmada, söz konusu yıllar arasında Endonezya'daki yıllık ortalama ele geçirme oranının 4 kat arttığı belirtildi.

Traffic'in Güneydoğu Asya Direktörü Kanitha Krishnasamy, “Bu ticaret vahşi kaplan sayısını 2022 yılına kadar iki katına çıkarmak için yapılan uluslararası taahhütleri baltalıyor ve kaplan sayısında doğal ölümler dışında gerçekleşen küçük bir azalma bile popülasyonlara büyük ölçüde zarar verebilir" dedi.

Bu kadar yüksek sayıda kaplanın yasa dışı ticarette kullanılması kabul edilemez.

Araştırma, Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme’de büyük kedilerle ilgili ticaret tartışmalarının yapıldığı döneme denk geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Krishnasamy, sözlerine şunları ekledi: “Hayvanların alıkonduğu tesislerle gittikçe daha çok vakanın ilişkilendirilmesi -ticaret sınırlarını aşan bazıları da dahil- sözleşme kapsamında en üst düzeyde alınan kararların ve taahhütlerin dikkate alınmadığını gösteriyor. Bu analizleri şimdiye dek 4 kez yaptık ve kaplanlar açısından durum her geçen yıl kötüleşiyor" dedi.

Vietnamlı yetkililer geçen ay Hanoi'de, Laos'dan yıllarca kaplan kaçırdığı sanılan bir şüphelinin aracında 7 donmuş kaplan cesedi ele geçirmişti.

Tayvan ve Meksika'da da ölü kaplanlar ele geçirilmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU