Bilimsel araştırma: Mağara ayılarının neslinin tükenmesinin sebebi tarih öncesi insanlar

Avrupa’daki mağara ayısı popülasyonu 40 bin yıl önce insanlar gelene kadar sabitti

Belgrad'daki Doğa Tarihi Müzesi'nde bulunan mağara ayısı kafatası örneği (Reuters)

Avrupa’daki vejetaryen mağara ayılarının neslinin tükenmesine yaklaşık 24 bin yıl önce insanların neden olduğunu ortaya koyan yeni bir DNA araştırması yayımlandı.

Scientific Reports isimli bilimsel yayında yer alan araştırmaya göre, mağara ayılarının nüfusundaki ciddi düşüş yaklaşık 40 bin yıl önce başladı. Bu tarih, modern insanın Avrupa’ya yayılmasıyla ve öncesinde gerçekleşen iklim soğumasıyla aynı zamana denk düşüyor.

Araştırmanın yazarları “Çalışmamız, Avrupa’daki mağara ayısının neslinin tükenmesinde ve yok edilmesinde insan rolünün muhtemelen kayda değer olduğunu destekliyor ve bu dev hayvanların kaderini açıklığa kavuşturuyor” ifadesini kullandı.

Zürih Üniversitesi’nden Verena Schuenemann ile Tübingen Üniversitesi’nden Herve Bocherens’in öncülük ettiği araştırmacılar, kemikten elde ettikleri 59 mitokondriyal mağara ayısı genomunu yeniden düzenledi.

Örnekler İsviçre, Polonya, Fransa, İspanya, Almanya, İtalya ve Sırbistan’da bulunan 14 alandan toplandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibi, bu genomları mağara ayılarının popülasyonlarının nerede bulunduğunu ve buzul çağının sonlarında onların nasıl göç ettiğini belirlemek için daha önce yayımlanmış 64 mitokondriyal genomla karşılaştırdı.  

Araştırmacılar yaklaşık 451 bin yıl önce ortak bir atadan başlayan ve Avrupa’ya yayılan 5 büyük mitokondriyal DNA kökeni belirledi. Araştırma ekibi, mağara ayısı dağılımının önceden düşünülenden daha karmaşık olduğunu ifade etti.

Bilim insanları mağara ayısı popülasyonunun iki soğuk dönemi ve birçok soğutucu olayı da içeren yaklaşık 40 bin yıl öncesine kadar nispeten sabit olduğunu düşünüyor.

Araştırmacılar buzul çağının sonlarındaki iklim soğumasının çok sonraları – yaklaşık 30 bin yıl önce - başladığını belirtirken, bulgular insanların avlanması gibi diğer faktörlerin önemli bir etkisi olabileceğini gösteriyor.

Araştırma ayrıca iklim soğumasının ve bitkilerden elde edilen besinlerin azalmasının tüm ayı popülasyonunun çeşitli alt popülasyonlara bölünmüş olabileceğini ortaya koyuyor.

Mağara ayıları farklı bitkilerin bolca bulunduğu ılıman iklimlerde yaşıyordu.

Çalışmaya göre, insanlar alt popülasyonlar arasındaki bağlantıyı keserek bu türün neslinin tükenmesinde belirleyici bir rol oynamış olabilir.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU