Dünyanın en zengin ailesi servetine her geçen saat 4 milyon dolar katıyor

Dünyanın en zengin 25 ailesi 1,4 trilyon doları (yaklaşık 7,7 trilyon TL) kontrol ediyor

Soldan Sağa: Jim Walton, Alice Walton, Jim'in eşi Lynne McNabb Walton, Rob Walton'un eşi Melani Lowman Walton ve Rob Walton (Rick T. Wilking/Bloomberg)

Sayılar akıllara durgunluk veriyor: Dakikada 70 bin dolar, saatte 4 milyon dolar, günde 100 milyon dolar.

Walmart Inc.'nin sahibi Walton ailesinin serveti Bloomberg'in geçen yıl yayımladığı dünyanın en zengin aileleri sıralamasından bu yana işte bu hızla büyüyor.

Siz okumaya başladığınızdan bu yana bu hızla ailenin serveti yaklaşık 23 bin dolar (yaklaşık 126 bin TL) artmış olmalı. ABD’deki yeni bir Walmart çalışanıysa, saatte en az 11 dolardan (yaklaşık 61 lira), şu ana kadar yaklaşık 6 sent (30 kuruş) kazandı.

İçinde bulunduğumuz aşırı zenginlik ve acımasız eşitsizlik çağında bile böylesi bir tezat fazlasıyla sarsıcı. Walmart'ın eli sıkılığıyla meşhur kurucusu Sam Walton'un mirasçıları eşi benzeri görülmemiş boyutlarda bir servet biriktiriyor ve kesinlikle yalnız değiller.

Walton'ların serveti Haziran 2018'de dünyanın en zengin aileleri sıralamasında zirveye çıktığı günden bu yana 39 milyar dolar (yaklaşık 218 milyar TL) daha artarak 191 milyar dolara (yaklaşık 1 trilyon) ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer Amerikan hanedanlarıysa biriktirdikleri varlıklar açısından bir miktar geride kaldı. Mars ailesi şeker şöhretine 37 milyar dolar (yaklaşık 207 milyar TL) daha ekleyerek servetini 127 milyar dolara (yaklaşık 710 milyar TL) çıkardı. Hem sanayici hem de politik aktör olan Koch ailesinin servetiyse 26 milyar dolar (yaklaşık 145 milyar TL) daha artarak 125 milyar dolara (yaklaşık 698 milyar TL) ulaştı.

Dünyanın her yerinde durum bu şekilde. Bugün ABD’nin en zengin yüzde 0,1’i 1929’dan bu yana herhangi bir dönemdekinden daha fazla serveti kontrol ediyor, ancak Asya ve Avrupa’daki muadilleri de varlıklarını artırmaya devam ediyor. Dünya çapında, en zengin 25 aile geçen yıla nazaran yüzde 24 artışla toplamda yaklaşık 1,4 trilyon dolarlık (yaklaşık 7,8 trilyon TL) bir serveti kontrol ediyor.

Bazı eleştirmenlere göre bu rakamlar kapitalizmin onarılması gerektiğinin bir kanıtı. Eşitsizlik Paris'ten Seattle'a ve Hong Kong'a kadar patlamaya hazır bir siyasi mesele haline geldi. Fakat zenginler ve yoksullar arasında giderek büyüyen boşluk nasıl kapatılacak?

Gerginlik artarken bazı milyarder mirasçıları dahi servet vergisi gibi adımları destekliyor.

Eğer böyle bir şey yapmayacaksak, ne yapıyoruz o halde, tüm dikiş yerlerinden kopmaya başlayan bir ülkede zenginlik mi istifliyoruz?

Haziranda sarfedilen bu sözler, ailesi Bloomberg listesinde 17. sırada yer alan Liesel Pritzker Simmons'a aitti. Simmons “İçinde yaşamayı arzuladığımız Amerika bu değil” diye konuşmuştu.

Bu yıl göze çarpan bir yeni isimse Suudi kraliyet ailesi.

Suud Hanedanı'nın serveti, kraliyet ailesi mensuplarının son 50 yılda kralın idari ofisi Kraliyet Divanı'ndan aldığı toplam ödemeler üzerinden hesaplandığında, 100 milyar dolar (yaklaşık 559 milyar TL) değerinde.

Bu düşük tahminlerle hesaplanan bir değer. Ne de olsa, Suudi ekonomisinin temelini oluşturan petrol devi Suudi Aramco dünyanın en karlı şirketi. Krallık, şirketi 2 trilyon dolar (yaklaşık 11 trilyon TL) değer biçerek halka açmayı umuyor.

Onlarca yılın ve bazen yüzyılların varlık ve hisse birikimine dayanan servetler, bir ailenin elinde tuttuklarının gerçek boyutunu örtebilir. Örneğin Rothschild ya da Rockefeller ailelerinin net serveti değer biçmek açısından fazla dağınık. Varlıkları henüz doğrulanamayan aileler de listede yer almıyor.

Fakat takip edilebilenlerin çoğu, hayli düşük faiz oranlarının, vergi indirimlerinin, deregülasyonun ve yenilikçiliğin meyvelerini topluyor. Örneğin Koch Industries'in bir risk sermayesi bölümü var. Walton'ların son kuşağıysa kendi işletmelerini kuruyor.

Diğer büyük kazananlar arasında moda evi Chanel ve İtalya'nın Nutella ve Tic Tac markalarının sahibi Ferrero gibi aileler bulunuyor. Hindistan'da Ambani ailesinin servetiyse 7 milyar dolardan (yaklaşık 39 milyar TL) 50 milyar dolara (yaklaşık 279 milyar TL) yükseldi.

Geçen yıla kıyasla dünyanın en zengin 25 ailesinin toplamda 250 milyar dolar (yaklaşık 1,4 trilyon TL) daha fazla serveti var.

Fakat zenginler mutlaka birlikte zenginleşmek zorunda değil. BMW'nin yıkıcı değişimi sürücüsüz elektrikli arabalara yatırım yapan Quandt ailesi, ticari gerilimler ve duraksayan küresel pazarlarla karşılaşan Bayerische Motoren Werke AG'nin geçirdiği kötü yılın ardından sekiz sıra geriledi. Dassault, Duncan, Lee ve Hearst ailelerinin hepsi listenin dışında kaldı.

Aslında, ABD Başkanı Donald Trump Çin'le ticaret savaşını kızıştırırken ve küresel durgunluğa dair endişe giderek artarken, bu devasa servet birçok yönden bir zirveyi temsil ediyor olabilir.

Kuşaktan kuşağa aktarılan servet sahipleri için bir ağ ve eğitim şirketi olan Campden Wealth'in araştırma direktörü Rebecca Gooch, “Serveti uzun vadede korumak çok zor olabilir" diyerek şu ifadeleri ekledi:

Aile şirketleri yükselişten düşüşe geçebilir, ailenin yatırım portföyü iyi çeşitlendirilemeyebilir ya da nesiller arası geçişlerle ilgili sorunlar çıkabilir.

 

1- Walton

Şirket: Walmart

Konum: Bentonville, Arkansas

Servet: 190,5 milyar dolar (yaklaşık 1 trilyon TL)

Eğilim: Yükselişte

Kuşak: 3

 

afp.jpg
Bir Walmart çalışanı saatte 11 dolar (yaklaşık 61 TL) kazanıyor (AFP)

 

Walmart dünya çapında 11 binden fazla mağazası ve 514 milyar dolarlık (yaklaşık 2,8 trilyon TL) cirosuyla, gelir bakımından dünyanın en büyük perakendecisi. Aile holdingi Walton Enterprises perakendenin yarısına sahip ve bu dünyanın en büyük servetinin temelini oluşturuyor.

Ailenin Walmart'taki yüzde 50 hissesi, geçen yıl 3 milyar dolar (yaklaşık 17 milyar TL) kar payı ödedi.

1945: Sam Walton ilk mağazasını satın aldı.

1992: Sam Walton vefat etti. Vefatın ardından Walton'ın en büyük oğlu Rob yönetim kurulu başkanı oldu.

2016: Steuart Walton, Walmart yönetim kurulunda babası Jim'in yerine geçti.

2- Mars

Şirket: Mars

Konum: McLean, Virginia

Servet: 126,5 milyar dolar (yaklaşık 703 milyar TL)

Eğilim: Yükselişte

Kuşak: 5

Frank Mars henüz öğrenciyken elleriyle nasıl çikolata kaplayacağını öğrendi. Mars'ın kurduğu şirket M&M, Milky Way ve Mars gibi ürünleriyle tanınsa da evcil hayvan bakım ürünleri 35 milyar dolardan (yaklaşık 195 milyar TL)  fazla gelirle şirket cirosunun yarısından fazlasını oluşturuyor. Az hissedarla yönetilen şirket Mars ailesi mensuplarına ait.

Çikolata markası Snickers'ın adı ailenin en sevdiği atından geliyor.

1883: Frank Mars dünyaya geldi. Küçük bir çocukken geçirdiği çocuk felci nedeniyle okula yürüyerek gidemedi.

1932: Forrest E. Mars Sr. İngiltere'ye taşındı.

1963: Mars Hollanda'da bir çikolata fabrikası açtı.

1999: Forrest E. Mars Jr. aktif yönetimden ayrıldı.

2017: Mars, evcil hayvan bakımı şirketi VCA'yı satın aldı.

3- Koch

Şirket: Koch Endüstri

Konum: Wichita, Kansas

Servet: 124,5 milyar dolar (yaklaşık 692 milyar TL)

Eğilim: Yükselişte

Kuşak: 3

 

prwatch.jpg
Koch Industries petrolden doğal gaza, sağlıktan finansa pek çok alanda faaliyet yürütüyor (PRWatch)

 

Frederick, Charles, David ve William kardeşler, babaları Fred'in petrol şirketini miras aldı. 1980'lerin başlarında şirketin kontrolüyle ilgili çıkan kardeş kavgası Frederick ve William'ın aile şirketinden ayrılıp Charles ve David'in devam etmesiyle sonuçlandı; şirket o günden bu yana yıllık geliri yaklaşık 110 milyar doları (yaklaşık 614 milyar TL) bulan Koch Industries holdingini oluşturdu. David ve Charles servetlerinin bir bölümünü 1888 Management adlı bir aile ofisi aracılığıyla yönetiyor.

David Koch, 1980'de Ed Clarck'la birlikte ülke genelinde oyların yaklaşık yüzde 1'ini alan Liberteryen Parti altında ABD başkan yardımcılığı için yarışmıştı.

1940: Fred Koch, Wood River Oil & Refining Co. şirketinin kurucu ortağı oldu.

1961: Charles Koch babası Fred'in yanında şirkete katıldı.

2018: Bozulan sağlığı David Koch'u aile işindeki yönetici pozisyonlarından çekilmeye zorladı.

4- Suud Hanedanı

Şirket: yok

Konum: Riyad, Suudi Arabistan

Servet: 100 milyar dolar (yaklaşık 556 milyar TL)

Eğilim: Yeni

Kuşak: 2

Suudi Arabistan'a ismini veren 87 yıllık monarşi, servetini ülkenin rakip tanımayan petrol rezervlerinden kazanıyor. Bu net değer tahmini, Kralın idari ofisi Kraliyet Divanı'ndan hanedan mensuplarına yapılan toplam ödemelerin son 50 yıllık dökümüne dayanarak oluşturuldu. Uzak akrabalar da dahil edildiğinde, yaklaşık 15 bin aile üyesi tarafından kontrol edilen toplam servetse muhtemelen çok daha yüksek. Birçok kraliyet mensubu hükümet sözleşmeleri ve arsa komisyonculuğu aracılığıyla ya da Suudi Aramco gibi devlet şirketlerine hizmet veren işletmeler kurarak para kazandı. Suudi Arabistan'ın yedinci hükümdarı Kral Salmanın oğlu, Veliaht Prens Muhammed bin Selman, şahsen 1 milyar doları (yaklaşık 5,5 milyar TL) aşan bir servete sahip.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, 2017'nin sonunda yolsuzlukla mücadele kapsamında Suudi kraliyet mensuplarını Riyad'daki Ritz-Carlton'da alıkoymuştu.

1902: Modern Suudi Arabistan'ın kurucusu İbni Suud, 30 yıl süren bölgesel fetihleri başlatarak ata toprakları Riyad'ı geri aldı.

2019: Aramco yayımladığı tanıtım broşürüyle dünyanın en karlı şirketi olduğunu ortaya koydu.

5- Wertheimer

Şirket: Chanel

Konum: Paris

Servet: 57,6 milyar dolar (yaklaşık 320 milyar TL)

Eğilim: Yükselişte

Kuşak: 3

Alain ve Gerard Wertheimer kardeşler, 1920'lerin Paris'inde dedelerinin finanse ettiği tasarımcı Coco Chanel’in meyvelerini topluyor. Kardeşler "little black dress'i" dünyaya tanıtan ve 2018'de 11 milyar dolar (yaklaşık 61 milyar TL) gelir elde eden az hissedarlı moda evinin sahibi. Wertheimer ailesi ayrıca yarış atlarına ve üzüm bağlarına sahip.

Coco Chanel II. Dünya Savaşı sırasında Naziler'in yardımıyla şirketin kontrolünü Wertheimer ailesinden almaya çalışmıştı.

1924: Pierre Wertheimer moda tutkunu Coco Chanel'le bir parfüm sözleşmesi imzaladı.

1965: Coco Chanel’in “çocuk” dediği Jacques Wertheimer babasının ölümünden sonra işleri devraldı.

2018: Chanel mali verilerini ilk defa açıkladı.

6- Hermes

Şirket: Hermes

Konum: Paris

Servet: 53,1 milyar dolar (yaklaşık 295 milyar TL)

Eğilim: Yükselişte

Kuşak: 6

2010 yılında hayatını kaybeden Jean-Louis Dumas, Hermes'i lüks moda dünyasında bir deve dönüştürmesiyle anılıyor. Şirkette üst düzey pozisyonlarda bulunan aile üyeleri arasında sanat yönetmeni Pierre-Alexis Dumas ve yönetim kurulu başkanı Axel Dumas yer alıyor.

Rus Çarı II. Nicholas da Hermes'in müşterilerinden biriydi.

1837: Thierry Hermes asilzadeler için koşum takımları yapmaya başladı.

1880: İş yeri 24 Faubourg Saint-Honore, Paris'e taşındı.

1902: Torunlar Emile Maurice Hermes ve Adolphe Hermes şirketin ortak başkanları oldu.

1950'ler: Emile'in damatları Robert Dumas ve Jean-Rene Guerrand, şirket faaliyetlerini çeşitlendirdi.

1978: Jean-Louis Dumas küresel bir mağaza ağı kurdu.

2013: Axel Dumas şirketin CEO'larından biri oldu.

7- Van Damme, De Spoelberch, De Mevius

Şirket: Anheuser-Busch InBewv

Konum: Belçika

Servet: 52,9 milyar dolar (yaklaşık 294 milyar TL)

Eğilim: Düşüşte

Kuşak: 5

Bira üreticisi bu üç Belçikalı ailenin ortak girişiminin kökleri 14. yüzyıla uzanıyor. Van Damme ailesi 1987'de Piedboeuf ve Artois Interbrew'ı yarattığında onlara katılmış, daha sonra 2004'teyse Brezilya merkezli AmBev'le birleşmişti.

Firmanın amiral gemisi olan bira Stella Artois, aslen 1926'da Noel birası olarak mayalanmıştı.

1895: Artois bira fabrikasının sahibi Edmond Willems hayatını kaybetti.

1926: Bira fabrikası Noel birası olarak Stella Artois'yı çıkardı.

1968: Artois, Dommelsch Bira Fabrikası'nı devraldı.

1987: Artois ve Piedboeuf bira fabrikalarının birleşmesi gerçekleşti.

2008: Anheuser-Busch ve InBev birleşti.

8- Boehringer, Von Baumbach

Şirket: Boehringer Ingelheim

Konum: Ingelheim, Almanya

Servet: 51,9 milyar dolar (yaklaşık 289 milyar TL)

Eğilim: Yükselişte

Kuşak: 4

Alman ilaç üreticisi Boehringer Ingelheim 1885 yılında Albert Boehringer tarafından kurulmuştu; 130 yıldan uzun bir süre sonra von Baumbach'ları da kapsayan Boehringer ailesi hala yönetimde. Yönetim kurulu başkanı Hubertus von Baumbach ve geniş ailesi az hissedarlı şirketin sahibi.

Şirket logosu Avrupalı imparator Şarlman'ın imparatorluk sarayının merkez bölümünün stilize edilmiş bir tasvirinden oluşuyor.

1885: Albert Boehringer Almanya'da küçük bir tartar fabrikası satın aldı.

1939: Albert Boehringer hayatını kaybetti.

1992: Albert Boehringer Jr.'ın damadı Erich von Baumbach hissedarlar komitesi başkanlığına atandı.

2010: Şirket 125. yılını kutladı.

 

 

9- Ambani

Şirket: Reliance Industries

Konum: Mumbai

Servet: 50,4 milyar dolar (280 milyar TL)

Eğilim: Yükselişte

Kuşak: 3

Mukesh ve Anil'in babası Dhirubhai Ambani, Reliance Industries'in harcını karmaya 1957'de başladı. Dhirubhai 2002 yılında vasiyet bırakmadan öldüğünde, dul eşi aile servetinin kontrolü konusunda oğulları arasında bir uzlaşma sağladı. Mukesh şimdi dünyanın en büyük petrol arıtma kompleksine sahip, Mumbai merkezli holdingin başkanlığını yapıyor. Mukesh dünyanın en pahalı özel konutu diye nitelenen 27 katlı bir konakta yaşıyor.

Mukesh Mart 2019'da erkek kardeşi Anil'in 80 milyon dolarlık (yaklaşık 446 milyon TL) borcunu ödeyip üç aylık hapis cezasını önlemek için harekete geçmişti.

1957: Dhirubhai Ambani, Yemen'den Hindistan'a döndü.

2002: Büyük oğul Mukesh başkanlığı devraldı.

2014: Isha ve Akash Kardeşler perakende ve mobil departmanlarının yönetim kurullarına katıldı.

10- Cargill, MacMillan

Şirket: Cargill

Konum: Minneapolis

Servet: 42,9 milyar dolar (238 milyar TL)

Eğilim: Yükselişte

Kuşak: 6

 

reuters.jpg
Cargill şirketi aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 63 ülkede faaliyet yürütüyor (Reuters)

 

Ailenin üyeleri ABD'nin en büyük az hissedarlı şirketi Cargill Inc.'in hisselerinin çoğunluğuna sahip. Şirket 1865'te Conover, Iowa'da bir tahıl deposuyla emtia işine başlayan William W. Cargill tarafından kurulmuştu. Yiyecek, tarım ve sanayi devinin kontrolünü Cargill'in torunları sürdürüyor.

2017'de Cargill, metanla beslenen bakterilerden yıllık 200 bin ton balık ve hayvan yemi üretebilen bir fabrikaya 500 milyon dolar (2,8 milyar TL) yatırım yapmıştı.

1865: William W. Cargill bir tahıl deposu satın aldı.

1884: John H. MacMillan, babasının Wisconsin'deki bankasında çalışmaya başladı.

1932: John MacMillan Jr. babası sağlık sorunları yaşadığı için genel müdür oldu.

1960: Erwin Kelm, Cargill ailesi dışından gelen ilk Cargill başkanı oldu.

1980: Cargill kahve ticaretine girdi.

2011: Mosaic Co. ve Cargill ayrılma konusunda anlaştı.

11 - Thomson

Şirket: Thomson Reuters

Konum: Ontario, Kanada

Servet: 39,1 milyar dolar (yaklaşık 217 milyar TL)

Eğilim: Yükselişte

Kuşak: 3

Kanada'nın en zengin ailesinin servetinin temeli Roy Thomson'un Ontario merkezli bir radyo istasyonu açtığı 1930'larda atıldı. Thomson 5 yıl içinde ülkenin önde gelen gazete sahibi olacaktı. Aile şimdi yatırım firması Woodbridge aracılığıyla sahip olduğu finansal veri ve hizmet sağlayıcı Thomson Reuters'ta hisselerin yüzde 66'sına sahip.

Aile 2018'de finans ve risk birimindeki yüzde 55'lik hissesini Blackstone liderliğindeki bir gruba yaklaşık 20 milyar dolara (yaklaşık 111 milyar TL) satmıştı.

1934: Roy Thomson, Timmins Press isimli ilk gazetesini satın aldı.

2006: Ken Thomson hayatını kaybetti.

2018: Thomson Reuters finans ve risk birimindeki çoğunluk hissesini Blackstone'a sattı.

12 - Kwok

Şirket: Sun Hung Kai Properties

Konum: Hong Kong

Servet: 38 milyar dolar (yaklaşık 211 milyar TL)

Eğilim: Yükselişte

Kuşak: 3

Kwok Tak-seng, 1972'de Sun Hung Kai Properties'i borsaya açtı. Şirket o zamandan beri Hong Kong'un en büyük emlak komisyoncularından biri ve Kwok ailesinin servetinin temelini oluşturuyor. Kwok 1990'da hayatını kaybettiğinde oğulları Walter, Thomas ve Raymond onun yerine geçti.

Walter Kwok 1997 yılında kaçırılmış ve bir hafta kadar sonra yaklaşık 80 milyon dolarlık (yaklaşık 446 milyon TL) fidye karşılığında serbest bırakılmıştı.

1972: Meyve sebze toptancısı Kwok Tak-Seng, Sun Hung Kai Properties'i bünyesine kattı.

2008: Walter Kwok, kardeşleriyle tartışmasının ardından başkanlık görevinden alındı.

2018: Geoffrey Kwok, Sun Hung Kai Properties'e bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak atandı.

13 - Chearavanont

Şirket: Charoen Pokphand Grubu

Konum: Bangkok

Servet: 37,9 milyar dolar (yaklaşık 211 milyar TL) 

Eğilim: Yeni

Kuşak: 4

 

bangkok post.jpg
CP Group Çin yatırımları açısından kanal işlevi görüyor (Bangkok Post)

 

Chia Ek Chor, Güney Çin'de tayfunların yerle bir ettiği kasabasından kaçıp 1921'de Tayland'da erkek kardeşiyle birlikte sebze tohumları satarak yeni bir hayata başladı. Neredeyse bir yüzyıl sonra bugün, Chia'nın oğlu Dhanin Chearavanont gıda, perakende ve telekom birimleri içeren holding Charoen Pokphand Group'un kıdemli başkanlığını yapıyor.

CP Group Tayland üzerindeki Çin yatırımları için büyük bir kanal işlevi görüyor.

1921: Chia Ek Chor ve kardeşi Bangkok'ta bir tohum dükkanı açtı.

1939: Dört kardeşten en küçüğü Dhanin Chearavanont doğdu.

2017: Dhanin'in oğullarından ikisi CEO ve yönetim kurulu başkanı oldu.

2018: Siam Makro'na bağlı şirket LOTS Wholesale Solutions, Hindistan'daki ilk mağazasını açtı.

14 - Johnson (Fidelity)

Şirket: Fidelity Investments

Konum: Boston

Servet: 37,4 milyar dolar (yaklaşık 208 milyar TL)

Eğilim: Yeni

Kuşak: 3

Boston merkezli yatırım fonu imparatorluğu 1946'da Edward C. Johnson tarafından Boston'da kuruldu. Şimdi Johnson'ın torunu Abigail tarafından yönetiliyor. Az hissedarlı firma başarılı olsa da, giderek daha fazla yatırımcı düşük maliyetli endeks fonları ve borsa yatırım fonlarına dair aktif stratejilerden vazgeçtiği için aidat ve komisyonları düşürme baskısı altında bulunuyor.

Fidelity Investments CEO'su Abigail Johnson, lisedeki yaz tatilleri boyunca garsonluk yapmış ve tişört satmıştı.

1946: Fidelity Management & Research kuruldu.

1977: Ned Johnson CEO oldu.

2014: Abigail Johnson, Fidelity'nin CEO'su oldu.

15 - Cox

Şirket: Cox Enterprises

Konum: Atlanta

Servet: 36,9 milyar dolar (yaklaşık 205 milyar TL)

Eğilim: Yükselişte

Kuşak: 4

Cox ailesi yaklaşık 21 milyar dolar (yaklaşık 117 milyar TL) gelir elde eden holding Cox Enterprises'ı yönetiyor. Holdingin Cox Communications birimi ABD'deki üçüncü en büyük kablolu yayın firması. James M. Cox şirketi 1898'de kurmuştu. Cox'un torunları James C. Kennedy ve Blair Parry-Okeden hala şirketin hissedarları.

Holdin kurucusu James Cox 1920'de Demokrat Parti'den başkan adayı olmuştu. Seçimlerde Warren G. Harding'e yenilmişti.

1898: James M. Cox bir gazete satın aldı.

1957: Jim Cox Jr. babasının ölümünden sonra şirketi devraldı.

1988: James Cox'un torunu Jim Kennedy, CEO ve yönetim kurulu başkanlığına terfi etti.

2018: Alex Taylor, Cox Enterprises'ın başına geçti.

16 - Quandt

Şirket: BMW

Konum: Münih

Servet: 35 milyar dolar (yaklaşık 195 milyar TL)

Eğilim: Düşüşte

Kuşak: 4

Herbert Quandt, piyasada zorlanan otomobil üreticisi Bayerische Motoren Werke'nin dünyanın en büyük lüks araç üreticilerinden birine dönüşmesine yardımcı oldu. Aile reisi Johanna Quandt 2015'te vefat etti ve çocukları Stefan Quandt ve Susanne Klatten şirketin neredeyse yarısına sahip oldu.

Susanne Klatten 2019 Haziran'ında servet miras almanın bir yük olduğundan şikayet etmişti.

1883: Emil Quandt rahmetli kayınpederine ait bir tekstil firmasını satın aldı.

1933: Guenther Quandt Nazi Partisi'ne katıldı.

1954: Herbert Quandt şirketi miras olarak devraldı ve daha sonra BMW'deki hissesini yüzde 50'ye çıkardı.

2015: Herbert'in dul eşi Johanna Quandt hayatını kaybetti.

17 - Pritzker

Şirket: Hyatt Hotels

Konum: Chicago

Servet: 33,7 milyar dolar (yaklaşık 187 milyar TL)

Eğilim: Düşüşte

Kuşak: 4

 

reuters2.jpg
Pritzker ailesi mensubu Penny Pritzker, Obama döneminde ticaret bakanıydı (Reuters)

 

Ukraynalı bir göçmenin oğlu olan A. N. Pritzker babasının hukuk firması için çalışırken gayrimenkule ve sorunlu şirketlere yatırım yapmaya başladı. Bu yatırımlar Amerika'nın en eski hanedanlarından birinin Hyatt Hotels'i de içeren servetinin tohumu oldu. Penny Pritzker, Barack Obama'nın başkanlığı döneminde ABD Ticaret Bakanı olarak hizmet verdi. Aile, Demokrat Parti'yi belirgin şekilde destekliyor.

Aynı zamanda J. B. Pritzker de Illinois eyaletinin valisi.

1881: Nicholas Pritzker Chicago'ya geldi.

1936: A. N. Pritzker ve kardeşi Jack hukuktan ayrılarak emlak yatırımına başladı.

1957: Nicholas'ın torunları Jay ve Donald Pritzker Hyatt Hotels zincirini yarattı.

1999: Jay Pritzker hayatını kaybetti.

18 - Mulliez

Şirket: Auchan

Konum: Lille, Fransa

Servet: 33 milyar dolar (yaklaşık 183 milyar TL)

Eğilim: Düşüşte

Kuşak: 4

Gerard Mulliez 1961'de Fransa'nın Walmart'ı olarak bilinen Auchan'ı kurduğunda, Mulliez ailesi zaten bir perakende imparatorluğunun sahibiydi. Auchan, Avrupa'nın en büyük süpermarket zincirlerinden biri haline geldi. Aile holdingi Association Familiale Mulliez, ev dekorasyon zinciri Leroy Merlin de dahil olmak üzere çeşitli perakende satış firmalarını kontrol ediyor.

Mulliez'in torunları tatilde ya da hafta sonlarında Auchan mağazalarında çalışıyor.

1931: Gerard Mulliez giyim firması işleten bir ailede doğdu.

1961: Mulliez Fransa'da ilk Auchan mağazasını açtı.

1998: Auchan Macaristan'da da şube açtı.

2016: Şirketin Rusya'daki 100. hipermarketi açıldı.

19 - Johnson (SC)

Şirket: SC Johnson

Konum: Racine, Wisconsin

Servet: 33 milyar dolar (yaklaşık 183 milyar TL)

Eğilim: Yükselişte

Kuşak: 5

Johnson ailesinin beş nesli SC Johnson'ı bir ev eşyaları üreticisi haline getirdi. Samuel C. Johnson 1882'de SC Johnson'ın temelini atan parke zemin satışına başladı. H. Fisk Johnson şirketin şu anki yöneticisi ve icra kurulu başkanı. Aile şirketinin markaları arasında Bay Kas, Raid ve Windex de bulunuyor.

Şirketin merkezi Frank Lloyd Wright tarafından tasarlanmıştı.

1886: Samuel C. Johnson taşrayı gezerek yer döşemesi satmaya başladı.

1906: Herbert F. Johnson Sr. şirkete ortak oldu.

1928: Herbert F. Johnson Jr. babasının ölümünün ardından 28 yaşında miras olarak şirketi devraldı.

1955: Kurucunun torunu Samuel C. Johnson yeni ürünler biriminin başına geçti.

1992: SC Johnson, Drackett Co.’yu satın aldı.

20 - Albrecht

Şirket: Aldi

Konum: Essen ve Muelheim, Almanya

Servet: 32,6 milyar dolar (yaklaşık 181 milyar TL)

Eğilim: Düşüşte

Kuşak: 3

Theo ve Karl Albrecht kardeşler II. Dünya Savaşı'nın ardından eve döndüğünde ebeveynlerinin marketini devralıp ulusal bir iskontolu süpermarket zincirine, Aldi'ye dönüştürdüler. Kardeşler 1960'larda şirketi böldü. Bugün Aldi Nord ve Aldi Sued olmak üzere iki kolun toplamda 10 binden fazla mağazası mevcut.  Theo Albrecht 1979'da satın aldığı Trader Joe'nun da sahibi.

Theo ve Karl Albrecht kardeşler şirketi mağazalarında sigara satıp satılmayacağı konusundaki anlaşmazlıkları nedeniyle bölmüştü.

1913: Almanya, Essen'de Albrecht marketi açıldı.

1971: Theo Albrecht kaçırıldı ve 17 günün sonunda serbest bırakılması için 2 milyon dolar (yaklaşık 11 milyon TL) ödendi.

2014: Karl Albrecht öldü.

21 - Rausing

Şirket: Tetra Laval

Konum: Londra

Servet: 32,5 milyar dolar (yaklaşık 181 milyar TL)

Eğilim: Yükselişte

Kuşak: 3

Aile servetinin temeli 1950’lerde İsveç’te Ruben Rausing’in öncülüğünü yaptığı içecek ambalajı işiyle atıldı. Ruben’in oğlu Gad’ın torunları, dünyanın en büyük ambalaj şirketlerinden biri olan az hissedarlı Tetra Laval’ın yöneticiliğini yapıyor. Ruben'in bir diğer oğlu Hans, iş dünyasındaki hissesini 1995'te Gad'e sattı ve o günden itibaren Londra merkezli Alta Advisers aracılığıyla çevre dostu paketlemeye ve hisse senetlerine yatırım yapmaya başladı.

Ailenin üçüncü kuşaktan üyesi Hans Kristian Rausing, aşırı dozdan hayatını kaybeden eşinin gömülmesini önlediği için 2012'de suçlu bulundu.

1929: Ruben Rausing bir ambalaj şirketinin ortağı oldu.

1995: Hans Rausing hisselerini ağabeyi Gad'e sattı.

2017: Kirsten Rausing Uluslararası Safkan Yetiştiricileri Federasyonu başkanlığına seçildi.

22 - Hartono

Şirket: Bank Central Asia

Konum: Kudus, Endonezya

Servet: 32,5 milyar dolar (yaklaşık 181 milyar TL)

Eğilim: Yeni

Kuşak: 3

 

reuters3.jpg
BCA'nın hissedarı aile Endonezya'nın en büyük sigare üreticilerinden biri (Reuters)

 

Oei Wie Gwan, 1950'de bir sigara markası satın aldı ve adını Djarum olarak değiştirdi. On kişilik bir işletme olarak başlayan şirket Endonezya'nın en büyük sigara üreticilerinden biri haline geldi. Oei 1963'te hayatını kaybettikten sonra oğulları Michael ve Budi Bank Central Asia'ya yatırım yaparak yatırımlarını çeşitlendirmeye girişti. Onların hisseleri şimdi ailenin servetinin çoğunu oluşturuyor.

Budi Hartono aynı zamanda Djarum badminton kulübünü kurdu.

1950: Oei Wie Gwan daha sonra Djarum olan sigara markasını satın aldı.

1963: Oei Wie Gwan hayatını kaybetti ve şirketi iki oğluna bıraktı.

2016: Armand Wahyudi Hartono BCA'nın başkan yardımcısı oldu.

23 - Lauder

Şirket: Estee Lauder

Konum: New York

Servet: 32,3 milyar dolar (yaklaşık 180 milyar TL)

Eğilim: Yükselişte

Kuşak: 3

Queens yerlisi Estee Lauder 1946'da kocası Joseph'le beraber cilt bakım ürünleri satan bir işletme kurdu. Bugün adını taşıyan şirketi 14 milyar (yaklaşık 78 milyar TL) dolarlık kozmetik ve parfüm satıyor. Sanat koleksiyoncusu ve şirket başkanı Emeritus Leonard, müzelere eski kartpostallardan Picasso yapıtlarına yüzlerce eser bağışladı.

Ronald Reagan, Ronald Lauder'i 1986'da ABD'nin Avusturya Büyükelçisi olarak atamıştı.

1947: Estee Lauder Saks Fifth Avenue'den 800 dolarlık ilk büyük siparişini aldı.

1995: Estee Lauder emekli oldu.

2009: CEO pozisyonunda şirketin uluslararası varlığını genişleten torunu William Lauder yönetim kurulu başkanı oldu.

24 - Hoffman, Oeri

Şirket: Roche

Konum: Basel, İsviçre

Servet: 31,3 milyar dolar (yaklaşık 174 milyar TL)

Eğilim: Yükselişte

Kuşak: 4

İlaç üreticisi Roche Holding 1896'da girişimci Fritz Hoffmann-La Roche tarafından kuruldu. Roche'nin torunları şimdi meşhur onkoloji ilaçlarıyla 2018'de 58 milyar dolar (yaklaşık 322 milyar) gelir elde eden şirketin hisselerinin yüzde 9'una sahip. Aile üyeleri doğanın korunması konusunda öne çıkan destekçiler olmuştu.

Aile, servetini yönetmek için kendi bankasını (Scobag Privatbank) kurdu.

1896: Fritz Hoffmann-La Roche 28 yaşında bir ilaç firması kurdu.

1932: Fritz Hoffmann'ın oğlu Emanuel bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

1953: Lukas Hoffmann Roche yönetim kuruluna katıldı.

1996: Andre Hoffmann Roche yönetim kuruluna katıldı.

25 - Ferrero

Şirket: Ferrero

Konum: Alba, İtalya

Servet: 29,8 milyar dolar (yaklaşık 166 milyar TL)

Eğilim: Yükselişte

Kuşak: 3

Michele Ferrero küresel çikolata-şekerleme devine dönüşecek şirketini küçük İtalyan kasabası Alba'da kurdu. Oğlu Giovanni, kardeşi Pietro 2011'de bir bisiklet kazasında öldükten sonra aile işinin başına geçti. Ferrero, Nestle'nin ABD'deki şekerleme firmasını 2018'de 2,8 milyar dolar (yaklaşık 15,6 milyar TL) karşılığında satın aldı.

Michele Ferrero'nun sloganı “çalış, yarat, bağışlaydı".

1946: Pietro Ferrero savaşın perişan ettiği İtalya'da fındık, şeker ve kakaodan tatlı bir macun yarattı.

1964: Nutella'nın ilk kavanozu üretildi.

2017: Ferrero aile dışından ilk genel müdür Lapo Civiletti'yi atadı.

 

Net servet rakamları 19 Temmuz 2019 tarihlidir. Sıralama, birinci nesil servetleri ve tek bir varis tarafından kontrol edilen servetleri içermez. Servetleri dağınık ya da anlaşılmaz olan aileler hariç tutulmuştur. Tom Metcalf, Andrew Heathcote, Pei Yi Mak, Sophie Alexander, Tom Maloney, Devon Pendleton, Venüs Feng, Yoojung Lee, Blake Schmidt, Jack Witzig, Steven Crabill tarafından düzenlendi.

Independent Türkçe için derleyen: Noyan Öztürk

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU