Tarihi referandum sonrası İrlanda'da yasal kürtaj uygulaması başladı

İrlanda’da ilk kez yasal kürtaj hizmetleri verilmeye başlandı, bu durum onlarca yıldır Avrupa’nın en sıkı kürtaj yasalarına sahip olan ülkede tarihi bir değişimi işaret ediyor

Megan Specia - The Independent 

Geçen yıl yapılan referandumda seçmenler, İrlanda anayasasında kürtajı yasa dışı bırakan bir maddeyi yürürlükten kaldırdı ve 2018 yılının sonlarında yürürlüğe giren yasa, 12 haftaya kadar sınırsız gebelik sonlandırmasına izin verdi.

Yasa küçük çaplı protestolara neden oldu. Perşembe günü Galway'deki bir klinikte yapılan gösteride, dışarıda toplanan bir avuç kürtaj karşıtı eylemci, “Gerçek doktorlar hastalarına son vermez” ve “Galway'de kürtaja hayır deyin” pankartları taşıdı.

Protestolar, kürtaj talep edenleri ve operasyon hizmeti veren hekimleri korumayı amaçlayan ek yasa çağrılarına yol açtı.

New York Times'a konuşan Birmingham Üniversitesi hukuk alanında kıdemli bir öğretim görevlisi ve Lawyer for Choice isimli avukatlar grubunun üyesi olan Mairead Enright, kadınların ve doktorların kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak için böyle bir yasanın gerekli olduğunu söyledi.

Enright “Artık yasal bir servise erişim sağlayan kadınları damgalamaya, göz korkutmaya, yanlış yönlendirmeye ve engellemeye izin verilmediğini belirten bir mesaj göndermenin” yeterli olduğunu belirtti.

Bazı İrlandalı erkek ve kadınlar, kürtaj talep edenlerle sosyal medyada dayanışma içinde örgütlenmeye başladı ve desteği ihtiyacı olan herhangi bir kişiye kliniğe kadar eşlik etme sözü verdi.

Onlarca kişi,  #SiulLiom (İrlanda dilinde "benimle yürü") etiketini kullanarak destek sözü verdi.

Sağlık bakanı Harris, 200 pratisyen hekimin kürtaj hizmeti vermek için kaydolduğunu ve önümüzdeki hafta hizmet vermesi için daha fazla hekimin ekleneceğini söyledi.

Kürtaj hakları aktivistleri, İrlanda'daki dört eyalette resmi hükümetin web sitesindeki listede pratisyen doktor bulunmadığını, erişimle ilgili kaygılar olduğunu belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren:  Büşra Kırkpınar 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU