Dünyanın ilk insan - maymun kimerası Çin’de yapıldı

Araştırmacılar organ nakli için araştırmalara primatları kullanarak devam etmeye kararlı

(AFP)

Bilim insanları Çin’deki bir laboratuvarda dünyanın ilk insan - maymun kimerasını oluşturduklarını söyledi.

Hayat kurtaran organ nakilleri için hayvanları kullanarak organ üretmek isteyen araştırmacılar, söz konusu kimeranın önemli bir adım olduğunu belirtiyor.

Ekip her türden dokuyu ortaya çıkarma imkanı bulunan insan kök hücrelerini bir maymun embriyosuna enjekte ettiklerini açıkladı.

Deneyler embriyo doğacak kadar büyümeden önce durduruldu.

Aslen İspanyalı olan ancak kendi ülkelerindeki bu tür yöntemlere karşı yasakları aşmak için deneyi Çin’de gerçekleştiren bilim insanlarına göre insan-maymun kimerası vakti gelince doğabilecek potansiyele sahipti.

Çalışma kapsamında embriyo, organ büyümesini kontrol eden genleri devre dışı bırakmak için genetik olarak değiştirildi.

Öte yandan söz konusu testler üzerine etik kaygılar da kendi gösterdi. Bunların bir kısmı, insan kök hücrelerinin hayvanın beynine ulaşmasıyla ilgili endişeleri içeriyor.

Barselona Rejeneratif Tıp Merkezi’nden Angel Raya iki farklı türün hücrelerini bulunduran canlılarla denemeler yapmanın “etik engellerle” karşılaştığını söyledi.

Raya, İspanyol gazetesi El Pais’e şöyle konuştu:

Eğer kök hücreler kaçar ve hayvanın beyninde insan sinir hücreleri yaratırsa ne olurdu? Bir bilince sahip olur muydu? Ya da eğer bu kök hücreler sperm hücrelerine dönüşürse ne olacak?

Ancak projede çalışan Murcia Katolik Üniversitesi’nden (UCAM) Estrella Nunez’e göre yerleştirdikleri mekanizma sayesinde eğer insan hücreleri beyne taşınırsa kendilerini yok ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nunez konuyla ilgili “Sonuçlar çok umut verici” dedi.

Maliyetli araştırma büyük oranda üniversite tarafından finanse edildi. Nunez “Eğer insan/domuz, insan/sıçan ve insan/maymun araştırmalarını toplarsak, yüz binlerce euro eder” dedi.

Raya, bilim insanlarının “kırmızı çizgiyi” genellikle gebeliğin 14. gününde çizdiğini söyledi ve bu sürenin embriyoda insan merkezi sinir sisteminin gelişmesine yetecek kadar uzun olmadığını belirtti. Buna göre tüm kimeralar bu süreden dolmadan yok edildi.

2017’de dünyanın ilk insan-domuz kimerasını oluşturan ve bu son denemeye de öncülük eden Juan Carlos Izpisua da şöyle konuştu:

Şu anda sadece insan, sıçan ve domuz hüreleriyle değil, aynı zamanda insan olmayan primatlarla da deneyleri sürdürerek ilelemeye çalışıyoruz. Ülkemiz bu araştırmalarda bir öncü ve dünya lideri.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU