Kolundaki çiziği yalayan köpeğinin salyasından mikrop kapan kadının elleri ve bacakları kesildi

“Belirtiler çok hızlı ilerledi… Yapabilecekleri hiçbir şey yoktu”

Bakteriler Trainer’ın uzuvlarında dokulara çok zarar veren kan pıhtılarına neden oldu (The Independent)

Evcil köpeklerinden birinin salyası nedeniyle nadir görülen bir hastalığa yakalanan kadının elleri ve ayakları kesildi.

Cerrahlar komadayken kangren olan Marie Trainer’ın hayatını kurtarmak için uzuvlarını kesmek zorunda kaldı.

ABD’nin Ohio eyaletinde yaşayan 54 yaşındaki Trainer’ın iki köpeğinden biri kolundaki çiziği yalayınca enfeksiyon kaptığı ve bu durumun bağışıklık sisteminin çökmesine neden olduğu düşünülüyor.

Mayısta hasta hissetmeye başladığında gribe yakalanmış olabileceğini düşünen Trainer ateşinin endişe verici şekilde yükselmesiyle hemen hastaneye kaldırıldı.

 

Marie Trainer - Independent.png
Marie Trainer 6 kez ameliyet geçirdi ve neredeyse üç ay hastanede yattı (The Independent)

 

Kan zehirlenmesi, karaciğer ve böbrek yetmezliği yaşayan Trainer bilinci yavaş yavaş kapanırken el ve bacaklarında şiddetli acı hissettiğini söyledi.

Kendi başına nefes alamayan Trainer komaya girdi ve yaşam destek ünitesine bağlandı ancak saatler içinde el ve bacaklarında kangren ve nekroz başladı.

Trainer’ın kaldırıldığı hastanede pratisyen hemşire olan üvey kızı Gina Premier, “Yeni belirtiler baş gösteriyordu ve belirtiler çok hızlı kötüleşiyordu” dedi.

Kan testleri, enfeksiyonun köpeklerin salyalarında yaygın biçimde bulunan capnocytophaga canimorsus bakterisinden kaynaklandığını ortaya çıkardı.

Aultman Hastanesi bulaşıcı hastalık bölümü tıp direktörü Margaret Kobe, Fox 8’e yaptığı açıklamada, “Bu bakteriye köpeklerin ağzında ya da ağız florasında sık rastlanır. Bir ısırık ya da bazen sadece salyayla temas halinde bulaşabilir” diye konuştu.

İnsanların köpeklerle oynadıktan sonra ellerini yıkadığından emin olması gerektiğine dikkat çeken Kobe, bu organizmanın bağışıklık sisteminin “çok korkunç şeyler” yapmasına neden olabileceğini söyledi.

Bu vakada bakteriler Trainer’ın uzuvlarında dokulara çok zarar veren kan pıhtılarına neden oldu ve öyle ki bu uzuvlar kurtarılamadı.

 

 

En az 6 kez ameliyat geçiren ve neredeyse üç ay boyunca hastanede yatan Trainer yoğun bakımda gözlerini açtığı anın öncesini hatırlamıyor.

Fox 59’a konuşan Trainer, “Bacaklarımı ve kollarımı kesmek zorunda kaldıklarını öğrenmek çok zordu. Bununla başa çıkmak çok zordu” dedi.

Trainer köpeklerinin onu her zaman yaladığını söyledi.

Cerrahların uzuvları kesmemesi durumunda üvey annesinin ölmüş olacağını belirten Premier, “Her şey çok hızlı gelişti… Yapabilecekleri hiçbir şey yoktu” diye konuştu.

Kuaför olan Trainer’ı rehabilitasyon süreci ve belirsiz bir gelecek bekliyor. Eşi Matthew’un özverisinden takdirle bahseden Trainer, “Beni besliyor, giydiriyor, her gün benim yanımda. Tedaviyle ilgili yapacak çok şey var” dedi.

Trainer’ın yeni hayatına uyum sağlamasına yardımcı olacak online bir bağış kampanyasında şimdiye dek 19 bin dolara (yaklaşık 106 bin TL) yakın para toplandı.

Geçen yıl ABD’de bir adam da köpek yalaması nedeniyle enfeksiyon kapmış ve uzuvları kesilmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU