Rekor satışlara rağmen Tesla hisseleri 408 milyon dolar düştü

Şirket baş teknoloji sorumlusunun görevinden ayrıldığını açıkladı

Şirketin CEO’su Elon Musk, Tesla’nın 2019’un son çeyreğinde kar etmesini beklediğini belirtti (AP)

Tesla, ikinci çeyrekte beklenenin ötesinde 408 milyon dolar (yaklaşık 2,3 milyar TL) zarar ettiğini bildirdi ve baş teknoloji sorumlusu J.B. Straubel 'in görevini bırakacağını söyledi.

İkinci çeyrekteki 95 bin 536 adet araba satışına rağmen Tesla'nın geliri beklentileri karşılayamadı. Kaliforniya merkezli şirketin Palo Alto hisseleri çarşamba günü mesai sonrası işlemlerde yüzde 11'den fazla düştü.

Şirketin CEO’su Elon Musk, yılın ilk yarısındaki zararın aksine Tesla'nın bu çeyrekte bütçeyi dengeleyip 2019'un son üç ayında kara geçmeyi beklediklerini belirtti.

Tesla'nın elektrikli bataryalarını geliştiren emektar çalışanı Straubel'inse üst düzey bir danışman olacağı bildirildi. Straubel'in yeni pozisyonuyla görevini uzun süredir sürdüren üst düzey yöneticilerin görev değişiklikleri tamamlanacak.

Straubel’in yerine kendisinin astlarından Drew Baglino getirilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Elektrikli araba üreten şirket ayrıca, tamamen elektrikle çalışan SUV Model Y'nin çalışmalarına da başladı.

Tasarım martta duyurulduğunda, Musk bunun "spor araba" gibi ve "dünyadaki en güvenli orta boyutlu SUV" olacağı sözünü vermişti.

SUV'lerin ABD, Avrupa ve Kanada'da ne kadar popülerleştiğine bakılırsa, Model Y Tesla'nın en önemli gelir kaynaklarından olabilir. Çoğu SUV hala benzinle çalışıyor ve Tesla'nın tamamen elektrikle çalışan bir alternatif arayan müşterilere hitap etmesini sağlıyor. 

Tesla'nın sürdürülebilir kar oranına ulaşmasına dair baskı ise hayli yoğun. Kurulduğu günden bu yana karşılaştığı büyük kayıplar ve sermaye artışı şirketi büyük bir borca soktu: İkinci çeyreğin sonunda borçlar 11,4 milyar dolara (yaklaşık 65 milyar TL) ulaştı.

Tesla'nın bu yıl para kaybetmesinin ardından yeniden kara geçip geçemeyeceği hala belirsiz. Uzmanlar Tesla’nın 360 bin ve 400 bin arasındaki 2019 yılı araç teslimatı hedefine ulaşmakta zorluk çekeceğini söylüyor. 

Bunun yanında ABD de elektrikli araba alımlarındaki vergi teşviğini düşürdü. ABD’nin bu sene sonunda vergi teşviğini tamamen kaldırması bekleniyor.

Ancak Investing.com'dan Clement Thibault'a göre Tesla'nın daha büyük bir problemi var:

Eğer kar edemiyorsanız, kaç araba sattığınızın bir önemi var mı?

Tesla hisseleri bu sene yüzde 20'den fazla değer kaybederken Standard & Poor’s 500 endeksindeki pozisyonuysa aynı oranda attı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/business/news

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU