Robert Mueller’in Kongre'de verdiği ifadede öne çıkan 5 başlık

74 yaşındaki Mueller’in tarzı sönük olsa da güçlü bir etki bıraktı

Kongre'de gerçekleştirilen oturumda eski Özel Yetkili Savcı Robert Mueller'e yürüttüğü Trump soruşturmasına dair sorular soruldu (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, eski Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’in Kongre’de yaptığı tanıklık için “Ülke tarihimizin en kötü performanslarından biri” dedi. En az bir Demokrat Kongre üyesine göreyse Mueller’in verdiği ifade, azletme sürecini başlatma gereğini işaret etti.

Kongre’de 5 saati aşan süre zarfında heyecanlandırmaktan ziyade sakinlik içinde geçen ifadesi sırasında Mueller, soruşturma ekibinin çalışmasını ve nisan ayında açıklanan raporunu savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mueller’in sahneye çıkışının Trump’ın azledilmesini arzulayanların amacına hizmet edip etmeyeceği bilinmiyor. Doğrusu Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de hemen adli kovuşturma başlatılmasına dair bir plan olmadığını söyledi.

Öte yandan bir dönem FBI başkanlığı yapmış 74 yaşındaki Mueller’in çok etkileyici bilgiler vermemesi ya da yeni sürpriz çıkışlar yapmamış olmasının bazı Demokratları hayal kırıklığına uğrattığı belirtiliyor.

Bununla birlikte Mueller’in aleni olarak sarf ettiği sözler birkaç açıdan ehemmiyet taşıyor. İçlerinde ön plana çıkan en önemli 5 başlıksa şöyle:

Adalete yönelik muhtemel engelleme

Mueller, Trump’ın kendisini kovmaya kalkıştığını, Beyaz Saray danışmanından yalan söylemesini istediğini, yardımcısı Corey Lewandowski’ye soruşturma kapsamını sınırlandırması emrini verdiğini belirtti. Önce Ted Lieu ve ardından Adam Schiff’ten gelen sorulara yanıt verirken görünürde raporda olanların ötesinde bir şey ifade etmemiş olabilir ancak Mueller’in böyle sorguya çekilmesi bile kayda değer bir andı.

Aklama yok

ABD Başkanı, Mueller raporunun kendisini Rusya’yla gizli anlaşma yaptığı ve adaleti engellediği iddialarından temize çıkardığını birçok kez ileri sürmüştü. Ancak özel yetkili savcı bunu bir kez daha yalanladı. Hazırladığı raporun Trump’ın adaleti engelleme meselesinden aklandığı anlamına gelip gelmediği sorusu karşısında Mueller, “Raporda söylenen bu değil. Başkan, gerçekleştirdiği iddia edilen eylemlerden temize çıkmadı” dedi.

 

Kongre Mueller AP.jpg
Mueller, Kongre üyelerinin bazı sorularını yanıtsız bıraktı (AP)

 

Başkan’ın yazılı cevapları “genelde” yalandı

Mueller, Başkan Trump’la soru-cevap şeklinde yazılı bir mülakattan ziyade oturup karşılıklı görüşmüş olmayı tercih edeceğini açık açık söyledi. Ancak tanınan zaman göz önünde bulundurulduğunda Trump’ı yüz yüze ifade vermeye zorlamak için yargı yoluna başvurmadığını da kabul etmek durumunda kaldı. Mueller, Trump’a birbiri ardına sorular gönderse de bunlara hiç cevap almadığını da dile getirdi.

Kongre’nin kadın üyesi Val Demmings’in, Trump’ın verdiği yazılı yanıtların yetersiz, eksik ya da yalan olup olmadığı sorusunaysa Mueller “Genellikle” yanıtını verdi.

Rus müdahalesi hala devam ediyor

Mueller ayrıca, Trump’ın kampanyasının Rusya’nın 2016’da yardım etme çabalarının farkında olduğunu ifade etti. Yürüttüğü soruşturmanın “cadı avı” olduğu iddiasını reddeden Mueller, incelemelerinde Rus hükümetinin “ABD seçimlerine geniş kapsamlı ve sistematik şekilde müdahale ettiği” sonucuna ulaştıklarını kaydetti.

Rusya’nın 2016’daki girişimlerinin “tek seferlik bir çaba” olmadığını da dile getiren Mueller, “Bu işi biz burada otururken bile yapıyorlar” diye konuştu.

Demokratların Trump’ı azletme arzusunun sözcüsü olmayı reddetti

Kadın Kongre üyesi Veronica Escobar, raporda atfedilen ve Trump’ın azledilmesine dair işleyişi başlatabilecek “başkanlık görevinin kötüye kullanılmasına dair anayasal süreçleri” hatırlattı. Mueller ise bu “süreçlerden” birinin azledilme olup olmadığıyla ilgili özellikle yöneltilen soruya cevap vermeyi reddetti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU