Vegan ve vejetaryen beslenmek çocuklar için sağlıklı mı?

Vegan beslenmek protein yerine besleyici alternatifler ve çok fazla çeşitlilik gerektiriyor

Çocukların günde 5 veya daha fazla porsiyon meyve ve sebze, üç porsiyon süt ürünü ve iki porsiyon protein tüketmeleri tavsiye ediliyor (Pinterest) 

Ebeveynler veya vasiler için çocuklarını yetiştirirken onların sağlıklı ve dengeli beslenmelerini sağlamak epey önemli. Bu aşırı şeker tüketmelerini engellemeyi de günde 5 porsiyon meyve ve sebze yediklerinden emin olmayı da içeriyor.

Çocukların vegan veya vejetaryen beslenmesine dair İngiliz Beslenme Vakfı’nın (BNF) perşembe günü yayımladığı yeni kurallar dizisine göre, çocukların günlük yeterli miktarda çinko ve demir almaları için en az üç porsiyon protein tüketmeleri gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Organizasyon vegan veya vejetaryen beslenen çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürmelerinin mümkün olabileceğini söylese de ebeveynlere, çocuklarının doğru beslendiğinden emin olmak için bir pratisyen hekimi ziyaret etmeleri öneriliyor.

BNF “Küçük çocuklar için yeterli miktarda A ve B12 vitamini, riboflavin, demir, çinko, kalsiyum ve iyot tüketmek zor olabilir” diyor.

Vegan ya da vejetaryen beslenen bir çocuğun besleyici ve dengeli beslendiğinden nasıl emin olunabilir?

Bitki bazlı beslenmek vegan olmayan bir beslenme şekli kadar besleyici olabilir.

Beslenme ve Diyetetik Akademisi'ne göre vegan beslenme tarzının bir çocuk açısından besleyici olmaması için hiç sebep yok.

Organizasyon, “Beslenme ve Diyetetik Akademisi’nin vegan diyetler de dahil olmak üzere uygun şekilde planlanan vejetaryen beslenmenin sağlıklı, beslenme açısından yeterli ve bazı hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için sağlığa faydalı olduğuna inanan bir duruşu var. Bu tip beslenme yolları hamilelik, emzirme, bebeklik, çocukluk, ergenlik, orta yaş ve sporculuk da dahil yaşam döngüsünün tüm aşamaları için uygundur” ifadelerini kullandı.

Çocuklar vegan veya vejetaryen beslenmeye başladığında ne yapmalı?

 

Vegan beslenme sadece bitki bazlı yiyeceklerden oluşur. Vejetaryenlikteyse süt, yumurta ve peynir gibi hayvansal yan ürünler de tüketilebilir.

Beslenme uzmanı Lily Soutter'a göre eğer bazı yiyecek grupları bir çocuğun beslenme alışkanlıklarının tamamen dışına çıkıyorsa ebeveynlerin veya vasilerin bir beslenme uzmanından veya diyetisyenden yardım almalarında fayda var.

Soutter The Independent’a yaptığı açıklamada “Büyüme aşamasındaki çocuklar vücut boyutlarına göre yetişkinlere kıyasla daha fazla besine ve enerjiye gereksinim duyar. Ancak vegan beslenmede yiyecekler hacimli ve yüksek lifli olabilir. Bu da çocukların yeterli kaloriyi almadan veya ihtiyaç duydukları besin miktarını tüketmeden önce doymuş hissedebilecekleri anlamına geliyor.”

Soutter çocukların “yetersiz” miktarda enerji alması durumunda bunun “gelişimlerini engelleyebileceği” konusunda uyardı ve “bu nedenle kuru yemişler, çekirdekler, humus, muz ve sağlıklı yağlar gibi besleyiciliği ve enerjisi yüksek gıdalara odaklanmak önemli” dedi.

Çeşitlilik çok önemli

 

The Independent'a açıklama yapan bir BNF sözcüsü vegan veya vejetaryen bir çocuğun sağlıklı beslenmesini sağlama yolunun çeşitlilik olduğunu söyledi.

Yeni BNF kurallarına göre çocukların günde 5 veya daha fazla porsiyon meyve ve sebze, üç porsiyon süt ürünü ve iki porsiyon protein tüketmeleri tavsiye ediliyor.

BNF sözcüsü “Bitkisel gıdalar, hayvansal proteinlere göre çok farklı amino asit örüntülerine sahip. Ancak veganlar ve vejetaryenler, örneğin bakliyat ve tahıl ürünleri gibi çeşitli bitkisel protein kaynaklarını tüketerek ihtiyaç duydukları tüm amino asitleri alabilirler” dedi.

Vegan beslenen çocukların avokado, tofu, muz, kuru yemiş, tohum yağı, bitkisel yağlar gibi besleyici yönü zengin gıdaları tüketmesi gerektiğini açıkladı.

Et “demirin kolay emilimesini sağlayan iyi bir kaynak” olduğu için, özellikle büyüme çağındaki çocuklara bunun alternatifleri olan demir kaynakları bulunmalı.

Etten alınan demir yerine besleyici alternatifler arasında kepekli tahıllar, koyu yapraklı sebzeler, fasulye, mercimek, zenginleştirilmiş tahıl gevrekleri ve kuru kayısı bulunuyor.

Eğer çocuk vegan besleniyorsa, yeterince B12 vitamini aldığından emin olmak gerek.

Vücuttaki kan hücrelerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olan B12 vitamini süt ve yumurta gibi hayvansal yan ürünlerden sağlanan bir madde.

BNF sözcüsü yeterli bir alternatif olarak zenginleştirilmiş kahvaltı gevreği tüketilmesini öneriyor.

Emzirmek vegan mı?

 

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi'ne (NHS) göre vegan olarak yetiştiriliyor bile olsa tüm bebeklerin özellikle altı aylık olana kadar anne sütüyle beslenmesi gerekiyor.

Bazıları bunun vegan yaşam tarzına aykırı olduğunu varsaysa da Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler organizasyonu (PETA) öyle olmadığını açıkladı.

Hayvan hakları örgütü “Birçok vegan anneye, veganlar insan sütünden dahi kaçınıyormuş yanlış bilgisiyle bebeklerini emzirmeyi planlayıp planlamadıkları sorulur. Ancak emzirmek insanların yapabileceği bir seçimken, süt üretimi için suistismal edilen inekler ve diğer hayvanların böyle bir seçim hakkı yok. Tüm memeliler gibi bir insan anne de sadece bebeğini beslemek için süt üretir. Bu nedenle vegan anneler ve bebekleri için emzirme konusunda ahlaki bir çelişki yok” dedi.

Eğer bebeği katı bir vegan beslenme tarzıyla yetiştirmek söz konusuysa, Vegan Topluluğu (The Vegan Society) diyetin fasulye, nohut, mercimek ve tofu gibi besinlerde bulunabilecek demir kaynaklarını barındırması gerektiğini belirtiyor.

Vegan Topluluğu ayrıca bebeğin ilk yiyeceklerine tuz veya şeker eklemekten kaçınmak gerektiğini söylüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU