Müzik dinlemek ameliyat öncesi kaygıyı gidermede ilaçlar kadar etkili

Rahatlatıcı müzik dinletilen hastalarla sakinleştirici kullanan hastaların benzer anksiyete seviyesine sahip olduğu ortaya kondu

Araştırmacılar hastaların daha uzun süre müzik dinlemesinin sonuçları geliştirebileceğini söyledi (Huffpost)

Ameliyat için anestezi yapılmadan önce rahatlatıcı müzik dinletilen hastaların geleneksel anksiyete ilaçlarıyla aynı oranda sinirlerini rahatlabildiğini ve çok daha az yan etkiye maruz kaldığını öne süren bir çalışma yayımlandı.

ABD’li araştırmacılar gürültüyü kesen kulaklıkla rahatlatıcı müzik dinleyen hastaların, sakinleştirici midazolam kullananlarla benzer anksiyete seviyesine sahip olduğunu buldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmanın bulgusu strese neden olan ve toparlanmayı olumsuz etkileyen, yaygın sorun ameliyat öncesi oluşan anksiyetenin ilaçsız biçimde müzikle alternatif bir tedavisinin gerçekleştirilebileceğine işaret ediyor.

Bu aynı zamanda solunumu, kan akışını etkileyebilen ve hatta ajitasyona (saldırganlık, huzursuzluk) bile neden olabilen midazolam ve yaygın diğer benzodiazepin ilaçlarının yan etkilerinin getirdiği riskleri de azaltabilir. Hastaların, ilaçları aldıktan sonra anestezi doktorları tarafından yakından izlenmesi gerekiyor.

Pensilvanya Üniversitesi’nden araştırmacılar, seçtikleri 157 yetişkinin yarısına sinirleri bloke eden anestezi verilmeden üç dakika önce Marconi Union’ın enstrümantal şarkısı Weightless'ı dinletti.

Yetişkinlerin diğer yarısına da sinirleri bloke edilmeden önce olağan biçimde 1-2 miligram dozunda midazolam alması istendi (sakinleştiricinin etkisi üç dakika içinde zirveye çıkıyor).

Regional Anaesthesia & Pain Medicine adlı bilimsel yayında yayımlanan makale midazolam grubunun anksiyete düzeyinde daha büyük bir azalma tespit edilse de iki grup arasında istatiksel açıdan önemli bir farka rastlamadı.

Araştırmacılar hastaların daha uzun süre müzik dinlemesinin ya da müzikleri kendilerinin seçmesine izin verilmesinin sonuçları geliştirebileceğini söyledi.

Bir başka çalışmayla bulguların teyit edilmesi gerektiğini ekleyen yazarlar, “Müzik tedavisi tek enjeksiyonla uygulanan çevresel sinirleri bloke etme prosedürleri öncesinde damar içi midazolam uygulamasına bir alternatif sunuyor" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU