Libya Ulusal Ordusu lideri Hafter'den Trump'a mektup

Washington'a gidecek olan Libyalı heyet, Halife Hafter'in mesajını Trump'a iletecek

Dünya Sağlık Örgütü, Trablus'ta yaşanan çatışmalarda şu ana kadar bin 93 kişinin öldüğünü açıkladı / Fotoğraf: AP

Libya'nın kuzeydoğsunda bulunan sahil kenti Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nden (TM) bir heyetin önümüzdeki günlerde Washington'a resmi bir ziyaret yapmayı planladığı bildirildi.

Heyet, ziyareti sırasında Libya Ulusal Ordusu (LUO) lideri General Halife Hafter’in Trump yönetimine gönderdiği mektubu da iletecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan Temsilciler Meclisi’nden üst düzey bir yetkili, heyetin bu hafta sonu Washington’a gideceğini aktardı. Uluslararası arenada tanınan TM’den ilk kez bu düzeyde bir heyetin ABD’ye gideceğinin altını çizen yetkili daha fazla detay vermedi. 

Bununla birlikte Şarku’l Avsat’a konuşan diğer Meclis kaynakları, önceki gün Mısır’ın başkenti Kahire’de Libyalı milletvekilleri tarafından gerçekleştirilen toplantıdan çıkan nihai bildirinin hazırlık aşamasında yaşanan tartışmalara dikkat çekti.

Bazı milletvekillerinin Fayiz Serrac liderliğindeki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden (UMH) olduğuna dikkati çeken kaynaklar, söz konusu vekillerin nihai bildiriye Hafter'in başkent Trablus'u “kurtarmak” için başlattığı askeri operasyonu kınayan bir paragraf koymaya çalıştıklarını söyledi.

Özellikle Birleşmiş Milletler (BM) misyonu tarafından yapılan çağrılara karşılık tüm tarafları insani düzeyde bir ateşkese ulaşmaya çağırdıklarını belirttiler.

Kahire’deki toplantıya katılan ancak kimliğinin açıklanmasını istemeyen iki milletvekili, toplantıdaki tartışmaların ardından söz konusu kınama paragrafının nihai bildiriye konulmaması sonucuna varıldığını aktardılar.

Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala, UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz Serrac’ın ABD Başkanı Donald Trump ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya Washington’ın UMH’yi daha fazla destekleyici bir tutum sergilemesi ve Hafter güçleri tarafından “Trablus'a yapılan saldırıya” karşı daha net bir tepki vermesini istediği bir mektup gönderdiğini belirtti.

Siyala, dün başkent Trablus merkezli Temsilciler Meclisi üyelerinin bir kısmının katılımıyla gerçekleştirilen toplantı öncesinde soruları cevapladığı oturum sırasında, ABD’nin Hafter güçlerini “milisler” olarak nitelendirdiğini ancak Hafter’i ilk kez Libya Büyükelçisi aracılığıyla diyalog masasına davet ettiğini kaydetti.

Trablus'un doğusundaki Tacura bölgesinde düzensiz göçmen barınağına düzenlenen hava saldırısının Birleşmiş Milletler tarafından kınanmasının gecikmesinde ABD’nin ve Fransa’nın “net bir rolü” olduğunun ortaya çıktığını belirten Siyala, BM’nin Libya ile ilgili açıklamasının bombalama nedeniyle uluslararası baskı altında yapıldığına dikkat çekti.

Çatışmalar sürüyor

UMH güçlerine bağlı Burkan al-Gadab (Öfke Volkanı) Operasyon Odası, LUO güçlerini bir kez daha sağlık ekiplerini ve hastaneleri hedef almakla suçladı. Savani bölgesindeki bir sahra hastanesine yapılan hava saldırısında üç kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı bildirildi. Aynı şekilde LUO’nun Ayn Zara bölgesinde bir evi bombaladığı suçlaması yapılırken söz konusu saldırıda da bir sivilin öldüğü ve maddi hasar meydana geldiği belirtildi.

UMH’ye bağlı Yatrib Tugayı Komutanı Muhammed Halil İsa, LUO güçlerinin Trablus'un güneydoğusundaki eksende ilerlemekte olduğu yönündeki haberleri yalanlayarak konumlarını halen koruduklarını vurguladı. Buna karşın LUO’ya bağlı “Onur Operasyonları” Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, UMH’ye bağlı 9. Tugay’ın Zatarna bölgesinden çıkarıldığını duyurdu. Açıklamada ayrıca Ayn Zara çevresinde de çatışmalar yaşandığı aktarıldı.

Diğer yandan Sirte’yi Koruma Gücü Sözcüsü Taha Hadid, Sirte’de yaşanan patlamanın bomba yüklü bir aracın infilak etmesinden veya düzenlenen bir hava saldırısından kaynaklandığı şeklindeki haberleri yalanladı. Hadid önceki gün televizyondan yaptığı açıklamada, Sirte'deki yüksek sıcaklığa bağlı olarak bir mühimmat deposunun patladığını ve olayda hiç kimsenin zarar görmediğini belirtti.

Fransa, İngiltere, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD ve İtalya dün başkent Trablus çevresinde yaşanan çatışmaların derhal durdurulması çağrısında bulunurken terörist grupların ülkedeki siyasi boşluktan yararlanma girişimleri konusunda da uyardılar.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Libya'daki ofisinden yapılan açıklamada ise Trablus'ta yaşanan çatışmalarda şu ana kadar 106’sı sivil olmak üzere bin 93 kişinin öldüğü, 5 bin 752 kişinin yaralandığı, 100 binden fazla insanın ise evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi. Açıklamada ayrıca WHO’nun yaralılara ve yerlerinden edilenlere yönelik hem fiziksel ve hem de psikolojik sağlık desteği sağlamaları için Libyalı doktorlara eğitim verildiği kaydedildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Seda Demiröz

DAHA FAZLA HABER OKU