Suudi Arabistan’ın motor tutkunu kadınları

Suudi Arabistan’ın doğusundaki el-Huber kentinde, "The Litas" üyesi Suudi kadınlar, motosiklet tutkularını yaşamak ve geliştirmek için bir araya geldi

Suudi Arabistan’ın el-Huber şehri motosiklet tutkunu kadınlara ev sahipliği yapıyor / Fotoğraf: Independent Arabia

The Litas, ABD ile Avrupa’da kadın motosiklet tutkunları tarafından kurulan ve Orta Doğu ülkeleri dahil 33 ülkede etkinlik gösteren bir grup.

Motosiklet kullanmak, Suudi Arabistan'da ise "özgür ve sosyal bir etkinlik olarak" kabul ediliyor ve profesyonel şekilde motosiklet kullanan kadınlara nadiren rastlanıyorr. 

Huber'deki The Litas üyeleri, kadınların günlük yaşamlarında bu hobilerini güvenle gerçekleştirebilmeleri için farkındalık yaratmaya çalışıyor.

Independent Arabia’dan Nura el-Naimi, kadınların otomobillere alternatif olan diğer araçlara alışması ve cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla The Litas ekibinden Suudi Arabistan'da resmi motosiklet lisansına sahip üç kadın ile birlikte yolculuk etti.

Huber ile ed-Dammam şehri arasında yol alan motorcular, yakıcı güneş nedeniyle gün batımından önce yola çıktı.

Suudi Arabistan'daki The Litas’ın kurucularından Dua Besam, “Grup, motosiklet almaya gücü yetmeyen kadınların da bu deneyimi yaşamalarını sağlamak amacıyla çeşitli ülkeden farklı dil ve kültüre sahip kadınlardan oluşturuldu” şeklinde konuştu.

suudi arabistan kadın motorcular indie arabia.jpg
Fotoğraf: Independent Arabia


Dua, Suudi Arabistan’da kadınların araba kullanmasına izin verilmesinin ardından The Litas el-Huber ekibinin kurulduğunu söyledi.

Bir ay önce Dubai'de bir arkadaşıyla buluştukları sırada The Litas ekibi ile tanıştıklarını anlatan Dua Besam, “Biz bu alanda Suudi Arabistan’daki ilk ekibiz. Umarız ki bu ekip, Suudi Arabistan’ın diğer şehirlerini de kapsayacak şekilde genişler” dedi. 

Ekibin Pakistanlı üyesi Rahile Ahmed ise "Bu kadınlar harika. Motosiklet kullanımı hakkında bilgiler öğreniyoruz. Suudi yetkililerin kadınların motosiklet kullanmasına izin vermesi güzel bir girişim ve umarım daha fazla kişi bize katılır" ifadelerini kullandı. 

Motosikletiyle özgürce gezebildiğini söyleyen Fatima el-Bakuşi, “Maceraperest ve hiperaktif bir çocuk olarak büyüdüm. On yıl önce de, Bahreyn ve Umman’da motosiklet kullanarak kendimi geliştirdim” diyerek, motor sevdasının nasıl başladığını anlattı.

Kendilerine dayatılan sosyal kısıtlamaları kırmak isteyen bir grup genç kadından ouşan The Litas, bir aydır her hafta organize şekilde trafiğe çıkarak, toplumun motosiklet kullanıcılarına yönelik farkındalığını artırmaya çalışıyor.

Motosiklet kullanırken kendilerini daha iyi hissettiklerini söyleyen bu kadınlar, ekiplerinin daha da  genişlemesini ve bu girişimin Suudi Arabistan'ın diğer şehirlerine de yayılmasını amaçladıklarını dile getirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/40011

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Ebru Karalar

DAHA FAZLA HABER OKU