Litvanya'da Ukrayna için Bayraktar TB2 kampanyası başlatıldı

"Şimdi kafamda tek bir kelime dönüyor, Bayraktar"

Bayraktar TB2, 2014'te hizmete girdi (AP)

Litvanya'da, Ukrayna'ya Türk yapımı silahlı insansız hava aracı (SİHA) hediye edilmesi için 5 milyon euroluk bağış kampanya başlatıldı.

Gazeteci ve influencer Andrius Tapinas dün yaptığı açıklamada, Türkiye ve Litvanya savunma bakanlıklarından gerekli izinlerin alındığını, üretici şirket Baykar'ın da Bayraktar TB2 kampanyasına "Evet" dediğini bildirdi:

Şimdi kafamda tek bir kelime dönüyor, Bayraktar.

24 Şubat'ta başlayan Rusya - Ukrayna savaşında Kiev, Bayraktar TB2'yle önemli kazanımlar elde etti. Batı medyası da Türk yapımı SİHA'ların başarısından övgüyle söz etti.

Associated Press'in iki ay önce geçtiği "Ucuz ama ölümcül Türk drone'ları Ukrayna'nın savunmalarını güçlendiriyor" başlıklı haberde, "SİHA'ların savaşın ilk günlerinde Rus birliklerin hava savunma sistemlerini henüz tam olarak kurmadığı dönemde başarılı saldırılar gerçekleştirdiği" yazılmıştı.

CNN International da geçen ay konu hakkındaki haberine "Türk drone'ları Ukrayna direnişinin sembolüne dönüştü" başlığını atmıştı.

Bayraktar TB2'nin popülerliğinin savaşla birlikte hem Ukrayna'da hem de uluslararası kamuoyunda hızla arttığı ifade edilen haberde, SİHA'ların internetteki videolarının "morali ciddi şekilde artırdığını ve büyük bir taktiksel zafer getirdiği" kaydedilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna'da da halk, TB2 için şarkı yazarken Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Kiev Hayvanat Bahçesi'nde savaş sırasında doğan bir lemura "Bayraktar" isminin verildiğini duyurmuştu.

Gazeteci Tapinas da bugün yaptığı bir paylaşımda, Bayraktar SİHA'larından övgüyle söz etti.

Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anušauskas da Twitter'dan halktan destek istedi.

Kampanyada üç haftada 5 milyon euro toplanması hedefleniyor.

2014'te hizmete giren TB2'nin ihraç edildiği ülke sayısı 20'ye ulaşmış durumda. Listede Ukrayna'nın yanı sıra Katar, Azerbaycan, Polonya ve Pakistan gibi ülkeler var.

 

Independent Türkçe, Litvanya Ulusal Radyo ve Televizyonu, DW

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU