Zelenski'nin danışmanı, Ukrayna'nın barış için Rusya'ya toprak vermesi teklifine küfürle karşılık verdi

"Bu asla gerçekleşmeyecek"

Savaşın 92. gününde de çatışmalar devam ediyor (AFP)

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başdanışmanı Oleksiy Arestoviç, Batı'da dile getirilen Kiev'in barış için Rusya'ya toprak vermesi gerektiği önerilerine küfür ederek tepki gösterdi.

Çarşamba günkü bir açıklamasında Arestoviç, "Ukrayna topraklarının bir kısmını verecekmişiz… S***irin gidin! Geri zekalılar! Siz kafayı mı yediniz? Çocuklarımız ölüyor, askerlerimiz havanları kendi bedenlerini feda ederek durduruyor. Onlar da kalkmış bize topraklarımızı nasıl vereceğimizi anlatıyor. Bu asla gerçekleşmeyecek" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak da aynı gün Telegram'dan yaptığı bir açıklamada "Avrupa'daki Rus destekçisi lobicilere" seslendiğini belirterek, "Biz yurttaşlarımızı, toprağımızı ya da egemenliğimizi satmayız. Bu net bir kırmızı çizgidir. Ukrayna halkı korkunç bir bedel ödedi ve herhangi bir hükümetin ya da ülkenin bu yönde bir adım atmasına bile müsaade etmeyecektir" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Podolyak, hiç kimsenin uzun bir savaş ve gıda krizi istemediğini fakat çatışmaları sonlandırmanın "en kısa yolunun silahlardan, yaptırımlardan ve Ukrayna'ya finansal destekten" geçtiğini savundu.

Arestoviç ve Podolyak'ın açıklamaları, eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'ın Davos Zirvesi'ndeki konuşmasının ardından geldi.

Kissinger pazartesi günkü konuşmasında, "Ukrayna'nın Rusya'yla barış anlaşmasına varmak için topraklarının bir kısmından vazgeçmeyi kabul etmesi gerektiğini" ifade etmişti.

Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da aynı gün yayımladığı bir açıklamada, Kissinger'a katılmadığını belirterek, "Bu bizim yapacağımız bir şey değil" demişti.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de Kissinger'ı eleştirerek "Onun takvimi 2022'yi değil, 1938'i gösteriyor gibi ve Davos'ta değil, o zamanın Münih'inde bir dinleyici kitlesiyle konuştuğunu sanıyor" ifadelerini kullanmıştı.
 


Zelenski, bu sözleriyle 1938'de Birleşik Krallık ve Fransa'yla İtalya ve Nazi Almanyası arasında imzalanan Münih Anlaşması'na göndermede bulunmuştu. Bu anlaşmayla dönemin Çekoslovakya'sına ait Südet bölgesinin Naziler tarafından ilhakına izin verilmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinin Rusya'ya verilmesini, 2014'te ilhak edilen Kırım'ın da Rus toprağı olarak kabul edilmesini istiyor.

Ukrayna ise bu talepleri reddederken barış için 2014 öncesi sınırların kabul edilmesi gerektiğini savunuyor.



Independent Türkçe, RT, The Hill, AA

DAHA FAZLA HABER OKU