Esir askerler karşılığında vermeyi vaat etmişti… Azerbaycanlı askeri yetkili: Ermenistan'ın gönderdiği mayın haritası sahte çıktı

Azerbaycan'ın esir aldığı askerlerini kurtarmak için terk ettiği bölgelerdeki gömülü mayınların haritasını vermeyi taahhüt eden Ermenistan'ın sözünde durmadığı ileri sürüldü. Azerbaycanlı Caferov, "Haritadan hareketle neredeyse hiç mayın bulamadık" dedi

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 27 Eylül 2020'de savaş çıktı.

Çatışmaların 15'inci günü olan 10 Ekim'de "geçici ateşkes" ilan edildi ama bu çok sürmedi.

24 saat bile ömrü olmayan ateşkes Ermenistan güçlerinin Gence'de 25 sivili katletmesi üzerine savaş yeniden alevlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ermenistan yenildi, bölgeyi terk etti

Bunun üzerine Azerbaycan ordusu tüm gücüyle Ermenistan'a saldırdı.

Türkiye'nin ürettiği SİHA'ların etkin bir şekilde devreye girmesiyle 8 Kasım'da Karabağ'ın sembol kenti Şuşa işgalden kurtarıldı.

Her iki taraftan da kayıplar yaşandı, acılara yenileri eklendi. Bunun üzerine Rusya ve Türkiye bir ateşkes sağlanması için devreye girdi.

10 Kasım'da Azerbaycan ile Ermenistan arasında ateşkes imzalandı.

Ermenistan Kelbecer, Laçin ve Ağdam'ı iade etmeyi taahhüt etti.

 

d4140526-fe62-42f4-b7df-caad2c2cf6dc.jpg
Savaşın yol açtığı yıkım her / Fotoğraf: Abdulhakim Günaydın



Zafer geldi ama geride yıkım kaldı

Azerbaycan 30 yıllık hasretine 44 günde son verdi ama geride büyük bir yıkım kaldı.

Sadece terk edilen yerlerin tahribatı değil, nerelere gömüldükleri bilinmeyen yüzbinlerce mayın siviller için ciddi tehlike saçıyor.

Azerbaycan'ın Ermenistan'dan kurtardığı Dağlık Karabağ'daki 5 şehir, 4 kasaba ve yüzlerce köyde mayın temizleme faaliyetleri yürütülüyor. 

 

cbab485e-0abe-447a-8ec5-df82c5197e88.jpg
Ermenistan güçlerinin terk ettiği bölgelerde yüzbinlerce mayın olduğu ifade ediliyor / Fotoğraf: Abdulhakim Günaydın



Ermenistan mayın haritasını vermeyi vaat etmişti

Çalışmaların aralıksız sürdüğü kentlerden biri de Ağdam şehri.

Oysa tarafların anlaşmaları üzerine Ermenistan, Azerbayan'ın elinde rehin tuttuğu askerlerin serbest bırakılması karşılığında gömülü mayınların haritasını vereceğine dair taahhütte bulunmuştu.

Azerbaycan yönetimi zaman zaman bölgeye çeşitli ülkelerden gazeteciler götürerek karşı karşıla kaldığı zorlukları anlatıp gündeme getiriyor.

Bu gezilerden birine Independent Türkçe'de davet edildi. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye giden gazeteciler kilometrelerce uzaklıktaki şehirlere götürüldü.

Ermenistan'ın terk ederek yıktığı Ağdam'da bir taraftan inşa çalışmaları devam ederken diğer taraftansa mayın tarama ve temizleme işlemleri sürüyor.

 

fe275f8f-6960-447c-8b7e-26a490878c31.jpg
Yaşam alanlara çok yakın birçok noktaya uyarı panoları konulmuş. "Tehlikeli sahalara girmeyin, atılıp patlamamış mühimmatlara dokunmalın" yazılı levhaların çokluğu dikkat çekiyor / Fotoğraf: Abdulhakim Günaydın



"Mayın ve patlamamış mühimmatlar can alıyor"

Azerbaycan Ulusal Mayın Temizleme Ajansı (ANAMA) Ağdam Bölge Koordinatörü İhtiram Caferov son durumu ilişkin bilgiler paylaştı.

Caferov, sayı ve gruplar bölgelere göre değişkenlik gösterse de Ağdam'da iki gruptan oluşan 150 civarında uzman mayın tespit ve imha ekibi yer alıyor.

İnce ve titiz bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Caferov, şu ana kadar Ağdam bölgesinde 2 bin 100'den fazla mayın ve patlamamış mühimmat tespit ettiklerini söyledi.

Tespit ettikleri mayın ve mühimmatı gerekli önlemleri aldıktan sonra olduğu yerde imha ettikleri ifade eden Caferov, "Şimdiye kadar kurtarılan bölgelerde mayın ve patlamamış mühimmatlar sonucu 30'ün üzerinde insanın hayatını kaybetti. Onlarcası da yaralandı" bilgisini paylaştı.

 

245f80f8-a671-409d-8b33-751e7f78a33b.jpg
Azerbaycan Ulusal Mayın Temizleme Ajansı (ANAMA) Ağdam Bölge Koordinatörü İhtiram Caferov, bölgeye giden muhabir arkadaşımız Abdulhakim Günaydın'a yürütülen mayın temizleme çalışmaları hakkında bilgi verdi / Fotoğraf: Abdulhakim Günaydın



"Haritadan hareketle neredeyse hiç mayın bulamadık"

Güvenlik nedeniyle bölgeye giriş ve çıkışların kapalı olduğunu aktaran Caferov, "Ermenistan'ın savaş döneminde esir askerlere karşılık verdiği mayın haritası sahte çıktı. Haritadan hareketle neredeyse hiç mayın bulamadık" dedi.

Türkiye'den çok sayıda Türk üretimi mayın temizleme aracı getirdiklerini aktaran Caferov, en kısa sürede mayınların tamamen temizlenmesi için çalıştıklarını belirtti

Altyapı ve sanayi bölgeleri için de hazırlıklar sürüyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından bölgeye atanan vali yardımcısı, altyapı ve sanayi yatırımları için çalışmalarının aralıksız sürdüğü bilgisini aktardı.

Yetkiliye göre Almanya, Birleşik Krallık, İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de içinde olduğu birçok şirket bölgeye yatırım için girişimlerde bulundu.

 

795ecba4-0f90-4f23-9c6e-211f10beaac3.jpg
Verilen bilgilere göre bir taraftan mayın ve mühimmat temizleme diğer tarafta ise altyapı ve inşa faaliyetleri devam ediyor / Fotoğraf: Abdulhakim Günaydın



"Talep nedeniyle alanı yaklaşık üç katına çıkardık"

Yoğun talep üzerine sanayi bölgesi için ayırdıkları alanı artırdıklarını dile getiren Ağdam Bölge Koordinatörü İhtiram Caferov, şunları kaydetti:

"Dünyanın birçok ülkesinden uluslararası şirketler Ağdan bölgesinde yatırım yapmak için görüşmelerini sürdürüyor. Dolayısıyla talep fazla olduğu için daha önce sanayi bölgesi için ayırdığımız 76 hektarlık 195 hektara çıkardık. Yani yaklaşık üç katı oldu. Artan talep oranıyla bağlantılı olarak bunu daha da artırabiliriz."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU