ABD'de yalnız yaşayan yaşlılara robot dağıtılacak

"Siri veya Alexa'nın daha proaktif versiyonu"

New York Eyaleti Yaşlanma Ofisi, robotlara 700 bin dolar ödeneceğini bildirdi (AFP)

ABD'nin New York eyaleti, yalnız yaşayan yaşlılara arkadaşlık yapması için robotları devreye sokmaya karar verdi.

New York Eyaleti Yaşlanma Ofisi'nin (New York State Office for the Aging-NYSOFA) dün yaptığı açıklamaya göre yaşlı ABD'lilerin ilaçlarını almasını hatırlatacak, sevdikleriyle iletişim kurmasını sağlayacak ve onlarla konuşacak robotların 800 kişiye dağıtılacağı duyuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer, robot için İsrail merkezli teknoloji firması Intuition Robotics'le anlaştı. Şirketin "ElliQ" adlı robotu, "Siri veya Alexa'nın daha proaktif versiyonu" olarak tanımlanıyor.

İki parçadan oluşan ElliQ'in ilk kısmı, lambaya benzeyen bir "yüzden" oluşuyor. Mikrofon ve hoparlörün yer aldığı "yüz", etkileşimde olduğu kişilere karşı dönüyor. Robotun diğer parçasıysa dokunmatik tabletten oluşuyor.

Intuition Robotics, yaşlılar için dijital ev arkadaşı olarak geliştirdiği ElliQ'yu "kişileri sohbete katabilen, daha sağlıklı alışkanlıklar kazanmaya motive edebilen ve hem şaka hem de önerilerle şaşırtabilen dostane bir varlık" diye lanse ediyor.

NYSOFA Müdürü Greg Olsen, ElliQ'nun bireylerle etkileşimini hatırlaması, sağlık, stres azaltmaya ve uykuya dikkat etmesinin kendilerini cezbettiğini söyledi:

Bireyler için neyin önemli olduğuna odaklanıyor.

NYSOFA sözcüsü Roger Noyes ise robotların daha sonra başka kişiler için de kullanılabileceğine dikkat çekti.

Noyes, sonuçların gözlemleneceğini ve daha sonra programın genişletilip genişletilmeyeceğinin değerlendirileceğini duyurdu.

ABD Fen Bilimleri, Mühendislik ve Tıp Milli Akademileri'nin, Kovid-19 pandemisinden önce yayımladığı bir rapora göre ülkede 45 yaş ve üstü yetişkinlerin üçte biri yalnız yaşıyor. Uzmanlar, yalnızlığın geçen süreçte daha da kötüleştiğini düşünüyor.

Öte yandan yaşlıların bakımında robotlara yer vermek tartışmalı bir konu. Kullanıma destek veren kişiler, insanların olmadığı durumlarda robotların gerekli bir araç olduğunu iddia ediyor.

Ancak bazı kişiler, robotların kullanıcılarını robotlaştırma potansiyelini sahip olduğunu öne sürüyor.

Şubat 2019'eda yayımlanan bir çalışmada sosyal robotların, yaşlılara iyi gelme potansiyeline sahip olduğu ortaya konmuştu. Ancak bilim insanları daha geniş çalışmalar yapılması gerektiğini söylemişti.

 

Independent Türkçe, Verge, New York Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU