Ev sinemasından vizyona bu hafta: Sonsuz olasılıkların peşinde bir aile draması; Her Şey Her Yerde Aynı Anda

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Eskiden "çoklu evren" ve "paralel evren" kavramları beni çok heyecanlandırıyordu, ama fark ettim ki sinemadaki DC Comics ve Marvel uyarlamaları yüzünden bu kavramları duymak istemez hale gelmişim.

Yine de şu anda sinemalarda gösterimi devam eden Everything Everywhere All at Once adlı bu çılgın film, ilginç bir şekilde çoklu evren konusuna farklı bir şekilde yaklaştığı için dikkatimi çekti ve kaotik evreninde vardığı nokta ile gönlümü çelmeyi başardı.


Sonsuz olasılıkların peşinde bir aile draması; Her Şey Her Yerde Aynı Anda

Yönetmen: Dan Kwan, Daniel Scheinert / Oyuncular: Ke Huy Quan, Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, James Hong, Jamie Lee Curtis, Tallie Medel, Jenny Slate, Harry Shum Jr., Biff Wiff, Sunita Mani, Aaron Lazar, Brian Le, Andy Le, Narayana Cabral, Chelsey Goldsmith, Craig Henningsen, Anthony Molinari, Panuvat Anthony Nanakornpanom, Cara Marie Chooljian, Randall Archer, Efka Kvaraciejus, Peter Banifaz, Audrey Wasilewski, Li Jing, Dylan Henry Lau, Peter Boon Koh, Timothy Eulich, Daniel Scheinert, Michiko Nishiwaki, Jane Lui, Jason Hanmer, Timothy Scott Ralston, Hiroshi Yada, Elle Alexander, Amanda, Emmett Ferguson, Waymond Lee, Pablo Ramos, D.Y. Sao / Süre: 139 dakika
 

 

Kıpır kıpır, her sahnesi aksiyon dolu, dikkat çeken bir paralel evren filmi…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Everything Everywhere All at Once adlı bu film; ailesi ve işiyle sıradan bir hayata sahip olan Evelyn'in, bir anda tüm çoklu evrenlerdeki benliklerine vakıf olması ve evreni kurtaracak yegâne gücün kendisi olduğunu keşfetmesiyle gelişen olayları konu ediniyor.
 

 

Altenatif yaşam yolları

Yorgun bir Çinli göçmen olan Evelyn Wang vakti zamanında babasının onu reddetmesini göze alarak, başarıyla kendi işini yürütmek umuduyla saf kocası Waymond ile düşler ülkesi Amerika'ya gelir ve burada bir çamaşırhane işletmeye başlar.

Ama hayalini kurduğu başarının aksine onlarca yıl sonra kendini altından kalkması zor bir borcun içinde, somurtkan babasına bakmak zorunda kaldığı ve kocasının şekillendirdiği sınırlı hayatını küçümser bir halde bulur.
 

 

Üstelik Evelyn makbuzları saymakla ve yaşlı babasının doğum günü partisine hazırlanmakla o kadar meşguldür ki, yumuşak huylu kocası Waymond ile iki kelime konuşacak vakit bulamaz ve kızları Joy'un okulu bırakma kararına sinirlenen Evelyn, kızının cinselliğini kabul etmekte zorlanır.

Bu yüzden bir yanda ondan boşanmaya çalışan kocasıyla, diğer yanda kendi hayatını kurmaya çalışan kızıyla uğraşıp her şeyi kontrol altında tutma çabasına rağmen kendisine en yakın olan herkesi her zaman hayal kırıklığına uğratır.
 

 

Nihayetinde tüm hayatı çamaşırhanesinde geçen ve vergi denetimi konusunda endişelenen Evelyn günün birinde, bunun nasıl olduğunu anlamakta zorlansa da yaşayabileceği birbiriyle bağlantılı diğer alternatif evrenleri keşfederek, tek başına tüm evrenleri kurtarması gereken çılgın bir maceraya atılır ve şiddet dolu bu çoklu evrendeki çatışmaların içine doğru sürüklenir.
 

 

Potansiyel dünyalar, kaçırılmış fırsatlar

Evelyn, "Her Şey", "Her Yerde" ve "Aynı Anda" adlı üç başlık altında ilerleyen filmin merkezinde yer almaktadır, hatta öyle ki farklı boyutlarda birbirinden farklı karakter ve yeteneklere sahip sayısız Evelyn vardır.
 

 

Mevcut evrendeki Evelyn ise vergilerle boğuşmak dışında bir yeteneği yokmuş gibi görünse de aslında o sonsuz bir Evelyn denizinde, gerçekleşmemiş potansiyellerin ve kaçırılmış fırsatların asıl kaynağı ve diğer tüm evrenlerdeki Evelynlerin bir toplamıdır.
 

 

Onu bu gerçekle yüzleştiren kişi ise hayat arkadaşı Waymond Wang olacaktır ki aslında Waymond da geçmişin hatalarını düzeltip dengeyi yeniden sağlayarak, önlenemez bir güçle kötülük saçan Jobu Tupaki'yi alt edebilecek tek kişi olan "doğru" Evelyn'i bulmak için evrenler arasında dolaşan bir Alfa insandır.
 

 

Evelyn mevcut evrende kocası olan Waymond sayesinde birçok farklı benliğin becerilerini üstlendiğinde, hayatlarının nasıl olabileceğine dair bir fikir de edinir ve bu boyutlar arasındaki yolculuk onu Çamaşırhaneci Evelyn olmasaydı kim olabilirdi gibi sorularla yüzleştirir.
 

 

Böylelikle onu kara deliğe doğru çekmeye çalışan Jobu Tupaki'nin güçlerinden kaçmaya çalışırken Amerika'da göçmen bir işçi olmanın dışında sahip olmadığı diğer hayatları da anlamaya çalışır.

Ama en önemlisi Evelyn'in sıradan gerçekliğindeki herkes, çoklu evrenin başka yerlerinde, genellikle bir düşman olarak onun karşısına çıkmaktadır.
 

 

Bir ben vardır bende benden içeri

Böylesi kaotik bir olay örgüsü iki saatten fazla olduğunda yorucu hale geldiği bir gerçek olsa da filmdeki tüm bu gürültü ve patırtının altında, göçmen deneyimi ve annelerin kendi yüklerini kızlarına yansıtma biçimleriyle ilgili çok tatlı bir hikâye var.

Pek çok filme eğlenceli bir şekilde atıfta bulunan ve içinde pek çok absürdlükler barındıran Her Şey Her Yerde Aynı Anda adlı bu film bir çoklu evren komedisi olsa da özünde anne ve kızı arasındaki yakıcı bir ilişki yatar.
 

 

Bu yüzden gerçekleşmeyen rüyalar, topluluk içindeki yabancılaşma, kuşak farklılıkları ve dil engelleriyle bilikte ailesinin ihtiyaçlarını dinlemeyi öğrenen endişeli bir annenin dokunaklı hikayesiyle birlikte göçmen olma durumunu ele aldığı anlatısıyla sonsuz olasılıkların peşinde kendi kızını kazanmaya çalışan bir kadının aile draması olduğu için de sevdim ben bu filmi.
 

 

Nihayetinde "çoklu evren" kavramına Yunus Emre'nin söylediği gibi "bir ben vardır bende benden içeri" düşüncesiyle bakmamı sağlayan bir bilgeliğe sahip olduğu ve bazen ön yargıları yıkmanın ya da duvarlar örmüş birine ulaşmanın boyutlar arasında dolaşmaktan daha zor olduğunu gösterdiğini düşündüğüm için de bu filmin emsallerinden farklılaştığını söyleyebilirim.
 

 

Ayrıca baş döndüren hikayesi, akıcı kurgusu ve tempolu dövüş koreografisi ile artık eskilerde kaldı dediğimiz Hong Kong aksiyon sinemasını bize yeniden hatırlatan bu filmde her oyuncu kendi farklı yönlerini ustalıkla ortaya koyuyor.
 

 

Özellikle bir zamanların çocuk yıldızı Ke Huy Quan en az Michelle Yeoh kadar kusursuz bir performans sergiliyor; Waymond karakterine hayat veren Quan, bir an Evelyn'in tatlı, mütevazı kocası oluyor sonra birden, bir Wong Kar Wai filminden fırlamış bir seks sembolüne dönüşüyor.

Dolayısıyla hem Quan hem de Yeoh, ikisi de muhteşemler ve bu filmde kariyerlerinin en güzel zamanlarını yaşıyorlar gibi görünüyor.


Haftanın diğer filmleri

Birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrim içi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra, "Bir Dilek Tut", "Düşler Fabrikası", "Flaşbellek", "Kendinden Kaçak", "Kirpi Sonic 2", "Komplo", "Mahluk", "Son Parti" ve "Şeytanın Kitabı" gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


Arada Bir Yerde

Yönetmen: Arie Posin / Oyuncular: Joey King, Kyle Allen, Kim Dickens, John Ortiz, Celeste O'Connor, Donna Biscoe, April Parke Jones, Leander Suleiman, Jeffrey Vincent Parise, Diany Rodriguez, Curt Cloninger, Drake Rodger, Nicholas Stargel, Brooke Jaye Taylor, Jadon Cal, Becki Hayes, Millie Rose Evans, Christian Adam, Esmond C. Pickett, Aleks Alifirenko Jr., Jeff Burhans, Sandy Burhans, Susan Denise Cohen, Nate Craine, Nic Curtis, Maurice T Johnson, Jay D. Kacho, Emma Moody, Kerstyn Murray, Skylar Piela, Jhye Smith, Anna Stadler, Niquitta S. Wolfe / Süre: 115 dakika
 

 

Ayrılık travmatik olduğu zaman yarım kalan şeyler olur…

 

Marc Klein'ın romanından uyarlanan ve Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Gençlik Dramaları kategorisinde gösterime giren The In Between adlı bu doğaüstü aşk öyküsünde; hayatının aşkını trajik bir kazada yitirdikten sonra yasa boğulan bir genç, sevgilisinin ona öteki dünyadan işaretler gönderdiğine inanmaya başlar.

Çocukluğunun büyük bir kısmını farklı koruyucu ailelerle geçirdikten sonra kendine ait bir aşk hikayesini hak ettiğine inanmayan Tessa, yakınlardaki bir kasabada yaşayan, kendinden yaşça büyük gerçek bir romantik olan Skylar ile şans eseri tanışınca her şey değişir.

Ancak Tessa tam kalbini birine açmaya başlamışken trajik bir araba kazası yaşanır, Skylar hayatını yitirirken Tessa hayatta kalır.

Kaza sonrası kafasındaki sorulara yanıt arayan Tessa, çok geçmeden Skylar'ın öteki dünyadan onunla yeniden bağ kurmaya çalıştığına inanır.

Nihayetinde Tessa, en yakın arkadaşının ve aşkın asla sönmeyeceğine dair edindiği yeni inancın yardımıyla aşk hikâyelerine hak ettiği destansı bir son kazandırmak için Skylar ile son bir kez temasa geçmeye çalışır.


Ayrıldık

Yönetmen: Jeff Rosenberg / Oyuncular: Aya Cash, William Jackson Harper, Sarah Bolger, Tony Cavalero, Peri Gilpin, Kobi Libii, Azita Ghanizada, Zak Steiner, Larisa Oleynik, Eduardo Franco, Emily Pendergast, Eric Martig, Brenda Ballard, Gary Ballard, Pedro Lopez, Lee Chen, Alex Rich, Tom Zawacki, Shoshanna Gardener-Frankel, Austin J. Lee, Angelica Mackey, Mariko Pastore, Rachael Roberto, Cooper Ravetch, Tiara Skipper, Jesse Smith, Kamran Behjoo, Justin Bostwick, Priscilla Ortiz, Daniel Peamon, Emery Perez, Julian Sanders, Justine Szeles, Marilyn Johnson, Ralph Nunnley, Felecia Benton, Susu Keepman Lee, John Cox / Süre: 80 dakika
 

 

Hayatın, aşkın ve uzun süreli ilişkilerin karmaşasına dokunaklı ve özgün bir bakış…


beIN CONNECT'in Romantik Komediler kuşağında gösterime giren We Broke Up adlı bu filmde; uzun zamandır birlikte olan Lori ve Doug, Lori'nin kardeşinin düğününden birkaç gün önce ayrılırlar ve atmosferi bozmamak için bunu gizlemeye karar verirler.

Yol ayrımında olan on yıllık bir ilişkinin karmaşıklığını samimiyetle canlandıran Lori ve Doug, uzun süredir birlikte olan bir çifttir.

Lori'nin küçük kardeşi Bea'nin kısa bir süre sonra sevgilisi Jayson ile düğünü olacaktır, ancak Lori ve Doug düğüne günler kala ilişkilerini sonlandırır.

Bu durumun düğün üzerinde olumsuz bir etki yaratmasını istemeyen çift, eğlenceyi bozmamak için düğün bitene kadar hala birlikteymiş gibi davranmaya çalışır.

Her şey yolundaymış gibi davranmak yerine, iletişim kurmaya ve ne istediklerini anlamaya daha fazla zaman ayırsalardı keşke diyebileceğiniz filmin yönetmen koltuğunda "Veep" ve "The Good Place" gibi sevilen dizilerin kadrosunda yer alan Jeff Rosenberg oturuyor, filmin başrollerinde ise Aya Cash, William Jackson Harper ve Sarah Bolger yer alıyor.


Bir Dilek Tut

Yönetmen: Meta Akkuş / Oyuncular: Vildan Atasever, Altan Erkekli, İhsan Berk Aydın, Mehmet Turan Doğan, Almira Tuana Albay, Yusuf Kemal Kılkış, Melisa Giz Cengiz, Ceren Reis, Arda Kalaycı, Berke Mutlu, Melis Kara, Bartu Mutlu, Özer Tuncer, Tonguç Oksal Gün Akıncı / Süre: 85 dakika
 

 

İyisiyle kötüsüyle her şeyi denemeli hayatta insan, tek yapman gereken bir dilek tutmak…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Bir Dilek Tut adlı bu film; yaşadıkları yerde mutlu olan ve ailesinin aldığı İstanbul'a taşınma kararının önüne geçmeye çalışan genç Kaan ve ailesinin hikâyesini ele alırken, on iki yaşındaki bir çocuğun okulda akran zorbalığına karşı hayal gücünü geliştirerek yaşadıklarıyla baş etme macerasını anlatıyor.

Yaşadıkları yerde çok güzel ve mutlu bir hayatı olan Kaan bir gün ailesinin İstanbul'a taşınacağını öğrenir ve bu haber onu çok üzer, çünkü sahip olduğu arkadaşlarını ve çok sevdiği kürek takımını bırakmak istemez.

Bir şey yapıp bu yolculuğu durdurması gerektiğini düşünen Kaan sonunda çareyi teyzesinin hediye ettiği bir kitapta bulur.

"Bir Dilek Tut" isimli bu kitap sayesinde nasıl dilek tutacağını, saflığın ve iyi kalpliliğin tılsımını keşfeder.

Ama bu arada kitap ona bambaşka ufuklar ve hiç hayal etmediği bir dünyanın kapılarını açar.

Küçük bir çocuğun dünyasında iyiliğin ve evrensel düzenin gerçekçi bir beklenti ile temellendirildiği zamana hitap eden bir değerler eğitimi filmi olan Bir Dilek Tut, büyüsel isteklerin hayatın içindeki yerini gerçekçi bir şekilde anlamlandırırken, modern çağın en büyük ihtiyacı olan karakter eğitiminde kritik noktalara dokunur.


Bugün Her Şey Düzelecek

Yönetmen: Ariel Winograd / Oyuncular: Leonardo Sbaraglia, Benjamín Otero, Luis Luque, Charo López, Martín Piroyansky, José Luis Gioia, Gabriel Corrado, Gerardo Romano, Mario Alarcón, Soledad Silveyra, Diego Peretti, Natalia Oreiro, Florencia Dyszel, Connie Ballarini, Elena Oniyanagi, Camila Peralta, Agustina Suasquita / Süre: 113 dakika
 

 

Dünyadaki yerinizi bulmakla ilgili güzel bir aile draması…


Çocuklardan öğrenebileceğimiz çok şey olduğunu gösteren ve Netflix'in Arjantin Yapımı Komediler kategorisinde gösterime giren Today We Fix the World (Hoy se arregla el mundo) adlı bu filmde; işkolik Diego, dokuz yaşındaki küçük Benito'nun öz oğlu olmadığını öğrenince ikili, çocuğun biyolojik babasını bulmak üzere duygusal bir yolculuğa çıkar.

David Samarás, sözde sıradan insanların ilişki, arkadaşlık, iş, ebeveynlik ve çocuk çatışmalarını çözdüğü popüler bir televizyon programının genel yapımcısıdır.

David bekardır, çünkü hiçbir zaman kalıcı bir ilişki kuramamıştır, hayatındaki en kalıcı bağ ise kaçamak bir ilişki sonunda sahip olduğu dokuz yaşındaki oğlu Benito'dur.

Ancak aralarındaki bağ sevgiden ziyade yasal zorunlulukla kurulmuş gibidir.

Günlerden bir gün David, çocuğun annesi Silvina ile şiddetli bir tartışmanın ortasında Benito'nun gerçek oğlu olmadığını öğrendiğinde işler tamamen değişir, üstelik bu gerçeğin ortaya çıkmasından sonra Silvina ölür.

Nihayetinde David, Benito'ya gerçeği söylemeye karar verdiğinde küçük çocuk acı bir gerçekle yüzleşse de David'den kendisi için son bir şey yapmasını, yani gerçek babasını bulmasına yardım etmesini ister.

Bu arayış, onları yüzleşmeye karar verdiklerinden çok daha büyük bir yol ayrımına doğru götürür.


Damalı Ninja 2

Yönetmen: Thorbjørn Christoffersen, Anders Matthesen / Oyuncular: Emma Sehested Høeg, Anders Matthesen, Louis Næss-Schmidt, Bmcabana Sf / Süre: 86 dakika
 

 

Masum ve çocuklar için olduğunu düşünerek izlemeye başlarsanız sürprizle karşılaşacağınız sert bir animasyon…


beIN CONNECT'in Animasyon Filmler kuşağında gösterime giren Ternet Ninja 2 (Checkered Ninja 2) adlı bu aksiyon dolu filmde; Alex ve Damalı Ninja, Tayland'da tutulduğu hapishaneden firar eden kötü adam Phillip Eppermint'ı yakalamak için amansız bir mücadeleye girişir.

Ödüllere layık görülen bu sevilen animasyon 2018 yapımı Checkered Ninja'nın devam filmi olma özelliğini taşıyor.


Düşler Fabrikası

Yönetmen: Kim Hagen Jensen, Tonni Zinck / Oyuncular: Ditte Hansen, Martin Buch, Rasmus Botoft, Emilie Kroyer Koppel, Mia Lerdam, Caroline Vedel, Stig Hoffmeyer, Morten Kamuk Andersen, Alberte Winding / Süre: 81 dakika
 

 

Rüyaların renkli dünyasında macera dolu bir yolculuğa hazır mısınız?..


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Dreambuilders (Drømmebyggerne) adlı bu film; çok sevilen Oscarlı animasyon Inside Out'ta olduğu gibi izleyicisini çocukların rüya evreninde heyecan dolu bir serüvene çıkartıyor.

On iki yaşında bir kız olan Minna'nın hayatı, babasının nişanlısı Helena ve kızı Jenny'nin evlerine taşınmasıyla altüst olur.

Jenny'ye tahammül edemeyen Minna'nın en büyük isteği onun evden gitmesidir.

Zengin bir hayal gücüne sahip ve maceraperest bir kız olan Minna, bir gece rüyasında, rüyaların fabrika gibi üretildiği renkli bir dünyayı keşfeder.

Rüyaları istediği gibi yönlendirebildiğini fark edince de aklına bir fikir gelir; bir türlü anlaşamadığı kardeşi Jenny'nin rüyalarına gidip ona oyunlar oynayarak her şeyi daha iyi hale getirmeye çalışır.

Ancak Minna'nın insanların hayallerini kontrol etmenin korkunç sonuçları olduğundan haberi yoktur.

Yaptıkları sonrasında Jenny'nin uyanmaması üzerine Minna, Jenny ve yeni ailesini kurtarmak için rüyalar dünyasına dalar.

Böylelikle Minna rüyalar dünyasında kaybolan kardeşine yardım edebilmek için heyecan dolu bir serüvene çıkar.

Hayalperest Minna kardeşini kurtarmak istediğinde kendisini tam da bu düşlerin yapıldığı yerde, sevimli rüya yapıcıların olduğu bambaşka bir diyar olan Düşler Fabrikası'nda bulur.


Flaşbellek

Yönetmen: Derviş Zaim / Oyuncular: Saleh Bakri, Sara El Debuch, Ali Süleyman, Husam Chadat, Hanin Abaji, Hedi Ömer, Favaz Ömer, Bisen Ömer, Nadi Güler, Muhammed Rıfkı / Süre: 125 dakika
 

 

Gerilim ve bilinmezlerle dolu bir gelecek…


TRT ortak yapımı ödüllü, gerçek ile kurgusal öğelerin iç içe geçtiği, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Flaşbellek adlı bu film; Suriye'de yaşanan savaşın ardındaki trajediyi dünyaya duyurmak için gizli görüntüleri Suriye'den çıkarmaya çalışan bir ailenin hikayesini konu alıyor.

Olay örgüsünün merkezindeki Ahmet Suriye'de Esad rejiminin bir askeridir.

Rejim tarafından öldürülen muhaliflerin cesetlerinin yok edilmeden önce fotoğraflandığı ve kayıtlarının dosyalandığı gizli bir askeri merkezde fotoğrafçı olarak çalışmaktadır.

Suriye'de halen devam eden savaştan bir kesiti kadrajına alan filmde, savaş esnasında aldığı yara nedeniyle konuşmakta zorlanan ve Esad rejiminin ordusunda fotoğrafçı olarak görev yapan Ahmet, şahit olduklarını vicdanına yediremez.

Ahmet yaptığı bu iş sırasında vicdan azabı duyar ve vicdanının sesi ve yerine getirmesi gereken insanlık borcu ile kendi hayatını korumak arasında seçim yapmak zorunda kalır.

Ama nihayetinde ülkede akan kanı durdurmak için kendi hayatını riske atar ve kurtulmak için çabalayan masumları, şiddetin tutsağı olan zalimlerle ilgili şahit olduklarını duyurmak için harekete geçer.

Başlangıçta hareketinin sonucundan ne çıkacağını bilememektedir, ama niyetinin ahlâki saflığı, dilediği sonuç hemen belirmese dahi ruhunun azaptan kurtulmasına yardım eder.

Suriye'de başlayıp Türkiye'de sona eren bir yol hikayesi olma özelliğini de taşıyan film, 57'nci Antalya Film Festivali, 8'inci Boğaziçi Film Festivali, Ischia Film Festivali ve Tiburon Uluslararası Film Festivali gibi ulusal ve uluslararası çok sayıda festivalde yarıştı.

Film, 42'nci Cinemed Montpellier Film Festivali'nde "Genç Jüri Ödülü", New York Bağımsız Sinema Ödülleri'nde "En İyi Uluslararası Film Ödülü" ve 27'nci Sedona Uluslararası Film Festivali'nde ise "En İyi Uluslararası Film Ödülü"nün sahibi oldu.

Dram türündeki yapımda uluslararası kariyerleriyle dikkat çeken Orta Doğu sinemasının ünlü oyuncularından Salah Bakri, Sara El Debuch, Husam Chadat ve Ali Süleyman'ın rol aldığı filmin yapımcılığını Marathon Film, uygulayıcı yapımcılığını ise Emre Oskay üstlendi.

Görüntü yönetmenliğini Andreas Sinanos'un, kurgusunu Aylin Zoi Tinel'in, müziğini ise Marios Takoushis'in yaptığı filmin çekimleri 2019'da Gaziantep ve Konya'da tamamlandı.


Gece Sürüşü

Yönetmen: Vysakh / Oyuncular: Anna Ben, Roshan Mathew, Indrajith Sukumaran, Siddique, Kalabhavan Shajohn, Prasanth, Renji Panicker, Muthumani, Santhosh Keezhattoor, Kailash, Srikant Murali, Shaju K.S., Sreevidya Nair / Süre: 118 dakika
 

 

Av iken avcı olanların hikayesi…


Netflix'in Malayalamca Filmler kategorisinde gösterime giren Night Drive adlı bu filmde; zararsız bir gece yolculuğuna çıkan sevgi dolu genç bir çift, ikisinin de hayatına mal olabilecek beklenmedik bir sorunla karşılaşır.

Bir gece yolculuğunda olan genç çift, bir kazayla karşılaştıklarında bu durum onları, kazayı araştıran bir polis ile onların peşinde olan yozlaşmış siyasi hegemonya arasında bir üçgen içinde bırakır.


Hırçın Kız

Yönetmen: Anna Wieczur-Bluszcz / Oyuncular: Magdalena Lamparska, Mikolaj Roznerski, Piotr Cyrwus, Tomasz Sapryk, Dorota Stalinska, Slawomir Zapala, Dorota Landowska, Piotr Polk, Magdalena Schejbal, Mariusz Wach, Elzbieta Trzaskos, Jan Kardasinski, Adam Malysz, Martin Budny, Henrique Cossa, Michal Pietrzak, Zuzanna Hoang, Piotr Majerczyk, Piotr Gluchowski, Tadeusz Lomnicki, Jacek Grygorowicz, Jakub Wiszniewski, Wieslaw Kupczak, Hanna Turnau, Agnieszka Makowska, Janu da Cruz, Krzysztof Bochenek, Pawel Wieczorkowski, Magdalena Duszak, Natalia Stachyra, Ada Dec, Marcin Musielak, Grzegorz Banaszek, Malgorzata Sypitkowska, Roma Zachemba, Wojciech Staszel, Wojciech Staszel Jr., Tadeusz Piton, Józef Staszel-Pokusa, Robert Piekut, Mariola Skrzyszewska, Dominik Zal, Marek Giza, Maria Majerczyk, Andrzej Budz, Jakub Gasienica-Giewont, Krzysztof Trebunia Tutka, Jan Trebunia Tutka, Pawel Dziedzina, Piotr Andrzej Majerczyk, Szymon Piotr Wyrostek, Alicja Anna Masny, Karol Murzydlo, Adam Czyszczon, Mateusz Andrzej Garbaruk, Zofia Czernik, Mateusz Pawlikowski, Natalia Karciarz, Zofia Chowaniec, Aleksandra Nedza Chotarska, Lukasz Kostecki, Susan Angelo, Frank Gerrish, Alistair McKenzie, Linda Weinrib / Süre: 112 dakika
 

 

Ve sonsuza kadar mutlu yaşadılar…


Çekimleri Tatra Dağları'nda gerçekleşen ve Netflix'in Polonya Yapımı Romantik Komediler kategorisinde gösterime giren The Taming of the Shrewd (Poskromienie zlosnicy) adlı bu filmde; kalbi kırık bir bilim insanı yeni bir başlangıç yapmak için memleketine döner, ama bu sırada entrikacı ağabeyi, onu arazilerini satmaya ikna etmesi için yakışıklı bir adamla anlaşır.

Bilindik bir formülle örülmüş olay örgüsünde izleyiciyi şaşırtacak pek fazla sürpriz olmasa da harika görüntüleri ile Polonya kültürü hakkında daha fazla bilgi edinme arzusu bırakan bir film olduğunu belirtmekte fayda var.


Kendinden Kaçak

Yönetmen: Levent Türkan / Oyuncular: Atakan Özyurt, Bilal Hancı, Fatih Yasin, Şinasi Yurtsever, Eslem Akar, Şinasi Yurtsever, Hakan Bilgin, Güner Özkul, Suat Sungur, Şevket Çapkınoğlu, Uğur Topraksatır, Özgür Biber / Süre: 88 dakika
 

 

Hayat, siz planlar yaparken başınıza gelen şeylerden ibarettir…


YouTube'da 7,5 milyon abonesi bulunan ve videolarıyla izlenme rekorları kıran Kafalar ekibinin sinema salonlarını kahkahaya boğacak Kendinden Kaçak adlı bu macera komedisi türündeki film; üstlerine kalan bir suç sebebiyle hapsin yolunu tutan bir grup arkadaşın, masumiyetlerini ispatlama çalışmalarını konu ediniyor.

Bilgisayar bağımlısı olan Atakan, Fatih ve Bilal, bu tutkuları nedeniyle hayatı kaçırırlar ve oyun oynarken dünya ile bağlarını kopardıkları için, yakınlarında meydana gelen bir hırsızlık olayının üzerlerine kalmasıyla kendilerini hapiste bulurlar.

Kendilerine büyük bir komplo kurulduğunu düşünen bu üç genç, hapishane müdürü Arif'in baskıları, hapishane ortamının ve mahkumların gerginliğine daha fazla dayanamaz ve kaçıp, kendilerine kurulan komployu ortaya çıkarmaya karar verirler.

Zor olsa da kaçmayı başaran üç kafadar, bu sırada kendilerini beklenmedik durumların içinde bulur, hatta kafalarındaki soruların cevaplarını buldukça daha kötü bir hale geken Atakan, Fatih ve Bilal, hiçbir şeyin düşündükleri gibi olmadığını keşfeder.


Kirpi Sonic 2

Yönetmen: Jeff Fowler / Oyuncular: James Marsden, Jim Carrey, Ben Schwartz, Tika Sumpter, Idris Elba, Natasha Rothwell, Adam Pally, Shemar Moore, Lee Majdoub, Colleen O'Shaughnessey, Melody Nosipho Niemann, Tom Butler, Brad Kalilimoku, Krista Alvarez, Donna Jay Fulks, Scott Patey, Leif Havdale, Johnson Phan, Colby Chartrand, Kevin Fortin, Jeff Sanca, Sook Hexamer, Maria Ameerali, Kyle Riefsnyder, Parker Rowell-Laferriere, Tammy Nera, Gerald Paetz, Corry Glass, David Jacox, Mike Mitchell, Heath Stevenson, Doug Chapman, Rhys Williams, Nilo Ghajar, Don Lew, Elizabeth Bowen, Vladimir Ruzich, Shay Kuebler, Keiran Bohay, Kevin Mylrea, Jared Khalifa, Aiden Cass, Andrew Kyrzyk, Stanislav Galimkhanov, Alex Bogomolov, Shaun Magee, Shawn Stewart, Barry Nerling, Simon Chin, Vladimir Raiman, Yvetta Fisher, Adrian Hein, Jess Lundgren, Steve Chang, Ted Barba, Brennan Dyson, Saida Dyson, Katie Wright Pere, Ha'a Keaulana, Quinn Early, Cheryl Lewis, Angela Meryl, Ashlei Tave, Mariah Dyson, Tavita Woodard, Ernie Jackson, Rob 'Sluggo' Boyce, Robert Zen Humpage, Fraser Corbett, Marcus Aurelio, Jason Triplett, Eli Olson, Mike Rufino, Nito Larioza, Chad Keaulana, Sarah Surh, Paul Lazenby, Peter Brown, Nicholas Dohy, Leighton Hara, Joel Hyrland, Russell Lee, Anna Tenney, Zac Vran / Süre: 122 dakika
 

 

Dünyanın favorisi olan mavi kirpi, Kirpi Sonic 2'de yeni seviye macera için geri dönüyor…


Bu hafta sinemalarda izleyeceğiniz filmlerden biri olan Sonic the Hedgehog 2 adlı bu film; ilk filmde yaşananlardan sonra Tom'un yanında kalan Sonic'in, bu kez yanında daha güçlü bir silahla karşısına çıkan Dr. Robotnik ile yeni mücadelesini anlatıyor.

Sonic, Green Hills'e yerleştikten sonra gerçek bir kahraman olmak için gereken özelliklere sahip olduğunu kanıtlamak için sabırsızlanır.

Dr. Robotnik, bu kez yeni ortağı Knuckles ile birlikte medeniyetleri yok etme gücüne sahip olan bir zümrüdün arayışıyla geri döndüğünde sınavı başlar.

Sonic, yardımcısı Tails'le ekip olur ve birlikte zümrüdü yanlış ellere düşmeden bulmak üzere dünya çapında bir yolculuğa çıkarlar.


Komplo

Yönetmen: Tarik Saleh / Oyuncular: Chris Pine, Gillian Jacobs, Sander Thomas, Toby Dixon, Dean Ashton, Dustin Lewis, Regina Ting Chen, Brian Lafontaine, Cory Scott Allen, Antal Kalik, Ben Foster, Tyner Rushing, Nicolas Noblitt, Eva Ursescu, Nico Woulard, Tait Fletcher, Malosi Leonard, Brandon Melendy, Kiefer Sutherland, Bruce Lester-Johnson, Nina Hoss, Fares Fares, Amira Casar, Aristou Meehan, Tudor Velio, Christian Toma, Andrada Corlat, George Pistereanu, Cosmin Padureanu, Alexandra Murarus, JD Pardo, Florian Munteanu, Eddie Marsan, Adina Victorina Christescu, Sergei Dmitriev, Ms. Wednesday Weld, Fluffy Hornstein, Gus Fahey, Mike Capozzola, Timothy Carr, Lindsey Clute, Chris TC Edge, King, Alexej Manvelov, Matthew Marsh, Patti Schellhaas, Hannes Schmid, Diane Tavegia, Jim Tavegia, Cathy Wheeler, Jaclyn White / Süre: 103 dakika
 

 

Öldürmek kolay ama hayatta kalmak daha zor…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan The Contractor adlı bu gerilim dolu aksiyon filmi; ekonomik yönden zor günler geçiren ve ailesi için paralı asker olarak özel bir askeri organizasyonla sözleşme yapan eski bir Özel Harekât üyesi James Harper'ın, ilk görevin ters gitmesi sonrası kendisini içerisinde bulduğu komplodan kurtulmaya çalışmasını anlatıyor.

Dizindeki parçalanmanın sebep olduğu ağrılar nedeniyle uyuşturucu iğneler kullandığı yapılan kan testlerinde açığa çıktıktan sonra ordudan atılan ve emekli maaşı kesilen Özel Kuvvetler Çavuşu James Harper, borç içinde, seçenekleri tükenmiş ve ailesini geçindirme konusunda çaresiz bir halde özel bir yeraltı askeri gücüyle sözleşme yapar.

İlk görev ters gittiğinde, seçkin asker kendini tehlikeli bir komplonun içinde bulur ve hayatta kalmak için savaşır.


Kristal Kızlar

Yönetmen: Jota Linares / Oyuncular: Samantha Vottari, Paula Losada, María Pedraza, Ana Wagener, Iria del Río, Marta Hazas, Silvia Kal, Elena Suárez, Beatriz Jimeno, Nazaret Troya, Olivia Baglivi, Mona Martínez, Juanjo Almeida, Carmen Corella, José Luis Franco, Ángel Ro, Javier Lago, Fernando Delgado-Hierro, Andrés Lima, Pedro Ángel Sánchez, Alberto Velasco, Paqui Horcajo, Mercedes Ruiz, Jorge Naranjo, Yannick Afonso, Jota Castellano, Ana Noya, Jessica Rookeward, Hannah Taylor / Süre: 137 dakika
 

 

Şu bir geçektir ki, baş balerinlerin sahnede arkadaşı olmaz…


Netflix'in İspanya Yapımı Dramalar kategorisinde gösterime giren Dancing on Glass (Las niñas de cristal) adlı bu psikolojik dramada; yeni bir başrole seçilen ve üzerinde yoğun bir baskı olan genç balerin ile bir başka balerin gerçek dünyadan kaçmalarını sağlayan karmaşık bir dostluğa yelken açar.

İspanya Ulusal Klasik Balesi'nin yıldızı trajik bir şekilde intihar edince Irene, topluluğun en büyük bale yapımı olan Giselle'de onun yerine başrole seçilir.

Bunun üzerine diğer kızların kıskançlığı ile kötülüklerinin hedefi hâline gelen Irene, yalnız bir dansçı olan ve annesinin sıkı denetimindeki Aurora ile arkadaş olur.

Irene ve Aurora'nın yalnızlık ve bale dünyasının baskılarıyla baş etmek için sığındığı bu arkadaşlık, giderek daha da takıntılı bir hâl alarak nihayetinde ikiliyi kendi kimliklerini bulma umuduyla birlikte kaçmaya kadar götürür.


Mahluk

Yönetmen: Ozan Ceylan / Oyuncular: Burak Küçük, Ogan Şenyolcu, Mustafa Kavalcı, Nazlı Çakal, Sıla İldemlik / Süre: 73 dakika
 

 

Aşka engel olmaya çalışan dünya dışı varlıklar…


Bu hafta sinemalarda izleybileceğiniz filmlerden biri olan Mahluk; kan davalı iki aileye mensup Kerim ile Seher'in aşkının önüne geçmek için yapılanları konu ediniyor.

Kan davası yüzünden ailesini kaybeden ve köyde tek başına yaşayan Kerim, köy halkı tarafından sevilen bir gençtir.

Hayatına yalnız başına devam eden Kerim, gönlünü kan davalı olduğu ailenin kızı Seher'e kaptırmıştır.

Kan davasından dolayı babasını kaybeden Seher ise annesi ile yaşamaktadır.

Bu birlikteliğe karşı çıkan Seher'in annesi elinden gelen her şeyi yapmasına rağmen bir türlü bu aşka engel olamayınca çok daha kötü şeyler yapmaya karar verir, hatta gözlerini öyle karartır ki gerekirse kızını bile öldürmeyi göze alır.

Başına gelenlerden sonra hayatı altüst olan Kerim gün geçtikçe karanlık bir kuyuya çekilircesine bu yapılan kötülükle başa çıkmaya çalışır ve arkadaşı Emrah'la, dünya dışı varlıklar hakkında bilgi sahibi Yusuf Hoca'ya gider.

Bu karar Kerim için sonun başlangıcı olacaktır.


Metalciyiz Biz

Yönetmen: Peter Sollett / Oyuncular: Jaeden Martell, Adrian Greensmith, Isis Hainsworth, Noah Urrea, Brett Gelman, Analesa Fisher, Michelle Mao, Phelan Davis, Austin Huynh, Joe Manganiello, Teddy Van Ee, Aroon Nagappan, Kieran Thomas, Jonathan Saks, Sufe Bradshaw, Jalon Howard, Jeff Steitzer, Christopher M. Lopes, Audrey Jones, Rachel Pate, Elliot Orr, Dre Slaman, Katie O'Grady, Sami Yacob-Andrus, Liam Krug, Paige Johnson Jones, Grayson Palumbo, Chuck Klosterman, Parker Green, Kain Dracula Ashford, Joseph Bertót, David McAndie, James McAndie, Cameron Wake, Parker Hall, Jason Rouse, Christian Pereira, Kieran Gettel-Gilmartin, Cherish Hales, Scott Ian, Tom Morello, Kirk Hammett, Rob Halford, Maya Banitt, A. Brian Daniels, Ella DeVito, Nevaeh England, Mike D Harris, Dylan Horttor, Kaleseya, Katie McCabe, Lilian McNeil, Troy Oelke, Jovani Ridler, Chynna Rae Shurts, Kyle Stoltz, Shane Edward Thompson, Rowan Vik / Süre: 97 dakika
 

 

Bazı hevesler gelip geçicidir, ama kimileri için Heavy Metal sevgisi ebedidir…


Netflix'in Gençlik Filmleri kategorisinde gösterime giren Metal Lords adlı bu komedi türündeki filmde; kendileri dışında kimsenin metal müzikle ilgilenmediği bir okulda iki genç, arkadaşları arasında itibar kazanabilmek için bir metal bir grubu kurmaya karar verir.

Hunter, sıkı bir metal hayranıdır.

Hayattaki en büyük hayali ise iyi bir müzik grubu kurup, yaklaşmakta olan Grupların Savaşı'nı kazanmaktır.

Bu uğurda en iyi arkadaşı Kevin'i bateri çalmakla görevlendiren Hunter, okulda gruplarına katılacak bir basçı ararlar, ancak sadece çello çalan bir kız bulabilirler.

Bu süre içinde bu üç genç farklılıklarını çözebilir, birlikte çalışabilir ve beladan uzak durabilirlerse, yaklaşan Gruplar Savaşı'nı da kazanabilirler, ama bunu başarabileceklerinden pek emin değillerdir.


Portekiz Operasyonu

Yönetmen: Frank Cimière / Oyuncular: D'Jal, Sarah Perles, Pierre Azéma, Farida Ouchani, José Nabaïs, Carmen Santos, Eric da Costa, José Da Silva, Serge Da Silva, Antonia de Rendinger, Frédéric Chau, Bruno Sanches, Vincent Moscato, Arnaud Maillard, Gennadi Famin, Mouss Zouheyri, Karina Marimon, Franck Migeon, Yann Papin, Sébastien Pierre, Matthieu Pillard, Fares Mahi, Axel Cimière, Taha Ben Mrad, Benoit Le Moine, Leticia Belliccini, Farid Rezgui, Mohamed Bounouara, Carlos Fernandes, Damien Barras, Jean-Michel Danovaro, Hadj Mezouar, Manuel Ferreira, Carl Ernouf, Dorian Kane, William Louis, Arnaud Toussaint / Süre: 95 dakika
 

 

Portekizlilerin çok büyük kalpleri ve ruhları olduğunu ve farklı kültürlerin ve dinlerin mutlaka çatışması gerekmediğini göstermek isteyen bir film…


SinemaTV'nin Komedi kanalında televizyonda ilk kez gösterime giren Opération Portugal adlı bu filmde; otuz beş yaşındaki Hakim, Fas'ta polis memuru olarak çalışır.

Bir soruşturma göreviyle Portekiz'e gitmesi ve Portekizli bir grubun içine sızması gerekmektedir, ancak son derece sakar olan Hakim için bu görev oldukça zordur.

Duyguları ve görevi arasında sıkışıp kalan polis memuru, görevi sırasında bir topluluk değil, kendisini ait hissedebileceği bir aile keşfeder.


Son Parti

Yönetmen: Enes Ateş / Oyuncular: Fırat Altunmeşe, Almila Ada, Nil Keser, Ömer Faruk Çavuş, Sezer Sarıçay, Uğur Kurul, Erdinç Gülener / Süre: 100 dakika
 

 

Shakespeare'in 'Hırçın Kız' adlı komedi oyununun serbest bir uyarlaması…


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz Son Parti adlı bu film; lise son sınıf öğrencisi Deniz, Birsu, Katre, Savaş ve Ferman'ın, sınavlar öncesi gerçekleşecek son parti gününde yaşadıklarını anlatıyor.

İkiz kardeşler Katre ve Birsu, Şehnaz Lisesi 12'nci sınıfta okurlar; Birsu okulun popüler kızı, Katre ise ailenin asi çocuğudur.

Dönem sonu gelmiş ve bir Şehnaz Lisesi geleneği haline gelmiş Egemen'in doğum günü partisi kutlanacaktır, ancak o yıl mezun olacaklar ve bu sınavlardan önce son kez bir araya gelecekleri özel bir akşam olacaktır.

12 D öğrencisi Deniz, Birsu'ya aşıktır ve o akşam açılmayı planlar, ama Birsu'nun pimpirikli babası doğum gününe gitmesine yalnızca ikiz kardeşi Katre de onunla giderse izin verir.

Katre'nin ise bir partiye gitmeye hiç niyeti yoktur.

Durumu öğrenen Deniz, Katre'yi partiye gitmeye ikna edecek birini aramaya başlar; okuldaki potansiyel erkeklerle konuşur, kimse hırçın Katre ile takılmak istemez.

Okula o gün gelen Ferman, diğer okulundan davranış sorunları yüzünden uzaklaştırılmıştır.

Deniz bu yeni çocuğu gözüne kestirir ve Katre'yi partiye davet etmesi için konuşur, Ferman bu teklifi yapmak için Deniz'den üç bin lira ister.

Deniz'in böyle bir parası yoktur ve ama her şeyi göze alıp Egemen'in partiye içecek alınması için emanet ettiği parayı Ferman'a verir ve akşama kadar bir şekilde içecek temin etmeye çalışır.

Bunun için bir otel mutfağında çalışan Koreli arkadaşı Jin'den yardım ister.

Gün boyu Katre ile vakit geçiren Ferman bu soğuk kızdan hoşlanmaya başlar, ama Deniz'den para aldığı gerçeğiyle herkesle yüzleşeceği parti saati giderek yaklaşmaktadır.


Şeytanın Kitabı

Yönetmen: Okan Ege Ergüven / Oyuncular: Engin Yüksel, Rüya Yürüten, Cemre Özgül, Eyüp Ergüven, Erol Erarslan, Fatih Doğan, Ergin Kılıkçıer, Mehmet Yücel Özkal, Nalan Olcayalp / Süre: 86 dakika
 

 

Aile içindeki sırları açığa çıkaran garip bir doğum günü…

 


Bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Şeytanın Kitabı: İbn-i Cühaşe; her yıl olduğu gibi tatil için yazlıklarına giden Tamer, Yeşim ve on yaşındaki kızları Defne'nin başlarından geçen sıra dışı olayları anlatıyor.

Tamer on iki yıllık eşi Yeşim ve on yaşındaki kızları Defne ile mutlu bir hayat sürdürmektedir.

Her yaz yaptıkları gibi yazlıklarına tatile giderler, fakat bu yaz diğer yazlara benzemeyecektir.

Defne'nin topraktan çıkardığı böcekleri yemesiyle başlayan sıra dışı olaylar Tamer'i eşinin on iki yıldır hiç bilmediği gizemli kökenlerine götürecek ve Cinler aleminin en güçlü ve tehlikeli Cini İbn-i Cühaşe ve onun Cin Ordusu ile tanıştıracaktır.


Ted Bundy: Katilin Zihninde

Yönetmen: Amber Sealey / Oyuncular: Elijah Wood, Luke Kirby, Aleksa Palladino, Robert Patrick, W. Earl Brown, Gilbert Owuor, Christian Clemenson, Hugo Armstrong, Nican Robinson, Will Harris, Emily Berry, Steven Pritchard, Jarrett Sleeper, Doug Cox, Tom Virtue, John Wilcox, Austin Uku, Mac Brandt, Mona Lee Wylde, Jessica Lynn Skinner, Kate Adams, David Salsa, Richard Blackmon, Allison Baver, Stephen Floyd Goodwill, Hannah Jessup, Rachel Mysior / Süre: 100 dakika
 

 

Kızlarının ölümüyle ilgili cevap isteyen aileler, genç ve gelecek vadeden bir ajan ve idamından önce biraz daha zaman kazanmaya çalışan bir seri katil…


beIN CONNECT'in Biyografi Filmleri kategorisinde gösterime giren No Man of God adlı bu, karmaşık bir zeka savaşını ele alan film; ünlü FBI analisti Bill Hagmaier ile seri katil Ted Bundy arasında geçenleri ele alıyor ve Bundy'nin idam cezasının son yıllarında kurulan bu karmaşık ilişkiye odaklanıyor.

Ted Bundy, tarihin en ünlü seri katillerinden biridir, hakkında birçok kitap yazıldı ve film çekildi.

Ancak gerçek kayıtlara dayanarak FBI profil uzmanı ile Ted Bundy'nin son yıllarında yaptığı röportajların hikayesini anlatan bu film, tüm sansasyonel kısımlardan ziyade Bundy hikayesine daha samimi bir bakış kazandırmaya çalışıyor.

Elijah Wood, Bundy'den bir şeyler öğrenmek isteyen ve onunla etkileşime girerek paramparça olan hevesli FBI analistini ustalıkla canlandırıyor, Bundy ile etkileşime girmenin ve davaya olan inancını korumaya çalışmanın duygusal kargaşasını mükemmel bir şekilde ortaya koyuyor.

Luke Kirby ise Ted Bundy olarak oldukça ürpertici; büyüleyici, zeki ve ürkütücü olma arasındaki dengeyi mükemmel bir şekilde yakalıyor.


Tehlikeli

Yönetmen: David Hackl / Oyuncular: Scott Eastwood, Kevin Durand, Famke Janssen, Tyrese Gibson, Mel Gibson, Brenda Bazinet, Ryan Robbins, Brendan Fletcher, Leanne Lapp, Chad Rook, Brock Morgan, Destiny Millns, Atlee Smallman, Jayce Barreiro, Al Miro, Emmanuel Addo, Jack Mitchel, Grant Vlahovic, Matthew Che'z, Matt Brown, Alvin Tam / Süre: 99 dakika
 

 

Herkesin bir geçmişi ve bir kırılma noktası vardır…


beIN CONNECT'in Aksiyon Filmler kategorisinde gösterime giren Dangerous adlı bu filmde; kardeşinin ölümü ardındaki gizemi araştırmak için uzak bir adaya yerleşen bir adam, çok geçmeden umduğundan daha fazlasıyla karşılaşır.

Eski mahkûm ve reformcu sosyopat Dylan Forrester, eksantrik psikiyatristinin sürekli kullanmasını tavsiye ettiği antidepresanların yardımıyla şartlı tahliyesini sessizce yerine getirmeye çalışır, ancak günün birinde kardeşi gizemli bir şekilde ölünce Dylan şartlı tahliyeyi bozmak zorunda kalır.

Kardeşinin ölümü ile büyük bir yıkıma uğrayan Dylan, kendisini toparlamak için ıssız bir adaya yerleşir, ama çok geçmeden bulunduğu yer, kardeşinin ölümünden sorumlu olan çetenin paralı askerleri tarafından kuşatılır.

Nihayetinde Dylan, kendisini amansız bir intikam savaşının içinde bulur.


The Protégé

Yönetmen: Martin Campbell / Oyuncular: Michael Keaton, Maggie Q, Samuel L. Jackson, David Rintoul, Patrick Malahide, Ray Fearon, Ori Pfeffer, Robert Patrick, Florin Piersic Jr., Tudor Chirila, Velizar Binev, George Pistereanu, Eva Nguyen Thorsen, Alexandru Bordea, Tanja Keller, Sara Maria Groseanu, Alina Wang, Taj Atwal, Caroline Loncq, Gamba Cole, Phong Giang, Richenda Carey, Dimitar Nikolov, Aida Economu, Madalina Anea, David Sterne, Jack Derges, Stefan Ivanov, Lili Rich, Kent Sherwood, Ekaterina Baker, Temirkhan Tursungaliyev, Cosmin Dominte, Carmen Palcu, Kiante Elam, Duk Minh Than, Don Michael Paul, Chunsheng He, Tiechen Zhang, Miylin Georgieva Noveva, Hai Anh Kong Vu, Marc Jenner, Dorin Zaharia, Florin Zhang / Süre: 109 dakika
 

 

İntikam soğuk yenen bir yemektir…


SinemaTV'nin Aksiyon Filmler kuşağında gösterime giren The Protégé adlı bu filmde; efsanevi bir suikastçı tarafından çocukken kurtarılan ve büyütülen Anna çok yetenekli bir seri katildir.

1991 yılında Vietnam'da bir adam bir binada birçok erkek ölü ve bir dolaba gizlenmiş Vietnamlı bir kız bulur, bir çanta dolusu para ve yanına aldığı Anna adlı bu kız ile oradan ayrılır.

Yıllar içinde ona baba gibi davranan ve her şeyi ögreten Moody adındaki bu adam günün birinde acımasızca öldürülünce, Anna intikam almaya yemin eder.

Ama bunun için kendisi gibi gizemli bir geçmişe sahip olan en büyük rakibi Rembrandt ile ittifak kurmak durumunda kalacaktır.

Yıllarca iki suikastçı yüksek profilli sözleşmeler için rekabet etmişse de Anna'nın akıl hocası olan Moody'nin öldürülmesi bu iki rakibi bir araya getirir ve daha da ötesi birbirine yakınlaştırır.


Uzun Hafta Sonu

Yönetmen: Steve Basilone / Oyuncular: Steve Basilone, Jennifer Irwin, Jess Jacobs, Finn Wittrock, Wendi McLendon-Covey, Damon Wayans Jr., Ellison Randell, Carter Morgan, Casey Wilson, Jim Rash, Zoe Chao, Dylan Wittrock, Deanna Barillari, Andrew Secunda, Haley Rawson, Cyrina Fiallo, Amber Crews, Gia Galardi / Süre: 91 dakika
 

 

Tatmin edici bir yolculuk sunan ilgi çekici bir romantik hikâye…


SinemaTV'nin Komedi kuşağında gösterime giren Long Weekend adlı bu filmde; Bart, yazar olarak şanssız günler geçirmekte ve başarıyı yakalayabilmek adına çabalamaktadır.

Maddi anlamda da zor günler geçiren talihsiz yazar, kafasını dağıtabilmek için gittiği sinemada Vienna isimli güzel bir kadınla tanışır.

Kısa sürede birbirlerinden etkilenen Bart ve Vienna'nın birbirlerinden sakladıkları sırlar, hızla ilerleyen bu ilişkiyi gölgelerken, Bart'ın kafasındaki soru işaretleri gün geçtikçe artar.


Yaksha: Acımak Yok

Yönetmen: Hyeon Na / Oyuncular: Sol Kyung-gu, Park Hae-soo, Hiroyuki Ikeuchi, Dong-kun Yang, Lee El, Jae-rim Song, Jinyoung Park, Soo-kyung Lee, Nicole Fong, Jongman Kim, Nam Kyung-eup, Geo Lee, Michael Shen, Choi Wonyoung / Süre: 125 dakika
 

 

Casuslar arasındaki asıl savaş şimdi başlıyor…


Netflix'in Kore Yapımı Casus Filmleri kategorisinde gösterime giren Yaksha: Ruthless Operations adlı bu askiyonuyla sürükleyen filmde; tehlikeli bir şehirde gizli bir operasyon ekibini ve liderini araştırmakla görevlendirilen dürüst bir savcı, kendini casuslar arasındaki ölümcül bir savaşın içinde bulur.

Yurt dışında gizli operasyonlar yürüten bir ekibe liderlik eden acımasız "Yaksha", casusların cirit attığı riskli bir çatışma alanında tehlikeli bir göreve çıkar.

Tuzağa düşen ve ihanete uğrayan Yaksha, Seul'den gönderilen, dürüst, özel bir müfettişin tarafında gönülsüzce yer alır.

Kuzeydoğu Asya'da jeopolitik öneme sahip bir nokta olan Shenyang, dünyadaki casus yoğunluğunun en yüksek olduğu yerdir.

Güney Kore'de yurt dışı gizli operasyonlar yürüten Kara Ekip'in lideri Kang-in de Shenyang'da faaliyet gösterir.

Görevini yerine getirme konusunda hiçbir engel tanımayan emektar Kang-in, genellikle "Yaksha" lakabıyla bilinir.

Bir gün, Ulusal İstihbarat Servisi (UİS), Shenyang'daki yerel eğilimler hakkında Kara Ekip tarafından gönderilen rapor bulgularının aslında düzmece olduğunu fark eder.

Bu konuda ciddi bir rahatsızlık duyan UIS'nin 4 Numaralı Direktörü Yeom Jeong-won, Seul Merkez Savcılığı'na bağlı savcı Han Ji-hoon'u özel müfettiş olarak bölgeye gönderir.

Yaksha ve Kara Ekip, özel müfettiş Ji-hoon'u saf dışı bırakmak ister, ama özel müfettiş, Kara Ekip'in operasyonlarını ısrarla takip eder.


Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2022 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün, izleyicilerine diledikleri zaman arzu ettikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT, baharın başlangıcıyla birlikte bu ay birbirinden güzel filmleri evinize getiriyor. Platformun zengin kütüphanesinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Asri Zamanlar (Modern Times, 1936)
  • Bebek Bakıcısı Ölmeli (Josie Jane: Kill the Babysitter, 2020)
  • Elrod Gölü'nde Kaybolma (Through the Glass Darkly, 2020)
  • Kadın Casuslar (A Call to Spy, 2019)
  • Müze (Museo, 2018)
  • Şanssız Bir Aşk Şarkısı (Hard Luck Love Song, 2020)
  • Tüp (Meander, 2020)
  • Yeni Düzen (Nuevo orden / New Order, 2020)

MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin, dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Ahed'in Dizi (Ha'berech / Ahed's Knee, 2021)
  • Aşk Buluşmaları (Comizi d'amore / Love Meetings, 1964)
  • Beden (Ciało, 2015)
  • Kutup Çizgisi Aşıkları (Los amantes del Círculo Polar / The Lovers of the Arctic Circle, 1998)
  • Küçük Beyaz Yalanlar (Les petits mouchoirs / Little White Lies, 2010)
  • Küçük Kız Kardeşim (Umimachi Diary / Our Little Sister, 2015)
  • Rüzgarın Satrancı (Shatranj-e baad / The Chess Game of the Wind, 1976)

Netflix

190'dan fazla ülkede 222 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in bu hafta kütüphanesinde öne çıkan filmler şöyle:

  • Acil Arama (The Call, 2013)
  • Asker Eşleri (Military Wives, 2019)
  • Boyun Eğmez (Unbroken, 2014)
  • Carlito'nun Yolu (Carlito's Way, 1993)
  • Çağın Gerisinde Yaşamak (Behind the Curve, 2018)
  • Çığlık Haftası (Scream Week, 2016)
  • Dünyanın Efendisi (Maître du monde / Master of the World, 2011)
  • Ev Kalbin Olduğu Yerdir (Tuintje in mijn hart / Home is Where Your Heart is, 2017)
  • Gece Vurgunu (Nightcrawler, 2014)
  • Gizli Cadı (Secret Witch, 2014)
  • Hacker (Blackhat, 2015)
  • Hayat Muhteşemdir (Het leven is vurrukkulluk / Life is Wonderful, 2018)
  • Henry Miller (Henry Miller: Prophet der Lüste, 2017)
  • Hoşçakalın Arkadaşlar (Adios Amigos, 2016)
  • İskelet Anahtar (The Skeleton Key, 2005)
  • Jack'in Dileği (Jack bestelt een broertje / Jack's Wish, 2015)
  • Jarhead 2: Ateş Alanı (Jarhead 2: Field of Fire, 2014)
  • Joker (2019)
  • Kankalar (Homies, 2015)
  • Kardeş Gibiydiler (Sleepers, 1996)
  • Kod Adı: Angel (Angel Has Fallen, 2019)
  • Küçük Kadınlar (Little Women, 2019)
  • Mile 22 (2018)
  • Monster High: Acayip Dönüşün (Monster High: Freaky Fusion, 2014)
  • Monster High: Boo York, Booo York (2015)
  • Monster High: Haunted (2015)
  • Mrs. Brown's Boys D'Movie (2014)
  • N.W.A'in Öyküsü (Straight Outta Compton, 2015)
  • Özgür Ruh (Spirit: Stallion of the Cimarron, 2002)
  • Penny'nin Gölgesi (Penny's Shadow, 2011)
  • Ronaldo (2015)
  • Schindler'in Listesi (Schindler's List, 1993)
  • Sessizliğin Gücü (Pau, la força d'un silenci / The Power of Silence, 2017)
  • Sex and the City: The Movie (2008)
  • Sex and the City 2 (2010)
  • Sherpa (2015)
  • Sniff: Köpek ve Uçan Hayalet (Sniff the Dog and the Flying Phantom, 2008)
  • Sniff: Savaş Karamanı Bir Köpek (Sniff the Dog the War Hero, 2008)
  • Sniff: Köpek ve Hayalet Kale (Sniff the Dog and the Ghost Castle, 2010)
  • Sniff: Köpek Hırsızların Peşinde (Sniff the Dog Catch the Thief, 2010)
  • Sparks Kardeşler (The Sparks Brothers, 2021)
  • Staten Adası'nın Kralı (The King of Staten Island, 2020)
  • Süper Bayan (Super Miss, 2016)
  • Şey (The Thing, 2011)
  • Şrek (Shrek, 2001)
  • Şrek 2 (Shrek 2, 2004)
  • Tahsilatçı (The Tax Collector, 2020)
  • Toskana Düğünü (Toscaanse bruiloft / Tuscan Wedding, 2014)
  • Yeşil Yol (The Green Mile, 1999)
  • Yıldız Köpek İş Başında (Firehouse Dog, 2007)
  • Ziyaretçiler (The Strangers, 2008)
  • Zombieland 2 (Zombieland: Double Tap, 2019)

SinemaTV

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun yanı sıra D-Smart, TV+ ve KabloTV platformları üzerinden de yayın yapan SinemaTV, yerli ve yabancı farklı türlerdeki kanallarında pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş aksiyon, macera, korku, komedi ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.

SinemaTV'nin izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Acemi (Kuffs, 1992)
  • Baba (Bashtata / The Father, 2019)
  • Bizans Oyunları (2016)
  • Come Away (2020)
  • Kelebek ve Dalgıç (Le scaphandre et le papillon / The Diving Bell and the Butterfly, 2007)
  • Kelimelerin Ötesi (Beyond Words, 2017)
  • Kirazın Tadı (Ta'm e guilass / Taste of Cherry, 1997)
  • Koruyucu 2 (Tom yum goong 2, 2013)
  • Küçük Müzisyen (Kleine Grosse Stimme / Little Big Voice, 2015)
  • Mezuniyet (Bacalaureat / Graduation, 2016)
  • Ruh (The Pact, 2012)
  • Ruh 2 (The Pact II, 2014)
  • Sıkı Aile (La gran familia española / Family United, 2013)
  • Son Fil Adam (Last of the Elephant Men, 2014)
  • Şehirdeki Adamlar (Männerherzen / Men In The City, 2009)
  • The Glorias (2020)
  • Uzun Zaman Önce (2018)
  • Yol Serüveni (J. Kessels / Road Duster, 2015)
  • Ziyaretçiler: Gece Avı (The Strangers: Prey at Night, 2018)

SPI International

Farklı çağlardan iki tarihi kahramanın hayatı, mayısta DocuBox HD ekranlarında!

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde HD kalitesiyle izleme deneyimi sunan belgesel kanalı DocuBox HD, ilginç yapımlarıyla muhteşem deneyimlerin kapısını açıyor ve bu ay izleyicilerine, iki farklı çağda yaşamış iki tarihi kahramanın destansı hayat öykülerini izleme imkânı sunuyor.


Calamaity Jane (Calamity Jane: Légende de l'Ouest, 2014)

Batı Amerika'nın büyük ovalarından Rocky Dağları'na, Apache Rezerv Bölgesi'nden Deadwood'a Calamity Jane, ilk yerleşmeci konvoylarını takip eden, desperadolarla at süren bir Amerikan efsanesidir.

Batının bu efsanesi, Batı Amerika'nın gerçek öyküsünü, özellikle de kadınlarını ve bu kadınların en ilginci Calamity Jane'i anlatıyor.

Efsanenin ötesine geçen film, Calamity Jane adıyla da tanınan Martha Canary'nin çarpıcı gerçek öyküsüne ve 19'uncu yüzyılın ikinci yarısında yaşadığı hayata odaklanıyor.


Makedonyalı Büyük İskender (Alexander The Great, The Macedonian, 2011)

Tarih boyunca her zaman ayrı bir statüye sahip olmuş olan Büyük İskender, Romalılar ve Grekler için bir kahraman, Araplar için bir elçi, Batılılar için bir mitoloji kahramanı olmuştur.

Büyük İskender, ezeli düşmanı, büyük Pers Kralı Darius'un izini umarsızca sürerken, Hindistan sınırlarına dek yayılan bir coğrafyada antik dünyaya Grek uygarlığını tek başına yayan kişidir.

Ancak, "gerçek" İskender'den, hayatından ve hayatını çevreleyen olaylardan günümüze kalan nedir?

Tarihi kahramanın birçok farklı tanımından ve zaferlerle dolu fetihlerinin arkeolojik kalıntılarından yola çıkan bu film, günümüzde bile bir ilham kaynağı olmayı sürdüren bu efsanevi karakterin bir portresini çiziyor ve izleyiciler bu filmde Makedonya'dan Hindistan'a, Büyük İskender'in hayatına yakından bakma imkânı buluyor.

DocuBox HD yayınlarına, seçkin TV platformları Vodafone TV kanal 163, D-Smart Kanal 58 ve KabloTV Kanal 122 üzerinden ulaşılabiliyor.

SPI International, DocuBox HD'nin yanı sıra Türkiye'de yayın yapan diğer kanallarıyla da kaliteli yapımlar sunuyor.

SPI International bünyesinde, ülkemizin yanı sıra 25 ülkede 30 milyon kişiden oluşan geniş bir abone kitlesine ulaşan keyifli filmlerin adresi FilmBox, popüler TV dizileri, gişe rekorları kıran Hollywood filmleri, yılların eskitemediği klasikler ve gibi farklı türlerde içerik sunuyor.

FilmBox Extra, ağırlıklı olarak aksiyon ve gerilim türü filmleri ekranlara getiriyor.

SPI International kanalları arasında, canlı karşılaşma heyecanı da sunan dövüş sporu kanalı FightBox, adrenalin sporu yarışmalarını ekrana taşıyan Fast&FunBox, dünyanın ilk HD moda kanalı olan FashionBox yer alıyor.


TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri orijinal dilleriyle sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin bu hafta yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle:

  • Amerikalı Amcam (Mon oncle d'Amérique / My American Uncle, 1980)
  • Arayış (The Search, 2014)
  • Bunuel Kaplumbağaların Labirentinde (Buñuel en el laberinto de las tortugas / Buñuel in the Labyrinth of the Turtles, 2018)
  • Büyük Düello (Il grande düello / The Grand Duel, 1972)
  • Ekisporter (2016)
  • Felix (2013)
  • Kraliçe Lear (2019)
  • Gizli Güzellik (Collateral Beauty, 2016)
  • Güvercin (2018)
  • Meleklerin Koruyucusu (Guardian of Angels, 2018)
  • Motosiklet Günlüğü (Diarios de motocicleta / The Motorcycle Diaries, 2004)
  • Rafadan Tayfa Dehliz Macerası: İstanbul Dehlizleri (2018)
  • Rafadan Tayfa 2: Göbeklitepe (2019)
  • Raoul Taburin (2018)
  • Rosarita'nın Çanları (Bells of Rosarita, 1945)
  • Şarlo Revüsü (The Chaplin Revue, 1959)
  • Saruhan (2016)
  • Zürafa (Giraffada, 2013)

Festival ajandası

Humanitarian Film Festivali

Merkezine insanı ve insana ait değerler bütününü alan anlayışla ilerleyen TRT, Humanitarian Film Festival (İnsani Film Festivali) projesini hayata geçiriyor.
 

 

Mültecilik, açlık, savaş gibi konuları kapsayan ve insani meseleleri ele alan festivalde, iki gün boyunca film gösterimlerinden söyleşilere kadar pek çok etkinlik gerçekleştirilecek.

Kurulduğu günden bu yana insanı merkeze alan her çalışmasıyla tüm dünya vatandaşlarına etki ederek hafızalarda yol gösterici bir iz bırakma amacıyla projeler üreten TRT World Citizen, Humanitarian Film Festival projesi ile küresel insani sorunlara ışık tutmayı hedefliyor.

26-27 Mayıs tarihlerinde Grand Pera Emek Sahnesi'nde düzenlenecek olan festivalde 21'inci yüzyılda insanlığın halen mücadele ettiği mültecilik, açlık ve savaş gibi konular masaya yatırılacak.


Dünyanın dört bir yanından filmlerin gösterimi yapılacak

Dünyanın dört bir yanından gelen orijinal filmlerin gösterileceği ve katılımcıları film yapımcıları ve film endüstrisi profesyonelleriyle buluşturacak olan TRT World Citizen "Humanitarian Film Festival", Türkiye, İran, Fransa, Kanada, İtalya, İspanya, Amerika ve Senegal gibi dünyanın farklı coğrafyalarından toplam 16 filme ev sahipliği yapacak.


Atölyeler ve söyleşiler gerçekleşecek

Film gösteriminin yanı sıra yarı finalist filmlerin yönetmenlerinin yer alacağı söyleşiler ve Ensar Altay, Suat Köçer, Mehmet Bahadır Er gibi isimlerle atölyelerin de gerçekleştirileceği festivalde ikinci günün sonunda ilk üçe giren filmlere ödülleri verilecek.

Katılımcıların, ulusal ve uluslararası isimlerle iletişim ve iş birliği içerisinde olacağı festivalde Türkçe, İngilizce ve Farsça simultane çeviri desteği sağlanacak.

26-27 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek olan TRT World Citizen "Humanitarian Film Festival" projesine kayıtlar www.worldcitizenfilmfestival.com adresinden yapılabiliyor.


İnönü Üniversitesi 14. Uluslararası Kısa Film Festivali

İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Sinema Topluluğu tarafından düzenlenen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve Yeşilyurt Belediyesi ile Battalgazi Belediyesi'nin sponsor olduğu İnönü Üniversitesi 14'üncü Uluslararası Kısa Film Festivali'nin kapanış ve ödül takdim töreni gerçekleştirildi.
 

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kapanış programına İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Malatya İl Jandarma Komutanı J.Kd. Alb. Ercan Altın, Malatya İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı İsmet Sarıgül, Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Dikenli, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nusret Akpolat ile Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sığırcı, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yatkın, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Gündoğdu, Konservatuvar Müdürü Prof. Dr. Ünal İmik, MHP İl Başkanı Mesut Samanlı, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, İletişim Fakültesi öğretim elemanları, sanatçılar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Program kapsamında Ses Sanatçısı Züleyha Ortak Resitali ve İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü ile Konservatuar öğretim elemanlarının müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Törende katkılarından dolayı jüri üyelerine plaket takdim edildi.
 

 

Genç sinemacıları destekleyerek Türk sinemasına katkı sağlamak, kısa film yapımını özendirmek, Türkiye'de kısa filmin ve sinema endüstrisinin gelişimine katkıda bulunmak, yaratıcı isimlerin ülkemiz sinema sektörüne tanıtılmasına ve İnönü Üniversitesi öğrencilerinin sanatsal duyarlılıklarının geliştirilmesine katkıda bulunabilmek amacıyla 2007 yılında yola çıkan festival, bu yıl da ilk günkü heyecanı ve tutkuyu muhafaza ederek faaliyetlerini sürdürdü.
 

 

Festival Yönetmeni Dr. Öğr. Üyesi Ersin Aycan ve Festival Basın Danışmanı Sayım Çınar'ın katkılarıyla yüzlerce yerli ve yabancı kısa filmi seyirciyle buluşturan ve sektörün önde gelen isimlerini konuk ederek öğrenciler arasında bir köprü kuran İnönü Üniversitesi Uluslararası Kısa Film Festivali, izleyicilerini sinemanın büyüsü sayesinde İran'dan Meksika'ya, Mısır'dan Amerika'ya, Fransa'dan Arjantin'e, Kore'den Afrika'ya doğru uzanan sinematik bir yolculuğa çıkardı.

Bu yönüyle de festival seyircisine adeta bir seyyah olma deneyimi yaşattı.
 

 

İnönü Üniversitesi 14'üncü Uluslararası Kısa Film Festivali kapsamında, her yıl olduğu gibi bu sene de Ulusal Kurmaca, Ulusal Belgesel, Uluslararası Kurmaca ve Uluslararası Belgesel olmak üzere dört kategoride dereceye girenlere ödülleri teslim edildi.
 

 

Festivale bu yıl Uluslararası Kategori'de 86 farklı ülkeden toplamda 876 kısa film başvuruda bulundu; 186 eser ise Ulusal Kategori'de yarıştı.

Toplamda 1062 kısa filmin yarıştığı festivalde, Uluslararası Belgesel Kategorisi'nde 15, Uluslararası Kurmaca Kategorisi'nde ise 20 adet film, finalist olmaya hak kazandı.

Ulusal Kategori'de de benzer bir rekabet söz konusuydu; Ulusal Belgesel Kategorisi'nde 15, Ulusal Kurmaca Kategorisi'nde ise 20 film finalist olarak yarıştı.

Ön jürinin titiz çalışmaları sonucu finale kalan 70 film arasından nihai seçimi yapan ana jüri, toplam 30 bin TL tutarında para ödülünü genç sinemacılar ile buluşturdu.

Festivalin Ulusal Kurmaca Kategorisi'nde birincilik ödülüne "Larva" adlı filmiyle Volkan Güney Eker, ikincilik ödülüne "Plastik Rüya" adlı filmiyle Merve Bozcu, üçüncülük ödülüne ise "Babamın Öldüğü Gün" adlı filmiyle Emre Sefer layık görüldü.

Ulusal Belgesel Kategorisi'nde ise bu yıl birincilik ödülünü Semih Sağman'ın yönetmenliğini yapmış olduğu "Gulab Gul", ikinciliği Mustafa Aydın'ın yönetmeni olduğu "Haymatlos" adlı filmi, üçüncülüğü ise Murat Berber ve Kerem Küçüköten'in birlikte yönettiği "Geriye Kalanlar" adlı filmi aldı.

Seyithan Kartal'ın "Çamur" adlı filmi ise bu kategoride Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.
 

 

Yoğun başvurunun olduğu Uluslararası Kurmaca Kategorisi'nde ise Soheila Pour Mohammadi'nin "The Savior" adlı filmi birincilik ödülünü alırken, Mirak Mentor Zymberaj'ın "The Table of Grave" adlı filmi ikincilik, Sina Shafie'nin "Still Life" adlı filmi ise üçüncülük ödülüne layık görüldü.

Uluslararası Belgesel Kategorisi'nde ise Yaser Talebi, "I Won't Remain Alone" adlı filmiyle birinci, Emma Zukovic, "Hidden Collision" adlı filmiyle ikinci, Abhishek Dixit ise "Life on the Edge" adlı filmiyle üçüncü oldu.

Bu yıl festival ile birlikte Covid-19 salgını sonucu özlem duyulan sosyal ve kültürel ortama yeniden kavuşmanın, birlikte film izlemenin, sinema üzerine uzun sohbetler etmenin mutluluğu ve heyecanı birarada yaşandı.

Hem içerik hem de medyada görünürlük anlamında festival çıtasını her yıl yukarıya çıkaran festival ekibinin bu seneki başarısı gelecek seneki etkinlikler için de şimdiden büyük bir beklenti ve heyecan yarattı.


Sinematek/Sinema Evi'nin Yeni Programı Başlıyor!

Nisan ayında 41'inci Uluslararası İstanbul Film Festivali'ne ev sahipliği yapan Sinematek/Sinema Evi, iki yıl sonra yeniden sinema salonlarında seyirciyle buluşan festivalle doruğa çıkan sinema coşkusunu arkasına alarak yola devam ediyor.

KINO 2022 gösterimleriyle başlayacak ve 3 Temmuz 2022 tarihine kadar izlenebilecek yeni programın merkezinde hem sanatçı hem aydın olarak 100'üncü yaşında hâlâ kışkırtıcı, hâlâ ilham verici bir usta sinemacı var: Pier Paolo Pasolini.

Mayıs ayı içinde 17'nci İşçi Filmleri Festivali'ne de ev sahipliği yapan Sinematek/Sinema Evi, yeni programında Pasolini Toplu Gösterimi'nin yanı sıra KINO 2022 kapsamında Alman sinemasının son bir yıl içinde öne çıkan ödüllü filmlerini de seyirciyle buluşturacak.

3-4-5 Haziran 2022 tarihlerinde ilki gerçekleşecek Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları ise alanında uzman sinema profesyonelleri ile sektöre adım atmak isteyen sinemaseverleri bir araya getirecek.
 

 

Ana Program: Pasolini Toplu Gösterimi

Pasolini, doğumunun 100'üncü yılında 14 filminin yer aldığı bir toplu gösterim 3 Temmuz 2022 tarihine kadar ve Kapadokya'da çektiği filmi Medea'nın set fotoğraflarından oluşan Pasolini'nin Kapadokya'sı: Bir Yönetmenin Vizyonu ve Yansımaları sergisi ise 12 Ağustos 2022 tarihine kadar Sinematek/Sinema Evi'nde olacak.

Hayatı boyunca uyumsuz bir solcu, kışkırtıcı bir kilise eleştirmeni, açık bir eşcinsel, burjuva değerlerinin öfkeli bir düşmanı, hiçbir çevreye yaranma kaygısı gütmeyen ve lafını esirgemeyen bir entelektüel olarak yaşayan bu cesur yönetmenin filmlerini yeniden beyazperdede izlemek oldukça heyecanlı olacak.

Sinematek/Sinema Evi'nin İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği himayelerinde, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi iş birliğiyle gerçekleştirdiği programda Pasolini'ye ait 14 filmin yanı sıra, Abel Ferrara'nın 2014 tarihli biyografik filmi Pasolini de yer alıyor.

Pasolini Toplu Gösterimi usta sinemacıyı daha iyi tanımayı ve sineması üzerine ufuk açıcı tartışmalara alan açmayı hedefleyen konuşmalar, söyleşiler ve paneller eşliğinde seyirciyle buluşacak.
 

 

Sergi: Pasolini'nin Kapadokya'sı

Medea (1969) filminin, Mario Tursi tarafından çekilmiş olan Enrico Appetito Arşivi'ne ait set fotoğraflarından oluşan Pasolini'nin Kapadokya'sı: Bir Yönetmenin Vizyonu ve Yansımaları sergisi, Pasolini'nin Kapadokya'nın kayalık manzaralarına bakışını, yönetmenin görsel tercihlerini ve üslubunu gözler önüne seren bir izlek sunuyor.

Küratörlüğünü Tiziana Appetito, Flaminia Agnusdei ve Rosa Valentina Raffaele'nin yaptığı sergide renklerin dikkat dağıtıcı niteliği göz önünde tutularak siyah beyazın tercih edilmiş olması, Pasolini'nin yakın plana, doğal ışığa ve doğaçlamaya dayalı çalışma anlayışıyla örtüşüyor.

Foto muhabiri Mario Tursi'nin fotoğrafları, Bolonyalı yazarın sinematografik tarzını yansıtmakla beraber, yakaladığı tarih öncesi atmosfer ve mitolojik çağrışımlarıyla Kapadokya manzaralarını da anıtsal bir niteliğe büründürüyor.


KINO 2022: Alman Filmleri Türkiye'de

Sinematek/Sinema Evi'nin yeni programı kapsamında seyirciyle buluşacak ilk seçki KINO 2022: Alman Filmleri Türkiye'de olacak.

Sinematek/Sinema Evi'nin Goethe-Institut ve German Films ortaklığıyla sunduğu KINO 2022, Alman sinemasının son bir yıl içerisinde öne çıkan, ödüllü örneklerinden oluşuyor.

KINO 2022 programı Son İnfaz (Nahschuss) filminin gösteriyle başlarken, Doğu Almanya'da gerçekleşen son idam cezasının hikâyesini konu alan filmin gösterimine yönetmeni Franziska Stünkel de katılacak.
Sinematek/Sinema Evi'nde izlenebilecek olan KINO 2022 programında ayrıca Kıymetli Ivie (Ivie wie Ivie), Her Şey Değişecek (Everything Will Change), Rabiye Kurnaz George W. Bush'a Karşı (Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush), Hayır (Nö), Wannsee Konferansı (Die Wannseekonferenz), Sevgili Thomas (Lieber Thomas) ve Manşetlerin Arkası (Hinter den Schlagzeilen) filmleri yer alıyor.


Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları

Sinematek/Sinema Evi, bu yıl ilkini hayata geçireceği Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları'nda alanında uzman sinema endüstrisi profesyonellerini bir araya getirerek panellere, söyleşilere ve atölyelere ev sahipliği yapıyor.

3-4-5 Haziran 2022 tarihlerinde düzenlenecek Sinematek Günleri, sektörde aktif çalışan veya sektöre girmek isteyen sinemaseverlerle profesyonelleri buluşturmayı ve ulusal sinemacılara ağ kurma ortamı sağlamayı amaçlıyor.

Sinema Adası'nın organizatörlüğünde hazırlanan etkinlik, film yapımında fikrin ortaya çıkışından filmin son halini alışına dek gelişen tüm süreçleri kapsamayı hedefliyor.


FilmKoop ile Bağımsız Türkiye Sineması devam ediyor

Sinematek/Sinema Evi'nin Türkiye sineması için alternatif bir gösterim mecrası ve bir tartışma platformu oluşturma hedefi doğrultusunda FilmKoop iş birliği ile gerçekleştirdiği Bağımsız Türkiye Sineması gösterimleri devam ediyor.

Gösterimler Mayıs-Haziran ayları boyunca yine pazar günleri saat 18.30'da Onat Kutlar Sinema Salonu'nda yapılacak.

Etkinlikten bir hafta önce duyurulacak Bağımsız Türkiye Sineması gösterimleri programını Sinematek/Sinema Evi'nin web sitesinden ve sosyal medya kanallarından takip edebilirsiniz.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU