Nemrut'un eteğinde gastronomi buluşması: Yemek tarifleri Metaverse üzerinden yayımlandı

Adıyaman'da yapılan festivalde; ulusal ve uluslararası şefler hazırladıkları yemekleri sundu Festivalde sanatçı Zara da onbinlerce katılımcıya konser verdi

Fotoğraf: AA

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde, Kahta Kaymakamlığı tarafından düzenlenen Uluslararası Nemrut Gastronomi Buluşmaları düzelendi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Nemrut Dağı'nın eteklerinde yapılan festivalde; ulusal ve uluslararası şefler hazırladıkları yemekleri sundu. 

Festival kapsamında yapılan yemeklerin tarifleri de metaverse üzerinde NFT olarak yayımlandı.


Dünyaca tanınan şeflerden gastronomi atölyeleri

Adıyaman Valiliği Kahta Kaymakamlığı, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Oses Çiğköfte işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Nemrut Gastronomi Buluşmaları Lübnan'dan Barbara Massaad, İran'dan Parisa Kalantari, İtalya'dan Michelangelo de Lauretis ve Massimiliano Catena ile Ahmet Güzelyağdöken ve Sait Önder'in yaptıkları atölyeler ile başladı.

Festival için kente gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, "en büyük açık hava müzesi" Nemrut Dağı'na çıkıp güneşin doğuşu ve batışına tanıklık etti. 


Festivalde sanatçı Zara da sahne aldı

2 bin 500 yıllık Cendere Köprüsü karşılama alanında Elvan Özkavruk ve Jovita Sakalauskaite'nin "Commagene Table" sergisi açıldı. 

Cendere Köprüsü’nün hemen yanı başında kurulan platformda sahne alan ünlü sanatçı Zara da onbinlerce kişiye konser verdi.


Restorasyonu tamamlanan tarihi Kahta Kalesi'nde yapılan yemek sunumlarında ise meyir çorbası, pirpirim cacığı, sarımsaklı pilav, hitap, yarpuzlu köfte gibi Adıyaman'a özgü lezzetler tanıtıldı.

"Bölgenin tanıtımını hedefledik"

Kahta Kaymakamı Selami Korkutata, etkinliklere, yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçinin katıldığını belirtti. 

Kültürlerin buluşmasına ev sahipliği yaptıklarını kaydeden ve Adıyaman'ın tarihi, kültürü ve turizmiyle dikkat çektiğini söyleyen Korkutata, festival için ülkenin farklı yerlerinden on binlerce kişinin buluşmasından ilçe adına çok mutlu olduklarını söyledi.

Kaymakam Korkutata, Nemrut Dağı'nın zirvesindeki devasa heykellerin arasında gerçekleştirilen etkinlikle bölgenin tanıtımına katkı sağlanmasının hedeflendiğini dile getirdi. 

Öte yandan festivale katılan AK Parti Adıyaman Milletvekili Muhammed Fatih Toprak da çiğ köfte yoğurup ziyaretçilere ikram etti. 

Tarifler metaverse üzerinden yayınladı

Festival kapsamında yapılan yemeklerin tarifleri de metaverse üzerinde NFT olarak yayımlandı. 

Nemrut Gastronomi Buluşmaları’na katkı vermekten memnuniyet duyduklarını belirten OSES Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yaşar da, Nemrut ve çevresinde pek çok uygarlığa ait farklı dönemlerden gelen mutfak kültürünün yaşandığını, gastronomi alanında Adıyaman’ın başta çiğköfte olmak üzere birçok lezzetinin ülke dışına taşındığını, buna öncülük ettikleri için de gurur duyduklarını belirtti.

Bölgede "Mezopotamya" hamlesiyle turizm atağı

Festivale katılan İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, bölgedeki turizm potansiyelinin GAP Turu adıyla pazarlamanın dünyada tanınırlık açısından yanlış olduğunu belirterek, “Bu illeri ‘Mezopotamya’ markasıyla tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz” dedi. 

Adıyaman’a gelen 2 milyon turist sayısını 5 milyona çıkarmayı hedeflediklerini ve kentte su sporlarına yönelik projeler hayata geçireceklerini ifade eden Akyılmaz,  şunları söyledi:

GAP Turu dendiğinde, bölgeyi hiç bilmeyenler, barajların, göletlerin, altyapı projelerinin incelendiği teknik bir mühendislik incelemesi diye algılayabiliyorlardı. Bu bir yanlış yöntemdi. Biz şimdi Adıyaman’ı ‘Mezopotamya Turu’ markasıyla pazarlamaya başladık. Örneğin bugün Kapadokya’ya baktığımızda Nevşehir, Ürgüp, Göreme’yi insanlar bilemeyebiliyor ama Kapadokya deyince dünyanın her tarafından turistler ve seyahat acenteleri bölgeyi tanıyor. Biz de buna benzer bir çalışmayı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaparak Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak ve Batman illerini kapsayan Mezopotamya markasıyla tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz. Kültür ve Turizm ile Sanayi Bakanlığımız geçen yıl Şanlıurfa’da bir protokolle bu süreci başlattı. Ve bu süreç yavaş yavaş acentelere yayılmaya başladı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU