ABD'deki oyun devleri arasında bir ilk: Activision çalışanları sendikalaştı

Microsoft'un 68,7 milyar dolara satın aldığı şirket, Candy Crush ve Call of Duty gibi ünlü oyunları yapmıştı

Activision Blizzard, ünlü savaş oyunu serisi Call of Duty'i yapmıştı (Reuters)

ABD'de ünlü oyun şirketi Activision Blizzard'a bağlı bir stüdyoda işçiler sendikalaştı.

Raven Software adlı oyun stüdyosundaki bir grup işçi, pazartesi günü üçe karşı 19 oyla sendikalaşma kararı aldı.

Wisconsin eyaletindeki stüdyoda çalışan 19 kalite kontrol işçisi, Amerika'nın İletişim İşçileri (Communications Workers of America -CWA) adlı sendikaya bağlı Oyun İşçileri Birliği'ne (Game Workers Alliance -GWC) katıldı.

Küresel çapta 10 bin civarı kişi çalıştıran Activision için sayıları az olsa da işçilerin sendikalaşma kararıyla, ABD'deki dev oyun firmaları arasında bir ilke imza atılmış oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Activision sözcüsü Jessica Taylor, "Tüm işçilerin sendikalara destek verme ve sendikalaşma yönünde oy kullanma hakkı bulunduğuna inanıyoruz ve buna saygı duyuyoruz. Fakat yaklaşık 350 kişinin çalıştığı Raven Software gibi bir yerde şirketin tümünü etkileyecek bir karar 19 işçi tarafından alınmamalı" ifadelerini kullandı.

Ulusal Sendika İlişkileri Kurulu'nun (NLRB) sendika oylamasına resmen onay verene kadar Activision'ın karara karşı çıkma hakkı bulunuyor.

GWC'nin açıklamasında, çalışma şartlarının iyileştirilmesi için Activision yönetimiyle görüşmelere en kısa zamanda başlanacağı belirtildi.

Açıklamada, "En büyük umudumuz, sendikamızın oyun stüdyolarındaki işçilerin daha iyi oyunlar hazırlayıp, değerlerimizi yansıtan ve hepimizi güçlendiren işyeri ortamları oluşturabilmeleri için verdikleri örgütlenme çalışmalarını teşvik etmesi" ifadelerine yer verildi.

Cinsel taciz, zorbalık ve cinsiyet ayrımcılığı iddialarına dair iki yıl süren incelemelerin sonunda, Kaliforniya'nın Adil İstihdam ve Konut Departmanı (DFEH) temmuzda Activision'a dava açmıştı.
 


Aralıktaysa Raven Software'da 12 kalite kontrol çalışanının işten çıkarılması sonucu en az 60 çalışan iş bırakma eylemi düzenlemişti.

Kaliforniya merkezli şirkette çalkantılar yaşanırken Microsoft, Activision Blizzard'ı 68,7 milyar dolara satın aldığını duyurmuştu.

Aynı ay işçiler GWC sendikasını kurmaya karar verdiklerini ve çalışmalara başladıklarını açıklamıştı. Microsoft, işçilerin sendikalaşma sürecine müdahale etmeyeceğini belirtmişti.

Martta sona eren davadaysa şirketin söz konusu iddialardan etkilenen kişilere toplamda 18 milyon dolar tazminat ödemesine karar verilmişti.

ABD'deki oyun sektöründe yaşanan ilk sendikalaşma, Vodeo Games adlı bir oyun şirketinde gerçekleşmişti. 2021'de kurulan şirkette aynı yıl işçiler sendikalaşmıştı.



Independent Türkçe, AFP, Guardian, The Verge

DAHA FAZLA HABER OKU