HSBC iklim değişikliği uyarılarını küçümseyen yöneticisini görevden uzaklaştırdı

Finans uzmanının sunumundaki slaytlardan birinde "İspatlanmamış, cırtlak, taraflı, kendine hizmet eden kıyamet uyarıları HER ZAMAN yanlıştır" ifadesi yer aldı

(Unsplash)

HSBC'nin, politika belirleyicilerini iklim krizinin risklerini abartmakla suçlayan üst düzey bankacılarından birini görevden uzaklaştırdığı bildirildi.

Financial Times'a göre, bankanın Varlık Yönetimi departmanının Sorumlu Yatırımlar Küresel Başkanı Stuart Kirk, geçen hafta bir etkinlikte yaptığı sunumla ilgili iç soruşturma karara bağlanana kadar görevden uzaklaştırılacak.

Kirk'e verildiği bildirilen uzaklaştırma, finans uzmanının Financial Times Ahlaki Para etkinliğinde "Yatırımcıların İklim Riski Konusunda Endişelenmesine Neden Gerek Yok" başlıklı bir sunum yapmasının akabinde gerçekleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kirk, finans sektöründe bulunduğu 25 yıl boyunca her zaman kendisine "dünyanın sonunu" anlatan bir "kaçık" olduğunu söyledi ve iklim krizi hakkındaki retoriği milenyumun başında bilgisayar arızası yaşanacağı tahminlerine benzetti.

İngiltere Merkez Bankası'nın eski müdürü Mark Carney gibi isimlerin ve Birleşmiş Milletler gibi örgütlerin iklim kriziyle ilgili açıklamalı alıntılarını sıraladığı sunumunun bir slaydında "İspatlanmamış, cırtlak, taraflı, kendine hizmet eden kıyamet uyarıları HER ZAMAN yanlıştır" ifadesi yer aldı.

Ayrıca "Miami'nin 100 yıl içinde 6 metre suyun altında kalması kimin umurunda?" diye sorup şöyle ekledi:

Amsterdam asırlardır 6 metre su altında ve gerçekten güzel bir yer. Bununla başa çıkarız.

HSBC, bünyesinde çalışan bireyler hakkında yorum yapmayı reddetti fakat HSBC Varlık Yönetimi CEO'su Nicolas Moreau'nün bir açıklamasına işaret etti. Moreau açıklamasında etkinlikte yapılan yorumların HSBC'nin görüşlerini "hiçbir şekilde" yansıtmadığını söyledi.

HSBC iklim değişikliğini gezegenin karşı karşıya olduğu en ciddi acil durumlardan biri olarak görüyor.

Ayrıca müşterilerini net sıfır salıma ve sürdürülebilir bir geleceğe geçişlerinde desteklemeye, tıpkı HSBC Varlık Yönetimi gibi 2050 itibarıyla net sıfır salıma ulaşmaya kararlı.

HSBC'nin CEO'su da zirvede ifade edilenlere katılmadığını belirtti.

Noel Quinn, LinkedIn'deki gönderisinde "Bu sözler HSBC'nin stratejisiyle tutarsız ve HSBC veya HSBC Varlık Yönetimi'nin üst düzey yönetiminin görüşlerini yansıtmıyor" dedi.

The Independent, Kirk'le temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU