Celal Şengör: Tarihte Musa peygamber diye biri yok, İbrahim de hiç yaşamamış; bunların hepsi masal

Prof. Dr. Celal Şengör, Hazreti İbrahim'in tarihsel olarak var olmadığını, Hazreti Musa ve İsa'nın da hikayelerden ibaret olduğunu savundu

Fatih Altaylı'nın sunduğu "Teke Tek Bilim" programı bu hafta, Şanlıurfa'da dünyanın ilk bilim merkezlerinden biri olarak kabul edilen Harran'da yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Programın konukları ise Prof. Dr. Celal Şengör, Akademisyen Ahmet Arslan ve Harran'daki kazı başkanı Mehmet Önal oldu.

Mehmet Önal,  Hz. İbrahim'in Harran'da yaşadığını belirterek, "Burası Hz. İbrahim'in yaşadığı yer. 75 yaşına kadar burada yaşıyor. Kutsal kitaplar Harran'ı işaret ediyor" ifadelerini kullandı.

"Bunların hepsi masal"

Önal'ın sözünü keserek araya giren Şengör, "Ben bunun saptamasını yapayım, o masal. Hocam masal o. Bunların hepsi masal. İbrahim diye bir adamın yaşadığı malum değil" dedi.

"İstersen bu konuya hiç girme"

Programı sunan Fatih Altaylı'nın "İstersen Celal sen bu konuya hiç girme" uyarısı üzerine "Hayır ama bu önemli" diye yanıt veren Şengör, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bütün bu söylenen kişiler tarihte yok. Bunların hepsi o 3 tane kutsal kitap denilen, Suriye din geleneği, Mezopotamya din geleneğinden türemiş bir yan branştır. Musa peygambere bakıyorsun, adamı da tarih bilmiyor, yok öyle birisi. Musevilerin kitabındaki Mısır'dan çıkış olayı da yok. Hocamın söyledikleri tamamen menkıbevi. Belge yok

"Musa efsanedir"

Celal Şengör'den sonra söz alan Arslan ise, "Arkadaşlarımızdan birisi bu olaya menkıbe diyor, bir diğeri menkıbe ve değil arasında kalmış. Şimdi bakın İsa'nın bile tarihi bakımdan yaşamış olduğuna dair elimizde hiçbir kanıt yok. Celal Hoca haklı. İbrahim, elimizde bulunan tarihi belgelere göre şu anda mevcut değil. İsa da mevcut değildir. Musa bence efsaneden daha fazlasıdır" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU